Mainos

Ahvenanmaalta löydetyssä 150 vuotta vanhassa hylyssä sisällä todellinen aarre: "Sanat eivät riitä kuvaamaan tunnetta"

Ahvenanmaa ja Föglön edusta syyskuussa. Jerry Wilhelmsson oli etsimässä höyrylaivan hylkyä isänsä ja tuttavansa kanssa, mutta löysikin sattumalta jotain muuta.

– Tiesin heti, että tästä ei ole aikaisemmin tiedetty. Se oli erittäin jännittävää. Sanat eivät riitä kuvaamaan tunnetta, sukeltaja kertoo MTV Uutisille.

– Sukelsin hylyn ympäri ja näin yksityiskohtia kuten upean ja hyvin säilyneen keulahahmon, Wilhelmsson kertoo innoissaan.

– Tämä on harvinaista siinäkin mielessä, että keulahahmoja ei löydy usein eikä varsinkaan näin pienistä aluksista. Yleensä niitä on isommissa aluksissa.

Hylyssä oli myös viisi ankkuria.

”Pulloja voi olla enemmänkin”

Merenpohjassa makaava hylky on 27 metriä pitkä ja 7 metriä leveä. Jerry Wilhelmssonin innostus kasvoi entisestään, kun hän huomasi, että aluksen ruumaan oli suora näköyhteys.

– Siellä oli laatikoissa pulloja. Määrää on todella vaikea arvioida. Pulloja oli paljon, jopa satoja. On mahdollista, että niitä löytyy vielä enemmänkin.

Hylky makaa noin parinkymmenen metrin syvyydessä. Ahvenanmaalainen Baltic Underwater Explorers-sukellusseura jatkaa sen tutkimuksia.

Aluksi oli tarkoitus, että Wilhelmsson kumppaneineen sukeltaisi hylystä loppuviikosta neljä pulloa.

– Nyt vielä mietitään, mitä on järkevintä tuoda ensimmäisenä, jotta saadaan selville, miltä ajalta alus on. Kuuntelemme viranomaisia, Wilhelmsson kertoo.

Pullot voivat olla hyvin arvokkaita

Ahvenanmaalta Föglön edustalta löytynyt hylky on ensiarvioiden mukaan noin 150 vuotta. 

Sen kuljettamat pullot kiinnostavat, sillä samoista vesistä löydettiin vuonna 2010 hylky, josta löytyi lukuisia ehjiä arvokkaita samppanjapulloja. Samasta hylystä nostettiin myös 1840-luvulta peräisin olleita belgialaisia olutpulloja.

Sääolosuhteet vaikuttavat siihen, milloin Wilhelmssonin löytämän hylyn luokse jälleen sukelletaan.

– Kuvaamme lisää ja teemme mittauksia ja etsimme yksityiskohtia. Päämääränä on selvittää aluksen historia. Olisi upeaa saada selville sen nimi, alustyyppi ja minne se oli matkalla, Jerry Wilhelmsson sanoo.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.