"Ainoa toiveeni on, että Trump pitäisi suunsa kiinni!" – Amerikkalaisilta viljelijöiltä alkaa loppua kärsivällisyys kauppasodan keskellä

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin ja Kiinan välinen kauppasota on vienyt paikalliset maanviljelijät talousvaikeuksiin 1:55

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin ja Kiinan välinen kauppasota on vienyt paikalliset maanviljelijät talousvaikeuksiin.

Ensi viikolla on astumassa voimaan jälleen uusia Trumpin asettamia tuontitulleja, ja Kiina on luvannut vastatoimia. Trump väittää Kiinan haluavan takaisin neuvottelupöytään, mutta moni amerikkalainen viljelijä pelkää riidan yhä kärjistyvän.

− Yleensä tähän aikaan vuodesta maissi kasvaa korkealla pääni yläpuolelle. Nyt kasvit ovat ehkä olkapäille asti, harmittelee Buz Oliver maatilallaan Fort Laramiessa, Wyomingin osavaltiossa.

Wyomingin osavaltiossa sijaitseva tila on yksi suurten tasankojen lukuisista, joka kärsi ensin tulvista ja nyt kuivuudesta. Republikaaneja ja Trumpia suosivassa osavaltiossa ahdistusta lisää pitkään jatkunut kauppasota.

− Tämä ei satuta vain viljelijöitä, vaan koko lähiseutua. Lihakarjani viedään ulkomaille. On hankala tietää minne kaikkialle. Me syötämme koko maailman. Olen silti menettänyt 40 prosenttia tuloistani, Oliver kertoo.

"Menetän ainakin miljoona dollaria"

Naapuriosavaltiossa Nebraskassa ollaan myös synkissä tunnelmissa. Trumpin kannattajien keskuudessa presidentin uhittelu turhauttaa.

− Ainoa toiveeni on, että Trump pitäisi suunsa kiinni! Meidän täytyy avata markkinamme! Trumpilla on hyviä ideoita, mutta hän ei saa niitä toteutettua, Steve Pitts sanoo maatilallaan Lymanissa.

Papuja ja lihakarjaa kasvattavan Pittsin mukaan kauppasota näkyy ja tuntuu koko pitäjässä.

− Nebraska on harvaan asuttua aluetta. Kaupungit ovat autioituneet, ja koko alue on riippuvainen maanviljelystä, Pitts kertoo.

− Maissi ei myy kuten ennen. Luulin, että kiinalaiset ostaisivat meiltä urakalla sian- ja naudanlihaa Kiinassa riehuvan afrikkalaisen sikaruton vuoksi, mutta eivät osta! Sekin johtunee kauppasodasta.

Kiinan ja Yhdysvaltojen toivotaan nöyrtyvän pian neuvottelupöytään, sillä rahat ovat jo lopussa.

− Menetän ainakin miljoona dollaria. En saa lähellekään edes viljelyksen kustannuksia takaisin. Olen myös yhä velkaa maasta, ja velkaa pitäisi jotenkin maksaa, Pitts sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat