Ainutlaatuinen kurkistus kiven sisään: Tällaisia kuvia ja seinäkirjoituksia vangit jättivät Kakolan vankilan seiniin

7:34
Nämä seinäkirjoitukset ja -piirrokset avaavat erityisesti vankien mielenmaisemaa.

Vankiloiden seinäkirjoitukset ovat kiellettyä kansanperinnettä, joita harva pääsee näkemään vapaaehtoisesti. Nyt kiven sisään on kuitenkin mahdollisuus kurkistaa, sillä tuore kirja tuo kaiken kansan nähtäville vuonna 2007 suljetun Turun Kakolan vankilan seiniltä tallennettuja muistiinpanoja.

Toinen kirjan tekijöistä, Jokelan vankilan vankilapastori Timo Simppula kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa, että seinäkirjoituksilla ja -piirroksilla on monia merkityksiä.

Ne voivat olla tapa jättää jälki, tehdä itsensä näkyväksi tai ottaa tila omakseen. Samalla niissä puretaan tunteita, lähetellään terveisiä ja toivotetaan seuraaville istujille jaksamista. Seinäkirjoituset myös toimivat tietynlaisen keskustelun kanavana, sillä seuraava paikalle osunut saattoi jatkaa teosta omalla viestillään.

Samalla vankilakirjoitusten kulttuuri oli vain väliaikaista, sillä laitoksen virallisen järjetyksen mukaan kyse on valtion omaisuuden turmelemisesta, minkä takia seiniä siivotaan säännöllisesti.

Videolla Simppula esittelee joukon edustavia seinäkirjoituksia. Joukossa on niin maalailuistaan vankilaan joutuneen graffitimaalarin ja hänen tukijansa kannanotto kuin muistutus siitä, että joku valvoo aina valvojaa.

Joukkoon mahtuu myös kristillisiä viittauksia ja huumeiseksi arveltu Nukkumatti. Simppula kertoo myös eräästä tekstistä, joka erityisesti on jäänyt hänen mieleensä.

3:30
Kakolan vankilan historia pyritään säilytetään myös tulevaisuudessa. Vankilatoiminta Kakolassa päättyi syyskuussa 2007. Vuosi sen jälkeen alkoi yleisökierrokset, jotka ovat jatkuneet aina näihin päiviin asti. Nyt kierrokset ovat kuitenkin päättynee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja