Ahdistaako perhejoulu? Vanhat haavat voivat aueta juhlapyhinä: "Ihmisten odotetaan työntävän omat tunteensa sivuun"

Avasimme lasten joulukalenterit – tätä ne sisältävät 1:46
Lelujoulukalenterit ovat nousseet ilmiöksi perinteisten suklaajoulukalenterien rinnalle, mutta mitä ne sisältävät? Avasimme ja tutkimme!

Vanhat haavat voivat aueta joulun aikaan. Millaisessa tilanteessa kotiin ei kannata mennä, ja miten siitä voisi kertoa perheelle?

Moni suuntaa joulun pyhiksi perheensä luo, mutta kannattaako se? Sukulaisjoulut aiheuttavat tutkitusti huonoja terveysvaikutuksia, joten aina perheen seura ei olekaan parhaaksi. Huffington Post kysyi terapeuteilta, koska perheen luo kannattaa mennä.

Vanhat haavat voivat aueta joulun aikana

Avio- ja perheterapeutti Natalie Gutierrezin mukaan perheen luona vieraileminen voi nostaa pintaan vanhoja traumoja ja ongelmia. Kotonaan ihminen muistaa jälleen esimerkiksi lapsuuden epäreiluudet tai ne järjettömät vaatimukset, joita vanhemmilla kenties oli.

Vanhat haavat voivat aueta joulun aikana. On haastavaa teeskennellä edes muutamien päivien ajan, että "kaikki on hyvin", sanoo terapeutti Nedra Glover Tawwab.

– Ihmisten odotetaan työntävän omat tunteensa sivuun, jotta iloisia lomamuistoja voidaan luoda. "Maaginen" juhla ei kuitenkaan ole realistinen tavoite, kun perheellä on piileviä ongelmia, Tawwab sanoo.

"Ole rehellinen tarpeestasi tehdä tänä vuonna jotakin toisin"

Vaikka perhejuhlia yleensä siedetään velvollisuudentunnosta ja muiden painostamina, kenelläkään ei ole velvollisuutta uhrata omaa mielenterveyttään joulunvieton vuoksi.

On kuitenkin vaikeaa kieltäytyä perhejoulusta, sillä perhe yleensä vaatii selityksiä poissaololle.

Perhe- ja avioterapeutti Laura Rhodes-Levinin mukaan omista tarpeista kannattaa kertoa myötätuntoisesti ja avoimesti.

– Ole rehellinen tarpeestasi tehdä tänä vuonna jotakin toisin. Jaa, ettei nyt ole hyvä aika tulla vierailulle, Rhodes-Levin kuvailee.

Kerro tunteistasi näin

Kerro perheelle omista tunteistasi aloittamalla lauseet "minusta tuntuu..." Voit sanoa esimerkiksi "minusta tuntuu, että riitelemme aina asiasta X, vaikka olen sanonut, miten paljon se satuttaa minua".

Gutierrezin mukaan perheelle voi sanoa myös "haluan tehdä jotakin erilaista tänä vuonna ja olen päättänyt, etten vietä joulua perheeni kanssa".

Keskustelu voi ahdistaa

Keskustelu voi kuitenkin ahdistaa. Se, että itse pysyy rauhallisena, ei nimittäin tarkoita, että perhe toimisi samoin.

Jos perhe ei ole valmis kuuntelemaan, Tawwabin mukaan on täysin hyväksyttävää irrottautua keskustelusta ja jatkaa sitä toiste.

Keskustelun tavoitteen ei pitäisi olla se, että perhe on samaa mieltä. Sen tavoite on asettaa rajoja. Muiden reaktioita ei voi ennustaa eikä hallita. Sinun työtäsi ei ole hoitaa kaikkien muiden tunteita, vaan kertoa omistasi.

– Vaikka keskustelu olisi epämiellyttävä, ole ylpeä siitä, että huolehdit omasta mielenterveydestäsi, Rhodes-Levin sanoo.

Lähteet: Huffpost.com

Lue myös:

    Uusimmat