Aina väsynyt aamuisin? Saatat kärsiä tästä ongelmasta

Jos heräät aina aamuisin tuntien itsesi väsyneeksi, nukut yössä liian vähän syvää unta. Tämä voi pidemmän päälle nostaa verenpainettasi, mikä taasen vaikuttaa sydämen toimintaan.

Jos aamusi sujuvat säännöllisesti huonosti, nukut yössä mahdollisesti liian vähän syvää unta. Syvän unen puute näyttäytyy aamuisin kärtyisyytenä ja hidasjärkisyytenä, mutta vaikutukset eivät välttämättä lopu siihen. Jatkuva syvän unen vaje vaikuttaa myös sydämeen, sillä se edistää korkeaa verenpainetta.

Tutkimuksessa seurattiin 784 yli 65-vuotiasta miestä. Verrattuna miehiin, jotka nukkuivat syvää unta 17 prosenttia yöstä miehiin, jotka nauttivat siitä vain alle 4 prosenttia Ne miehet, jotka nukkuivat yöstä alle 4 prosenttia unen syvää vaihetta kärsivät 83 prosenttia todennäköisimmin korkeasta verenpaineesta myöhemmin elämässään kuin ne, jotka nukkuivat syvää unta vähintään 17 prosenttia.

– Tutkimus on suuntaa-antava, eli se ei todista suoraa yhteyttä univajeen ja korkean verenpaineen välillä. Se kuitenkin näyttää, että yöunemme vaikuttavat siihen, kuinka terveitä olemme ikääntyessämme, sanoo tohtori Eve Van Cauter Chicagon yliopistosta Health.com-sivuston haastattelussa.

Vanhemmat ihmiset nukkuvat yössä vähemmän syvää unta kuin nuoret. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen.

– Esimerkiksi terveellisillä unitavoilla, kuten säännöllisellä unirytmillä, voi taistella tätä totuutta vastaan ja sitä myöten myös huolehtia terveydestään, Cauter jatkaa.

Terveellinen uni

– Unen tarve vaihtelee yksilöllisesti, mutta yleensä aikuinen tarvitsee 7–9 tuntia unta yössä, vaikka toiset saattavat selvitä hyvin 4–5 tunnin unilla. Lapsilla tarve on suurempi.
– Pyri pitämään unirytmi säännöllisenä myös viikonloppuisin. Herääminen helpottuu ja nukut parempaa unta.
– Pidä huolta myös makuuhuoneestasi, jotta nukkumaan on ihana mennä. Vaihda lakanat säännöllisesti ja pidä tyynyt, peitteet ja patja puhtaana.
– Jos kärsit unettomuudesta tai muusta unihäiriöstä, hae apua lääkärin vastaanotolta. Säännölliset uniongelmat vaikuttavat paljon jaksamiseesi ja yleiseen vireystilaasi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja