Mainos

Ainakin 217 otettu kiinni Trumpin virkaanastujaispäivän protesteissa

7:52

Yhdysvalloissa Washingtonissa uuden presidentin Donald Trumpin virkaanastujaispäivän protesteissa on otettu kiinni ainakin 217 ihmistä, kertoo Washingtonin poliisi.

Poliisi kertoi lehdistötilaisuudessa, että osa perjantaina alkaneen protestin mielenosoittajista kantoi mukanaan sorkkarautoja ja vasaroita ja tuhosi autoja sekä kauppojen edustoja.

Kyseiseen protestiin osallistui arviolta yhteensä 400-500 ihmistä. Protesti kulki muun muassa 13th Street Northwestiä pitkin.

Tiedotustilaisuudessa puhuneen poliisipäällikkö Peter Newshamin mukaan protestoijien toiminta oli suunnitelmallista. Kiinniotettuja epäillään muun muassa mellakoinnista.

Poliisi ilmoitti käyttäneensä paprikasumutetta ja "muuta aseistusta" protestoijia vastaan. Newsham kuitenkin sanoi, että iso osa ympäri kaupunkia tapahtuneista mielenilmauksista Trumpia vastaan sujui rauhallisesti.

Uutiskanava CNN:n mukaan väkivaltaisiksi äityneissä protesteissa loukkaantui ainakin kuusi poliisia. Heistä ainakin kaksi vietiin sairaalaan.

Myös limusiini sytytettiin tuleen virkaanastujaispäivän paraatin varrella. Asiasta muiden muassa kertovan Washington Postin mukaan loistoauto sytytettiin tuleen vain muutaman korttelin päässä Pennsylvania Avenuesta, jossa Trumpin paraati oli tuolloin matkalla kohti Valkoista taloa.

Heti ei ollut selvää, kuka auton sytytti palamaan. Tietoon ei myöskään tullut mahdollisia loukkaantuneita.

Virkaanastujaispäivän tanssiaiset alkoivat protestien saattelemana 

Washingtonissa poliisi pyrki myös estämään protestoijia häiritsemästä virkaanastujaispäivän tanssiaisiin menossa olevien ihmisten matkaa. 

Washingtonin keskusta-alueella oli yhdysvaltalaislehtien mukaan runsaasti poliiseja pidättelemässä protestoijia, kun kadut täyttyivät limusiineista ja muista ajoneuvoista, jotka kuljettivat juhlavieraita kohteisiinsa.

Tanssiaisiin matkalla olleet saivat osakseen huutelua.

Trumpin virkaanastujaispäivänä järjestettiin useita tanssiaisia ja illallisia Washingtonissa. Esimerkiksi viralliset Liberty- ja Freedom tanssiaiset käynnistyivät musiikki- ja tanssiesityksillä.

Myös Trump ja hänen vaimonsa Melania osallistuivat illan virallisiin tanssiaisiin. Presidenttipari sai illan aikana myös ensimmäisen tanssinsa, jonka he tanssivat Frank Sinatran version My Way -kappaleen tahdissa. Myös varapresidentti Mike Pence liittyi tanssiin vaimonsa Karenin kanssa.

– Me teimme sen. Me voitimme. Ja tänään meillä oli hieno päivä, Trump sanoi juhlijoille.

Sisarmarssit alkoivat maailmalla 

Australiassa Sydneyssä tuhannet ihmiset kerääntyivät naisten marssille sen jälkeen, kun Trump astui virkaan Yhdysvalloissa. Asiasta muun muassa kertovan Daily Telegraphin mukaan arviolta 3 000 ihmistä kokoontui aamupäivällä paikallista aikaa Sydneyn Hyde Parkiin. 

Monet osallistujista olivat pukeutuneet "Womens March Sydney" -tekstillä varustettuun t-paitaan. Sadat kantoivat myös kylttejä, joissa luki muun muassa Trumpin vastaisia ja naisten oikeuksia puolustavia iskulauseita.

Marssille kokoonnuttiin jo myös ainakin Uudessa-Seelannissa.

Alkavan päivän aikana vastaavanlaisia marsseja on suunniteltu pidettäväksi satoja ympäri maailmaa. Marssi järjestetään myös Yhdysvalloissa Washingtonissa. Marssilla muistutetaan muun muassa naisten oikeuksista, turvallisuudesta ja moniarvoisuudesta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.