Mainos

Äidin järkytys: Taaperolle nousi aamulla kuume – nyt vain 20 prosentin mahdollisuus selvitä hengissä

Pienellä Eli-pojalla on vain 20 prosentin mahdollisuus selvitä.

La Vonne Palmer Australian Queenslandista on kertonut reilun vuoden ikäisen Eli-poikansa olleen täysin kunnossa varhain tiistaiaamuna, mutta jo aamuyhdeksältä poika kirkui korkean kuumeen kourissa.

Äiti kylvetti Elin, antoi tälle särkylääkettä ja peitteli sänkyyn, mutta kun Eli alkoi oksentaa iltapäivällä, hän tiesi, että jotain oli pahasti pielessä.

Silloin äiti myös huomasi ihottuman ja kaksi violettia pistettä Elin vartalossa. Tämä on yleinen oire kauheasta ja mahdollisesti hengenvaarallisesta meningokokkitaudista.

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Kun näin pisteet, soitin kumppanilleni ja veimme hänet suoraan sairaalaan, Palmer kertoo Australian Daily Mailille.

Jo tunneissa violetit pisteet moninkertaistuivat ja levisivät ympäri pienen pojan vartaloa. Elin kunto huononi merkittävästi.

Aamuneljältä keskiviikkona lääkärit olivat jo niin huolestuneita pikkuisen tilasta, että he määräsivät tämän lennätettäväksi toiseen sairaalaan.

Äidin julkaisemista kuvista näkyy, miten hengestään taisteleva poika on kiinni hengitysletkuissa, hänen sormensa ovat mustuneet ja violetteja läiskiä on ympäri pojan kehoa.

Äiti kertoo, että torstaiaamuna Australian aikaa lääkärit ottivat pojan letkuista irti, mutta häntä ei oltu herätetty vielä iltapäiväkahteen mennessä. Koko aamun lääkärit pumppasivat poikaan verihiutaleita ja glukoosia ja tarkkailivat tämän munuaisten kuntoa. Lääkärit ottivat myös näytteen Elin selkäydinnesteestä selvittääkseen, millainen hoitomuoto olisi pojalle paras.

Palmer toivoo, että muut vanhemmat ottaisivat tapauksesta opikseen ja oppisivat tunnistamaan meningokokin yleisoireet, kuten ihottuman, pahoinvoinnin, silmien valonarkuuden ja väsymyksen. Hoitoon pitäisi hakeutua välittömästi. Pienen Eli-pojan äiti kehottaa viemään lapsen sairaalaan, "vaikka kyseessä olisi vain jotain pientäkin".

Lääkärit ovat arvioineet, että Elin selviytysmahdollisuudet ovat 20 prosentin luokkaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan meningokokki tarttuu pisaratartuntana henkilöstä toiseen. Meningokokin aiheuttamat sairaudet ovat hyvin vakavia. Aivokalvontulehdus on yleisempi kuin vakava yleisinfektio. Suomessa meningokokkibakteeri ja pneumokokkibakteeri aiheuttavat lähes kaikki bakteereista johtuvat aivokalvontulehdukset. 

Video: Osaatko toimia, jos lapsi on tukehtumisvaarassa? Katso ohjeet, jotka voivat pelastaa henkiä.

0:30

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.