Zelenskyin neuvonantaja: Ukraina ei tee kompromissia maa-alueistaan rauhan vuoksi – MTV seurasi sotaa

0:07
Video: Ukrainalaisveneen väitetään hyökkäävään venäläistä sota-alusta vastaan Mustallamerellä.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 26. toukokuuta 2023. 

  • Venäjä iski sairaalaan Dniprossa, yksi kuollut ja 15 loukkaantunut
  • Venäjä syyttää Ukrainaa kahdesta iskusta sen maaperälleen
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.35: Ukrainalta kovia väitteitä: Venäjä valmisteli ydinturman lavastamista vastahyökkäyksen estämiseksi

Ukrainan puolustusministeriö sanoo, että Venäjä suunnitteli simuloivansa vakavan ydinturman venäläisten hallinnoimalla Zaporižžjan ydinvoimalalla estääkseen Ukrainan vastahyökkäyksen Venäjän valtaamien alueiden takaisinsaamiseksi.

Näyttöä väitteelle ei ole esitetty. (Reuters)

20.00: Dnipron sairaalaiskun uhrimäärä kasvaa 

The Guardian kertoo Dnipron sairaalaiskun loukkaantuneiden määrän nousseen 30:een. Iskussa kuoli kaksi ihmistä. Toinen kuolleista oli kävelemässä ohi ja toinen löytyi raunioista.

18.52: Zelenskyin neuvonantaja: Ukraina ei tee kompromissia maa-alueistaan rauhan vuoksi

Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak on tänään toistanut Ukrainan kannan rauhanneuvotteluihin sanoen, ettei Ukraina tee kompromisseja maa-alueistaan.

Se, että Ukraina luovuttaisi maahan hyökänneelle Venäjälle maa-alueitaan rauhanneuvotteluissa, tarkoittaisi Podoljakin mukaan demokratian häviötä ja Venäjän voittoa.

Hän tuomitsi Twitterissä länsimaissa esiintyneet "nimettömien lähteiden arviot", joiden mukaan rauha voitaisiin saavuttaa jonkinlaisella kompromissilla maa-alueista.

Tällainen ratkaisu merkitsisi hänen mukaansa demokratian tappiota, Venäjän voittoa ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallinnon säilymistä. Tämä lisäisi myös voimakkaasti konflikteja maailmalla, hän varoitti.

(STT)

17.58: Ranska tuomitsee Venäjän iskut Dnipron sairaalaan

Ranskan ulkoministeriö pitää Venäjän hyökkäystä Dnipron sairaalaan sotarikoksena. 

Ministeriön mukaan Venäjä iski tarkoituksellisesti siviilikohteisiin Kiovassa, Harkovassa ja Dniprossa, ja niin ollen rikkoi "räikeästi" kansainvälistä humanitaarista oikeutta.

Asiasta uutisoi CNN.

16.15: Venäjän ydinaseiden siirto Valko-Venäjälle vaikuttaa vain vähän sotaan Ukrainassa, arvioi tutkija

Venäjän päätökseen siirtää taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle on nähtävissä useita mahdollisia motiiveja, arvioi turvallisuuspolitiikkaan perehtynyt yliopisto-opettaja Tapio Juntunen Tampereen yliopistosta.

Konkreettinen vaikuttaminen sodan kulkuun Ukrainassa ei ole niistä päällimmäinen, vaikka uhka Ukrainan pohjoisella sivustalla saattaa jonkin verran lisääntyä.

Juntusen mukaan on selvää, että Venäjä pyrkii vahvistamaan ydinasepelotettaan suhteessa länteen.

– Venäjä pyrkii merkitsemään etupiirijakoa ja omaa reviiriään entistä selkeämmin, Juntunen tiivistää. (STT)

Lue lisää täältä.

14.32: Lisätietoa Krasnodarin droneiskusta 

Etelä-Venäjällä sijaitsevassa Krasnodarin kaupungissa kaksi rakennusta on vaurioitunut drone-iskuissa perjantaiaamuna, kertoo alueen kuvernööri Veniamin Kondratiev.

Kondratievin mukaan kaupungin avaininfrastruktuuri ei muuten kärsinyt vahinkoja eivätkä iskut vaatineet uhreja.

Kuluvan kuun alkupuolella Krasnodarissa sijaitsevaan öljynjalostamoon tehtiin drone-hyökkäyksiä.

Niin ikään Etelä-Venäjällä lähellä Ukrainan rajaa sijaitsevalle Belgorodin alueelle on tehty kymmenittäin iskuja vuorokauden aikana, kertoi Belgorodin aluekuvernööri Vjatsheslav Gladkov.

Gladkovin mukaan ainakin viidelle alueelle iskettiin Ukrainasta droneilla, kranaatinheittimillä ja tykistöllä. Kozinkan kylään iskettiin kuvernöörin mukaan yli 130 kertaa. (STT)

14.17: Dnipron sairaalaiskun uhrimäärä kasvaa 

Kyiv Post kertoo Dnipron sairaalaiskun uhrimäärän nousseen kahteen. Toinen kuolleista oli kävelemässä ohi ja toinen löytyi raunioista.

Aiemmin yhden henkilön kerrottiin kuolleen.

Myös loukkaantuneiden määrä nousi 23:sta 15:een. Loukkaantuneista kolme on vakavassa tilassa.

13.59: Medvedev: Neuvotteluille ei mahdollisuuksia, jos Zelenskyi on vallassa

Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja ja maan entinen presidentti Dmitri Medvedev sanoo, että Ukrainan kanssa neuvotteleminen on mahdotonta, niin kauan kuin Ukrainaa johtaa Volodymyr Zelenskyi.

Medvedevin kommentteja siteeraa Venäjän valtion uutistoimisto TASS, kertoo Reuters.

– Kaikki päättyy aina neuvotteluihin ja se on väistämätöntä. Mutta niin kauan, kun nämä ihmiset ovat vallassa, Venäjän tilanne ei muuta neuvottelujen suhteen.

Medvedev on tullut Venäjän hyökkäyssodan aikana tunnetuksi kärjekkäistä lausunnoistaan.

13.36: Kuvernööri väittää: Ukraina tulittanut Belgorodia raskaasti

Ukraina on iskenyt tykistöllä Ukrainan rajan vastaiselle Venäjälle Belgorodin alueelle viimeisen vuorokauden aikana, kertoo uutistoimisto AFP The Guardianin mukaan.

Belgorodin kuvernööri väittää, että noin seitsemän kilometriä Ukrainan rajasta sijaitsevaa Graivoronin kaupunkia tulitettiin useita tunteja. Kuvernöörin mukaan tuli osui neljään taloon, kauppaan, autoon, kaasuputkeen ja virtalinjaan.

Hänen mukaansa Belgorodin viidelle alueelle iskettiin toistuvasti lennokeilla, kranaateilla ja tykistöllä. Kuvernööri väittää, että Kozinkan kylään olisi isketty yli 130 kertaa.

Mahdollisista henkilövahingoista ei ole kerrottu.

13.27: Wall Street Journalin toimittajan tutkintavankeuden jatkamisesta valitettiin

Venäjällä vangittuna olevan Wall Street Journal (WSJ) -lehden yhdysvaltalaisen toimittajan Evan Gershkovichin tutkintavankeuden jatkamisesta on valitettu, kertoivat venäläiset uutistoimistot perjantaina.

Venäläinen oikeusistuin päätti aiemmin tällä viikolla, että vakoilusta epäillyn toimittajan tutkintavankeus jatkuu elokuun 30. päivään saakka.

Gershkovich on kiistänyt epäilyt. Toimittajaa uhkaa jopa 20 vuoden tuomio, jos hänet todetaan syylliseksi.

Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten Neuvostoliiton hajoamisen, kun yhdysvaltalaista toimittajaa syytetään vakoilusta Venäjällä.

Yhdysvallat vaati jälleen tällä viikolla, että Gershkovich on vapautettava välittömästi.

Toimittaja otettiin kiinni maaliskuun lopussa.

13.19: Dnipron sairaalaiskussa loukkaantunut myös lapsia

Dnipron sairaalaiskusta on saatu lisätietoja.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän tekemässä iskussa on kuollut yksi ihminen ja loukkaantunut 15.

Alueen kuvernöörin Serhiy Lysakin mukaan loukkaantuneiden joukossa on 3- ja 6-vuotiaat lapset. Heidät on kuljetettu sairaalahoitoon.

11.27: Ukraina: Venäläinen ohjus osui sairaalaan Dniprossa

Itäisessä Ukrainassa Dniprossa sijaitsevaan sairaalaan on osunut venäläinen ohjus, alueen kuvernööri Serhiy Lysak sanoi Reutersin mukaan.

Reuters kertoo, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan iskussa kuoli yksi ja haavoittui 15 ihmistä.

10.15: Saksan liittokansleri kertoi aikovansa taas keskustella Putinin kanssa

Saksan liittokansleri Olaf Scholz aikoo keskustella Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa lähitulevaisuudessa. Liittokansleri sanoi perjantaina julkaistussa lehtihaastattelussa keskustelevansa Putinin kanssa "aikanaan".

Scholz ja Putin puhuivat viimeksi puhelimessa joulukuussa. Tuolloin Scholz kehotti Putinia vetämään venäläisjoukot Ukrainasta, kun taas Putin syytti länsimaita politiikasta, jonka lopputulos on tuhoisa.

Kölner Stadt-Anzeiger -lehdessä julkaistussa haastattelussa Scholz sanoi, että tarkoituksena on jatkaa Ukrainan aktiivista tukemista, mutta samalla estää suora konflikti sotilasliitto Naton ja Venäjän välillä.

– Eikä koskaan toimia yksin, vaan tiiviissä yhteistyössä ystäviemme ja liittolaistemme kanssa, Scholz tähdensi.

Liittokanslerin mukaan rauhan saaminen Ukrainaan neuvotteluteitse edellyttää sitä, että Putin ymmärtää, ettei sotaa voi lopettaa tekemällä "jonkinlaisen kylmän rauhan".

– Esimerkiksi niin, että nykyinen etulinja muutettaisiin Venäjän ja Ukrainan uudeksi rajaksi. Kyse täytyy olla oikeudenmukaisesta rauhasta, ja sen edellytys on Venäjän joukkojen vetäminen pois, Scholz sanoi.

8.57: Venäjä laukaisi jälleen ohjuksia Kiovaan

Ukrainalaisviranomaiset kertovat Venäjän laukaisseen ohjuksia pääkaupunki Kiovan alueelle aikaisin perjantaina.

Kyseessä on jo 13. ohjushyökkäys Kiovaan toukokuun aikana.

Iskuissa ei loukkaantunut kukaan, mutta ostoskeskuksen katto vaurioitui pudonneiden ohjusten osien vuoksi.

Viranomaisten mukaan Venäjän strategiset pommittajat ampuivat todennäköisesti X-101-risteilyohjuksia.

8.49: Ukrainalaislehti: Krasnodariin Etelä-Venäjällä on hyökätty ilmasta

Etelä-Venäjällä sijaitsevassa Krasnodarin kaupungissa on kuultu räjähdyksiä varhain perjantaiaamuna, kertoi Kyiv Independent -lehti STT:n mukaan viitaten erään Telegram-viestipalvelun paikallisen kanavan kertomiin tietoihin ja julkaisemaan videoon.

Videossa näkyy kirkas valonvälähdys ja kuuluu voimakas räjähdys. Silminnäkijöiden mukaan kaupungin ilmatorjunta ampui yöllä kohti miehittämättömiä ilma-aluksia.

Kuluvan kuun alkupuolella Krasnodarissa sijaitsevaan öljynjalostamoon tehtiin drone-hyökkäyksiä.

Korjaus klo 8.54:: Toisin kuin jutussa aiemmin mainittiin, Ukraina ei ole väittänyt hyökänneensä Etelä-Venäjän Krasnodariin, vaan ukrainalaislehti kertoo, että Etelä-Venäjän Krasnodariin olisi hyökätty ilmasta.

7.23: Ukraina: Kiovassa kohonnut Venäjän ohjusiskujen vaara

Ukrainan pääkaupungin Kiovan sotilasviranomaiset ovat varoittaneet Reutersin mukaan Telegram-viestissä kohonneesta Venäjän ohjusiskujen uhasta varhain perjantaina.

Viranomaisten mukaan ilmapuolustusjärjestelmät alueella ovat toiminnassa.

7.10: Japani asettaa Venäjälle lisää pakotteita ja tuomitsee ydinaseiden varastoimisen Valko-Venäjälle

Japani aikoo asettaa Venäjälle lisää pakotteita Ukrainan hyökkäyssodan takia, kertoo Japanin kabinettipäällikkö Hirokazu Matsuno Reutersin mukaan. Japani isännöi viime viikolla G7-huippukokousta, jossa päätettiin yleisesti yhä laajempien ja tiukempien pakotteiden asettamisesta Venäjää vastaan. 

Japanin ulkoministeriön mukaan Japani aikoo jäädyttää varat 78 ryhmältä ja 17 yksittäiseltä henkilöltä, joiden joukossa on muun muassa Venäjän sotilasviranomaisia. Lisäksi se kieltää viennin 80 venäläistoimijalle, kuten armeijaan kytköksissä oleville tutkimuslaboratorioille. Japani kieltää niin ikään rakennus- ja insinööripalveluiden viemisen Venäjälle, mutta tämän päätöksen yksityiskohdat ilmoitetaan vasta myöhemmin.

Matsuno myös tuomitsi Japanin torstaisen liikkeen varastoida taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle. 

– Ainoana maana, joka on kärsinyt atomipommituksista sota-aikana, Japani ei koskaan hyväksy Venäjän ydinaseuhkaa, saati sellaisten käyttöä, Matsuno sanoi tiedotustilaisuudessa.

19.38: Valko-Venäjän presidentin mukaan taktisten ydinaseiden siirto Venäjältä on jo alkanut

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenka vahvisti torstaina, että joidenkin taktisten ydinaseiden siirtäminen Venäjältä Valko-Venäjälle on jo alkanut, kertoo Venäjän valtion omistama uutistoimisto Tass. Asiasta uutisoi The Guardian.

Venäjä allekirjoitti aiemmin torstaina läheisen liittolaisensa Valko-Venäjän kanssa sopimuksen taistelukärkien varastoinnista erikoislaitokseen, jonka pitäisi valmistua hieman yli kuukauden kuluttua.

The Guardianin mukaan tässä vaiheessa on kuitenkin vielä epäselvää, kuinka monta ydinasetta Valko-Venäjällä säilytetään.

Vladimir Putin ilmoitti valtiontelevision haastattelussa 25. maaliskuuta suunnitelman ydinasesijoituksesta, joka on Moskovan ensimmäinen Venäjän rajojen ulkopuolella sitten Neuvostoliiton hajoamisen vuonna 1991.

Yhdysvaltain hallitus uskoo, että Venäjällä on noin 2 000 taktista ydinasetta, mukaan lukien pommeja, joita voidaan kuljettaa lentokoneilla, lyhyen kantaman ohjusten taistelukärkiä ja tykistölaukkuja.

17.36: Zelenskyi kiittää Niinistöä aseapupaketista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiittää presidentti Sauli Niinistöä siitä, että Suomi toimeenpani nopeasti Ukrainalle suunnatun uuden aseapupaketin. Zelenskyi kertoo twiitissään, että presidentit sopivat asiasta henkilökohtaisesti Zelenskyin Helsingin-vierailulla 3. toukokuuta. 

Lue aiheesta lisää täältä.

17.16: Onnistuiko ukrainalaisdrone vahingoittamaan Ivan Hursia sittenkin?

Aktiivisesti Venäjästä ja sodasta twiittaava Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Gerashchenko julkaisi uuden videon liittyen eiliseen Venäjän sotalaiva-hyökkäykseen. 

Venäjän puolustusministeriön mukaan ukrainalaiset miehittämättömät pikaveneet hyökkäsivät eilen venäläistä Ivan Hurs -sotalaivaa vastaan Mustallamerellä. Ministeriön mukaan venäläisalus onnistui tuhoamaan kaikki vihollisveneet 140 kilometrin päässä Bosporinsalmesta koilliseen. 

Gerashchenkon jakamalla videolla kuitenkin näyttäisi siltä, että eräs aluksista olisi kuitenkin onnistunut vahingoittamaan Ivan Hurs -alusta. Videon aitoutta ei ole pystytty varmentamaan. 

Puolustusministeriön mukaan venäläisalus oli suojelemassa TurkStream- ja Blue Stream -kaasuputkia. Putket kuljettavat kaasua Venäjältä Turkkiin osittain Mustanmeren yli.

Edellisen päivän seuranta löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja