Kaskisten bussiturmassa ollut Fiia, 14, MTV:lle: "Kaikkia kyydissä olleita on pelottanut" – vanhemmat ihmettelevät, miksei koulussa reagoitu huoleen uudesta kuljettajasta

3:49
Katja Mäkisen 14-vuotias tytär toipuu Kaskisten bussiturmasta – lapset eivät ole kyenneet vielä kouluun: "On painajaisia ja ahdistusta"

Turmabussissa mukana ollut Fiia, 14, sekä lapsia auttamaan rynnänneet äidit kertovat Kaskisten kauhunhetkistä.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja mtv.fi.

Tiistaina koululaisia kuljettanut linja-auto törmäsi tasoristeyksessä ratatyökoneen kanssa Kaskisissa. Bussissa oli kahdeksan ihmistä, joista seitsemän alaikäisiä yläkoulu- ja lukioikäisiä nuoria.

MTV Uutiset tapasi bussissa olleen tytön, Fiian, sekä tämän äidin, Katja Mäkisen. Lisäksi tapasimme turman nähneen tytön, Teresan, sekä tämän äidin, Hannele Grönforsin. Hän riensi auttamaan nuoria turmapaikalle.

Fiia oli bussin sisällä

Kahdeksasluokkalainen Fiia, 14, istui tiistaina bussin kyydissä kuulokkeet päässä. Hän istui bussin oikealla puolella, joten hän ei nähnyt junan iskeytymistä vasempaan kylkeen.

Hän ei halua puhua tarkemmin karmeista turmanhetkistä.

– Törmäyksen jälkeen meidän kavereitamme juoksi apuun, Fiia kertoo.

Tapahtuman jälkeen Fiia on kokenut painajaisia sekä ahdistuneisuutta turmapaikan ohi kulkiessa. Hän ei ole ollut koulussa, kuten eivät muutkaan turmassa mukana olleet oppilaat.

– He ovat kyselleet minulta, miten menee ja ovat myös tosi järkyttyneitä. Tilanne on ahdistanut ja pelottanut meitä kaikkia, hän sanoo MTV:lle.

Fiia oli uuden bussinkuljettajan kyydissä maanantaina. Hän kertoo joutuneensa neuvomaan kuljettajaa oikean reitin löytämiseen.

Hän myös kertoi uuden kuljettajan epävarmuudesta koulussa maanantaina.

– Kerroin koulussa opettajalle tästä kuljettajasta, mutta siihen ei oikein reagoitu, hän kokee.

Fiia aikoo palata maanantaina takaisin koulun penkille. Myös bussilla matkustamisen pelko selätettiin perjantaina.

– Maanantaina mun pitää mennä bussiin ja mennä tapaturmapaikan yli. Pystyn siihen, Fiia sanoo.

Teresa odotti kohtalon bussia

Kahdeksasluokkalainen Teresa, 14, meni tiistaina bussipysäkille. Hän oli maanantaina kertonut hurjasta bussikuskista koulussa ja kotona, mutta tiistaina sama kuljettaja oli jälleen ratin takana.

– Näin kun juna tulee sieltä, sitten juna tööttää ja bussi rupesi kääntymään oikealle. Sitten juna ajoi bussin kylkeen ja siirtyi eteenpäin. Bussi ei pysähtynyt stop-merkkiin, eikä se hiljentänyt ollenkaan vauhtia ennen tasoristeystä, Teresa kertaa tapahtumia.

– Törmäyksen jälkeen soitin äidille, että tulkaa tänne. Sitten lähdin pelastamaan bussissa olleita kavereita muiden pysäkillä olleiden oppilaiden kanssa.

Myöhemmin Teresa kertoo juosseensa kotiin hakemaan fleecepeittoja ja huopia.

– Kotia juostessani oli tosi pelottavaa, sillä luulin etten enää näe kavereita ollenkaan.

