Ahdistaako oma talous? Näin saat raha-asiat kuntoon!

Pienistä veloista ja kulutusluotoista voi muodostua ikävä kierre. Laita sille stoppi näillä vinkeillä.

Onko sinulla useita kulutusluottoja ja velkaa moneen paikkaan? Pelkäätkö, että et selviä? Nyt on aika ottaa laskupino kauniiseen käteen ja ryhtyä toimeen – selviät kyllä, kun vain päätät niin ja teet kaikkesi sen eteen. Jos olet jo elänyt selvästi yli varojesi kannattaa ottaa yhteyttä velkaneuvojaan, joka kertoo miten pääset kuiville.

Tee myös taloussuunnitelma. Ohjeet sen tekemiseen löydät täältä.

1. Säästä mahdollisimman suuri pesämuna

Säästä yhden kuukauden aikana aluksi mahdollisimman suuri pesämuna, jotta sinulla on vararahasto yllättäviä ja uusia maksuja varten – esimerkiksi pesukoneen rikkoutuminen tai eläinlääkärin äkillinen tarve ovat asioita, johon sinun on varauduttava. Näin vältyt ottamasta tulevaisuudessa lisälainaa, sillä pahin virhe velkaisena on ottaa lisää velkaa.

Käytä varakassastasi rahaa vain kun se on todella tarpeen. Älä tuhlaa sitä mielen hetkijohteesta.

Vinkkejä rahakassan nopeaan kerryttämiseen:

  • Myy irtainta omaisuutta: Esimerkiksi dvd-levyt ja pelikonsolipelit kannattaa myydä eteenpäin nettihuutokaupoissa tai kirpputorilla. Muista myös arvokkaat astiat, elektroniikka ja muut korvattavissa olevat tavarat, joista voit saada hyvät rahat irti.
  • Jos olet innokas shoppailija käy vaatevarastosi läpi ja perusta hetkeksi kirpputoripöytä. Myös ehjät ja pieneksi jääneet lastenvaatteet ovat haluttua tavaraa kirpputorilla, mutta muista laittaa hinta riittävän alhaiseksi – kirpputorilla ei myydä kallista tavaraa. Irtaimistosta voit saada noin 100–400 euroa rahaa.
  • Hanki lisätyö hetkeksi – jaa vaikka lehtiä tai ota vastaan muuta hetkellistä työtä, jotta saat tulojesi määrää kasvatettua. Selvästikään tämän hetkiset tulosi eivät riitä, joten nyt on aika parantaa niitä väliaikaisesti.
  • Päätä eläväsi mahdollisimman pienellä summalla vaikka kaksi viikkoa ja tee niin: Kokkaa edullista ruokaa ja vältä huvituksia. Siirrä kaikki mahdollinen raha varakassaan.

2. Laita laskut järjestykseen velkasumman mukaan

Listaa velkataakkasi suurimmasta pienimpään: Minne olet velkaa vähiten? Entä eniten? Mikä velka kasvaa nopeinta vauhtia?

Aloita maksaminen pienimmästä velasta ja laita siihen kaikki mahdollinen raha, muista veloista maksat vain minimisumman. Näin saat velkojien määrää pienennettyä ja taakkasi kevenee nopeammin.

Nopeasti kasvavat ja kalliit velat kannattaa kuitenkin siirtää jonon etupäähän. Jos olet sortunut useaan kalliiseen velkaan neuvottele pankin kanssa pienikorkoisemmasta lainasta ja maksa kaikki kalliimmat velkasi pois yhdellä, edullisemmalla lainalla. Muista kuitenkin, että velan on oltava edullisempaa ja velkojan turvallinen – pikavipit ja nopeat lainat voit nyt unohtaa.

3. Mitä laskuja voi siirtää ja järjestellä?

Pahin virhe, jonka voit tehdä, on jättää maksut hoitamatta ja vain odottaa karhukirjeiden pinon kasvamista. Ota ajoissa yhteyttä velkojiin ja sovi maksujärjestelyistä. Näin saat liikkumavaraa ja vältyt maksuhäiriötä, joka vaurioittaa talouttasi pitkäksi aikaa.

4. Ota yhteyttä ammattilaiseen!

Jos koet, että et järjestelemällä onnistu keventämään tilannettasi ota yhteyttä asiantuntijaan. Esimerkiksi Martat, Takuu-Säätiö ja kaupunkien velkaneuvojat auttavat tiukassa tilanteessa.

5. Valmistaudu elämään tiukasti

Tie kuiville voi olla pitkä ja karikkoinen, mutta se kannattaa. Siihen kannattaa valmistautua myös henkisesti: Nyt ei ole mahdollisuutta rahaa vieviin huvituksiin tai mihinkään ylimääräiseen, vaan vain ja ainoastaan välttämättömimpään.

Vaikka talousasioiden hoitaminen tuntuu vaivalloiselta, kannattaa aihetta opiskella ja lukea alan kirjallisuutta. Näin teet järkeviä siirtoja myös tulevaisuudessa, etkä joudu enää vaikeaan tilanteeseen.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja