Aikaero-oireisiin helpotusta ruokavaliosta?

Kansainvälisillä pitkillä lennoilla matkustaville jet lag voi koitua etenkin matkan ensimmäisten päivien kohtaloksi. Näillä keinoilla vältyt pahimmalta aikaeron aiheuttamalta matkauupumukselta.

Jet lagia ei voi välttää millään keinolla, eikä siihen ole olemassa pikaparannusta. Muutamia asioita tekemällä voit kuitenkin vähentää sen aiheuttamia ikäviä vaikutuksia.

– Jet lag tulee, kun kehon sisäinen kello joutuu olemaan ympäristössä, jonka kanssa se ei ole normaalisti vuorovaikutuksessa. Jos paikallinen kello näyttää esimerkiksi puoltapäivää, voi kroppasi olla juuri siirtymässä nukkumisvaiheeseen. Tämän voi huomata esimerkiksi kehon lämpötilan hienoisena laskuna sekä aineenvaihdunnan hidastumisena, psykiatri Daniel Lieberman Washingtonin yliopiston lääketieteen laitokselta kertoo.

Jet lagin oireet sekä kesto ovat hyvin pitkälti yksilökohtaisia, mutta yleisiä oireita ovat edellä mainittujen lisäksi jatkuva väsymys, levoton uni, unettomuus sekä keskittymisen puute. Myös ärhäkkä mieliala ja ruokahaluttomuus voivat olla jet lagin ikäviä oireita.

Anti-jet-lag dieetti saattaa auttaa

Etenkin amerikkalaismatkustajien keskuudessa suosituksi jet lagin hoitomuodoksi ovat muodostuneet melatoniini-hormonia sisältävät valmisteet, joiden tehoa ei kuitenkaan ole pystytty osoittamaan tieteellisissä tutkimuksissa. Suomessa reseptin kautta hankittavat valmisteet ovat reseptivapaita Yhdysvalloissa, ja matkustajat tapaavat ottaa annoksen matkaa edeltävänä iltana, sekä muutama päivä saapumisen jälkeen.

Osa ihmisistä taas aloittaa anti-jet-lag-nimisen dieetin, jonka pääperiaatteina on syödä paljon proteiinia sisältäviä aamiaisia ja lounaita, ja päivällisaikaan keskitytään hiilihydraattien tankkaamiseen. Hiilihydraatit edesauttavat nukahtamista, jolloin sisäisen kellon uuteen aikaan asettaminen sujuu helpommin. Useimmat aloittavat dieetin kolmisen päivää ennen matkaa.

Kuitenkin ainoa idioottivarma keino mahdollisimman pieneen jet lagiin on saapua matkakohteeseen muutama päivä suunniteltuja velvollisuuksia aikaisemmin. Voit käyttää päivät ennen liiketapaamisia vaikkapa museoissa kierrellen ja nähtävyyksiä rauhassa katsellen.

Lähde: Forbes

Kuvat: Colourbox

MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja