Poliisi haluaisi sulkea Valkean katualueen, mutta ei voi tehdä sitä yksin – MTV seurasi poliisin infoa

Tämä tiedetään Oulun kauppakeskuspuukotuksista 11:49
Tämä kauppakeskuspuukotuksista tiedetään:

Oulun kaupunki ja Oulun poliisilaitos järjesti tiedotustilaisuuden kaupungin turvallisuustilanteesta. 

Tilaisuudessa puheenvuorot käyttivät kaupunginjohtaja Ari Alatossava ja nuorisopäällikkö Jarmo Laitinen sekä apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta ja rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisilaitokselta. Lisäksi paikalla oli kaupungin maahanmuuttopäällikkö.

MTV:n rikostoimittaja Pekka Lehtinen totesi, että kahdella noin viikon sisällä tapahtuneella puukotuksella on useita yhtymäkohtia. Ne ovat tapahtuneet samalla paikalla, samalla tekotavalla ja molemmissa uhrit ovat olleet maahanmuuttajataustaisia. Teot ovat lisänneet Oulussa pelon ilmapiiriä, Lehtinen sanoo.

Vaikka myös Oulun huumetilanteesta on keskusteltu viime aikoina paljon, kauppakeskus Valkeassa tapahtuneet puukotukset tuskin liittyvät huumekauppaan, Lehtinen sanoo. Toki huumeet ovat iso taustavaikuttaja kaupungin turvallisuustilanteessa.

Oulussa on lisäksi tapahtunut myös muita vakavia väkivaltarikoksia.

Poliisi: Oulu yhä turvallinen paikka

Apulaispoliisipäällikkö Karnaranta totesi tiedotustilaisuudessa, että Oulun on yhä yleisellä tasolla turvallinen paikka elää. Hän myös kiitteli kauppakeskus Valkean järjestyksenvalvojien toimintaa.

Karnaranta kiinnitti huomiota myös siihen, että vaikka rasististen rikosten määrä on vähentynyt Oulussa, teot ovat samanaikaisesti muuttuneet raaemmiksi.

Rikosylikomisario Markus Kiiskinen taas totesi, että viime torstaina tapahtuneessa puukotuksessa loukkaantunut 12-vuotias lapsi sai hengenvaaralliset vammat, mutta hän on toipunut hyvin.

Poliisi tutkii tapausta kahtena murhan yrityksenä. Viimeisintä puukotustapausta se taas tutkii tapon yrityksenä.

Kaupunginjohtaja: hallituksen pitää ottaa asia vakavasti

Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava puolestaan totesi, että oululaisten perusturvallisuutta on järkytetty.

Tämä kierre pitää saada loppumaan, hän totesi.

Alatossavan mukaan kyse on laajemmasta yhteiskunnallisesta ilmiöstä, joka liittyy ääriliikeiden nousuun. Hänen mukaansa asia pitää ottaa vakavasti paitsi Oulussa, myös maan hallituksessa.

Oulun nuorisopäällikkö Jarmo Laitinen kertoo, että viimeaikaiset tapahtumat eivät ole vaikuttaneet kaupungin keskustassa sijaitsevissa nuorisotiloissa käyvien nuorten turvallisuuden tunteeseen. Laitinen kertoo myös, että kaupungin nuorisopalvelut on hakenut THL:n rahoitusta katuväkivallan ehkäisyyn.

Poliisilla yksi iso huoli

Kaupunginjohtaja Alatossava kertoo, ettei ajattele viimeaikaisten tapahtumien aiheuttaneen Oululle mainehaittaa.

– Kukaan kaupunginjohtaja tuskin toivoo tällaisia uutisia kaupungistaan, hän totesi.

Tiedotustilaisuudessa kysyttiin myös sitä, mistä Oulussa ilmenevä rasismi kumpuaa.

Apulaispoliisipäällikkö Karnaranta totesi, että rasistisia rikoksia tapahtuu muuallakin kuin Oulussa. Oulussa toki on ollut jo pitkään rasistista ja äärioikeistolaista liikehdintää, millä on epäilemättä ollut vaikutusta asiaan.

– Oulu korostuu nyt tarpeettomankin paljon, kun tilanne on akuutti. Itseäni huolestuttaa erityisesti, että jos alle 18-vuotiaalla nuorella on tämän tapaisia haluja tehdä tämäntapainen teko, epäilen ja oletan, että tällainen nuori on ihan ainoa, joka ajattelee samalla tavalla, hän sanoi.

Poliisin mukaan se toimii joka päivä kaupungin turvallisuustunteen ja tilanteen parantamiseksi tekemällä jatkuvaa tiedonhankintaa. Sen avulla voidaan ennaltaehkäistä monia asioita.

Tässä nyt erityisesti aktivoidutaan ja pysytään aktiivisena. Toiseksi valvontaakin lisätään, Markus Kiiskinen sanoi.

Poliisi ei voi sulkea katualuetta

Oulun poliisin Karnaranta nosti esiin myös, että poliisi ei voi omin toiminensa sulkea kauppakeskus Valkean katualuetta. Hänen mukaansa poliisi on kyllä valmis keskustelemaan siitä kaupungin ja kauppakeskuksen kanssa.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tuo katualue olisi hyvä sulkea yön ajaksi. Onko se sitten mahdollista, se on yleinen katu, joka pitää lähtökohtaisesti pitää auki. Henkilökohtaisesti en panisi hanttiin lainkaan, jos sulkemisesta käytäisiin keskusteluja.

Karnaranta korosti, ettei poliisilla ole virallista kantaa alueen sulkemiseksi, vaan siitä täytyy käydä laajempaa keskustelua, mikäli se katsotaan tarpeelliseksi. 

Karnaranta totesi myös, että olisi melko radikaali ratkaisu, jos poliisille annettaisiin mahdollisuus tutkia alueella liikkuvia ihmisiä ilman rikosepäilyä, kuten Tanskassa on toimittu. Sisäministeri Mari Rantanen (ps) nosti asian esille tänään.

Rikosylikomisario Markus Kiiskinen taas totesi, että Valkeassa tapahtuneita tekoja ei tuskin olisi pystytty estämään ennalta. Syyksi hän mainitsi, että yksittäisten henkilöiden tekoja on hyvin vaikea estää aukottomasti.

Lue myös:

    Uusimmat