Tapahtuman jälkeen Teresa kävi koulussa vain hetken perjantaina. Turman jälkeen hän ei ole nukkunut tai syönyt kunnolla.

– Tämä kaikki olisi voitu estää, jos meitä olisi kuunneltu, mutta ei. Tämä kaikki olisi voitu estää, jos opettajat olisivat kyselleet enemmän maanantain huonosta kyydistä, Teresa sanoo.

Valtava järkytys

Turma on ollut pienelle Kaskisten kaupungille Pohjanmaalla valtava järkytys. Suurta iloa tuo kuitenkin se, ettei kukaan kuollut turmassa, MTV Uutisten haastattelemat oppilaiden vanhemmat kertovat.

Katja Mäkisen tytär, aiemmin tässä jutussa esiintynyt Fiia, oli yksi turmabussin matkustaja. Mäkisen mukaan tytär oli ennen kouluun lähtöä vitsaillut, että ”me varmaan kuollaan tänään”, kun maanantain uusi kuljettaja oli tullut uudelleen tiistaina.

Tytär soitti äidilleen työpaikalle hetken päästä, kun hän oli lähtenyt koulua päin.

– Fiia soitti hysteerisenä, että ”äiti nyt me ajettiin junan kanssa kolari, äiti tuu! Äiti tuu!”. Minä menin siitä ihan paniikkiin.

Mäkinen kertoo rientäneensä välittömästi turmapaikalle, jossa kohtasi karmea näky. Onneksi lapset oli tuolloin saatu pois linja-autosta – aiemmin paikalle rientäneen Hannelen ja erään toisen äidin toimesta.

Hän tarkisti vielä bussin uudelleen, ettei yksikään lapsista ollut jäänyt jälkeen. Veturinkuljettajan kanssa he tarkistivat myös mahdolliset dieselvuodot.

Sitten hän lähti ajamaan ambulanssin perässä, jossa Fiia kiidätettiin sairaalaan. Fiia sai vamman rintaan sekä aivotärähdyksen. Lisäksi lasinsiruja oli ihossa.

Mäkinen miettii myös vanhempien jaksamista, joiden lapset olivat turmassa tai todistivat turmaa.

– Me vanhemmat olemme tehneet kaikkemme asioiden eteen ja lasten eteen. Kukaan vanhemmista ei ole vielä ehtinyt hiljentyä ja miettiä omaa kokemusta. Saa nähdä, koska se rupeaa meille kaikille läsähtelemän naaman eteen. Ei ole kenellekään ollut kiva asia omaa lasta mennä pelastamaan, hän sanoo.

Maanantaina jo pahat enteet

Mäkinen kertoo lasten valittaneen maanantaina uudesta kuljettajasta. Hän ei ollut kouluun yhteydessä sillä tiesi muiden vanhempien sekä lasten sanoneen tästä.

– Heti aamulla lapset rupesivat laittamaan viestiä vanhemmille, että nyt on huono kuski ja holtiton kuski liikenteessä, että pelottaa. Moni lapsi oli laittanut äidilleen viestiä ja soitelleet, Mäkinen kertoo.

– Valitettavasti tämä oli jäänyt koulun osalta noteeraamatta tämä asia, hän kokee.

Mäkinen on ollut äänessä tapahtuman jälkeen haastattelujen muodossa. Hän haluaa nostaa epäkohtia esiin, jotta vastaavalta voitaisiin tulevaisuudessa välttyä.

– Kaikki tämä haastattelujen anto on pelkästään "taistelua" lastemme turvallisuuden vuoksi. Ehkä tulevaisuudessa tahot toimisivat toisin ja voitaisiin mahdollisesti välttyä pahalta? Tai sitten esimerkiksi bussifirmat voisi panostaa enemmän perehdytykseen ja kuskien soveltuvuuteen varsinkin koulukyytien osalta, hän sanoo.

– Lisäksi toivon, että koulu voisi reagoida ja kuunnella lapsien ja vanhempien asioita paremmin. Pakostakin mielessä pyörii meillä äideillä kysymys, olisiko tämä tiistain tapahtuma voitu välttää, jos maanantaina koulun yhteydenottoihin olisi reagoitu, Mäkinen päättää.

Hannele auttoi lapsia tapaturmapaikalla 

Hannele Grönfors sai tiistaiaamuna puhelun tyttäreltään työpaikalleen tässä jutussa aiemmin esiintyneeltä Teresalta. 

Turma oli tapahtunut ja Teresa oli todistanut sitä lähietäisyydeltä. Hän olisi noussut bussin kyytiin seuraavalta pysäkiltä. 

Grönfors pääsi paikalle nopeasti. Hän kertoo keränneensä lapset kokoon ja turvallisempaan paikkaan, pois bussin läheisyydestä.

– Lapset olivat kylmissään ja itkevissään ja verta oli joka paikassa. Se tuntui äidin silmään kauhealta, mutta mitä se oli lasten maailmassa? Yksikin tyttö seisoo valkoiset vaatteet päällä ja päästä tippuu veri, Grönfors miettii. 

Tilanteen rauhoituttua ja pelastushenkilöstön saavuttua, hän lähti erään oppilaan mukaan sairaalaan – tämän vanhempia ei oltu vielä tavoitettu. 

Kertoo soittaneensa kouluun 

Grönfors ihmettelee, miten jo maanantaina uudesta bussikuskista tehtyihin valituksiin ei reagoitu.

– Eikö lapsia oikeasti uskota, mitä ne kertovat koulumaailmassa? Miksei opettaja voinut sanoa, että hei, kertokaa uudestaan, mitä bussimatkalla tapahtui? Hän olisi voinut tehdä lapsille näin. Onnettomuus olisi ehkä voitu säästää, jos lapsia olisi kuunneltu.

Apuun rientänyt äiti ei halua mitään sankariviittaa ylleen.

– Kaikki Kaskisten lapset ovat minulle kuin omia lapsia, sillä olen tuntenut heidät syntymästä asti. Minulla oli vain hätä siitä, että saadaan kaikki lapset pelastettua sieltä. Yrität hillitä lasten itkua, yrität saada lasinpaloja pois ihosta. Yrität lämmittää uhreja omilla vaatteilla. Sinne haetaan huopia, että saadaan lämpöiseen. Itkut ja huudot siellä eivät olleet mietoja, Grönfors huokaa.

– Me haluamme vastauksia, miksi tähän ei reagoitu. Mutta meille ei ole tullut vastauksia. Grönfors päättää.

Näin koulu vastaa

Kristiinanseudun koulu ja Kristiinankaupungin lukion rehtori Hanna Pylvänäinen kertoo MTV Uutisille, että hän välitti vanhempien huolenaiheet koulutoimeen.

– Ne huolenaiheet, joita vanhemmat ovat tuoneet minulle esille liittyen koulukuljetukseen, on välitetty koulutoimeen ja koulutoimi on osaltaan tiedottanut niistä liikennöitsijää. Koulutoimi järjestää kuljetukset ostopalveluna ja odottaa, että koulumatkat ovat liikennöitsijän osalta järjestetty turvallisesti, hän kertoo sähköpostitse.

– Aikanaan selviää mihin tutkintalautakunta päätyy asiassa.

Pylvänäisen mukaan kriisitoimet ovat olleet käynnissä koulussa koko viikon.

– Koulussa on kriisityöryhmä, joka on toiminut turman sattumisesta asti koulussa antaen tukea niin oppilaille, kuin henkilökunnallekin. Kriisityöryhmään kuuluu terveydenhoitaja, psykologi, koulukuraattori ja koulukoutsi, rehtori kertoo.

MTV Uutiset ei tavoittanut turmassa osallisena olleen linja-autoyhtiön toimitusjohtajaa, Kennet Svanbäckiä, kommentoimaan tapausta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja