Ainakin 63 on kuollut ja 182 haavoittunut hääjuhlissa tapahtuneessa räjähdyksessä Afganistanissa – loukkaantuneiden joukossa lapsia ja naisia

Afganistanissa ainakin 63 ihmistä on kuollut ja 182 haavoittunut hääjuhlissa tapahtuneessa räjähdyksessä, kertovat viranomaiset.

Räjähdys tapahtui maan pääkaupungissa Kabulissa myöhään lauantaina.

Yksikään ryhmä ei ollut heti iskun jälkeen ilmoittanut olleensa räjähdyksen takana. Kapinalliset ovat toisinaan iskeneet hääjuhliin, koska niiden koetaan olevan helppoja kohteita.

Maan sisäministeriön edustajan Nasrat Rahimin mukaan haavoittuneiden joukossa on myös naisia ja lapsia.

Ruumiita ruokailutilassa

Rahimi kertoi räjähdyksen tapahtuneen kaupungin länsiosassa sijaitsevassa hääjuhlille tarkoitetussa tapahtumapaikassa ennen iltayhtätoista paikallista aikaa. Hän jakoi aiemmin myös Facebookissa kuvia, joissa näytti olevan useita ruumiita ruokailutilan sisällä.

Afgaanihäät ovat suuria ja raikuvia juhlia, joissa on satoja ja usein jopa tuhansia vieraita juhlimassa teollisen kokoluokan häähalleissa. Miehet on usein erotettu juhlatiloissa naisista ja lapsista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Häissä ollut Mohammed Farhag oli ollut juuri naisten alueella, kun hän kuuli valtavan räjähdyksen miesten puolelta.

– Kaikki juoksivat ulos huutaen ja itkien, hän kertoi.

– Noin 20 minuutin ajan koko juhlapaikka oli täynnä savua. Melkein kaikki miesten alueella olleet ovat joko kuolleita tai loukkaantuneita. Nyt, kaksi tuntia räjähdyksen jälkeen, hallista viedään edelleen ruumiita pois, hän jatkoi.

Hallinnon edustajan Feroz Basharin mukaan räjähdys oli "selvä merkki siitä, etteivät terroristit voi nähdä afgaanien osoittavan onnellisuuttaan".

– Heitä ei saa kumartamaan tappamalla heitä. Illan iskun tekijät laitetaan vastuuseen, hän kertoi Twitterissä aiemmin.

Yhdysvaltojen ja Talebanin odotetaan pääsevän sopimukseen

Odotukset Yhdysvaltojen ja Talebanin välisestä sopimuksesta ovat kasvaneet viime aikoina. Osapuolten odotetaan allekirjoittavan lähiaikoina sopimus, jonka myötä yhdysvaltalaisjoukot alkaisivat vetäytyä Afganistanista.

Vastineeksi kapinalliset antaisivat lukuisia turvatakeita. Yhdysvallat on muun muassa vaatinut kapinallisia takaamaan, ettei Afganistanista tulisi enää turvapaikkaa terroristijärjestöille.

Yhdysvalloilla on maassa edelleen noin 14 000 sotilasta melkein kahden vuosikymmenen mittaisen, pattitilanteeseen ajautuneen sodan vuoksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sanonut presidenttiytensä alusta saakka, että hän haluaa joukot pois Afganistanista. Yhdysvallat on laittanut Afganistanin sotilasoperaatioihin ja jälleenrakentamiseen yli biljoona dollaria vuoden 2001 jälkeen. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja