Yksi pako on ylitse muiden: Janne "Nacci" Tranberg teki kirjan vankilapaoista istuen itse kiven sisässä

Yksi Suomen tunnetuimmista rikollisista perkaa kirjassa vankilapaot 5:15
Näin Janne "Nacci" Tranberg kommentoi kirjaansa Rikospaikassa

Volvo-Markkanen oli Suomen tunnetuin pankkiryöstäjä, mutta myös kahdesti vankilasta onnistuneesti paennut vanki. 

Suomalaisista rikollisista puhuttaessa yksi legendaarisimmista oli satoja rikoksia Pohjoismaissa tehtaillut Matti "Volvo" Markkanen (1937-2016). Markkanen tuli tunnetuksi pankkiryöstöistä, pakoautoina käytetyistä Volvoista sekä vankilapaoista.

Markkasen viimeisin, 7. syyskuuta 1980 tapahtunut pako Helsingin Sörkän vankilasta yhdessä Mikko Salmisen on ikuistettu tarkasti myös Janne "Nacci" Tranbergin sekä Rami Mäkisen (toim.) kirjaan Suomalaiset vankilapaot – Rikollisten nerokkaat suunnitelmat (Docendo). 

– Volvo-Markkasen ja Mikko Salmisen pako oli helmi, koska siinä oli niin monta vaihetta ja se oli niin taitavasti suoritettu. Koko pako selvisi vasta seuraavana päivänä, Tranberg kertoo Rikospaikassa. 

Kirjassa on Tranbergin mukaan selvitetty miten paot ovat tapahtuneet, miten se on ollut mahdollista ja mitä karkureille on pakomatkan jälkeen tapahtunut. 

– Aihepiiri on kiinnostava, eikä sitä ole aiemmin dokumentoitu niin kuin se pitäisi dokumentoida. 

Kirjailijakin istuu vankilassa

Tranbergin mukaan osa suomalaisista vankilapaoista on varmasti tapahtunut hetken mielijohteesta, mutta merkittävimmät paot ovat tosi huolellisesti suunniteltuja.

– Kaikki ovat omalla tavallaan hyvin uniikkeja, kekseliäitä ja todella kiinnostavia. 

Tavallisesta poikkeava oli myös kirjan saaminen julkaisukuntoon. Tranberg nimittäin istuu pitkää tuomiotaan huumausainerikoksista – missäpäs muuallakaan kuin Sörkässä. 

– Kun käytössä on pelkkä seinäpuhelin, eikä internetiä tai muita tiedonhankintavälineitä, niin kirjan tekeminen on haastavaa.

Näin Suomen vankiloista on lähdetty pakomatkalle 10:32
Näin Suomen vankiloista on lähdetty pakomatkalle.

 

Lue myös:

    Uusimmat