Mainos

AFP: EU-parlamentin ihmisoikeuspalkinto elinkautiseen vankeuteen tuomitulle uiguuriaktivisti Ilham Tohtille

Euroopan parlamentti myöntää tämän vuoden Saharov-palkinnon vangitulle uiguuriaktivistille Ilham Tohtille, kerrotaan parlamenttilähteistä AFP:lle. Kiina tuomitsi Tohtin vuonna 2014 elinkautiseen vankeuteen "separatismista".

Tohti on Pekingin yliopiston entinen taloustieteen professori. Euroopan parlamentin vuodesta 1988 jakamalla Saharov-palkinnolla halutaan tukea työtä ihmisoikeuksien ja mielipiteenvapauden puolesta.

EU-parlamentti perusteli Tohtin asettamista ehdolle palkinnon saajaksi tämän yli kahden vuosikymmenen ajan tekemällä työllä vuoropuhelun ja yhteisymmärryksen edistämiseksi uiguurien ja kiinalaisten välillä.

Mielivaltaisia pidätyksiä

Euroopan parlamentin mukaan Kiinan hallinto on viime vuosina sortanut islaminuskoisia uiguureja ennennäkemättömällä tavalla heidän etnisen identiteettinsä ja uskonnollisen vakaumuksensa takia.

Huhtikuusta 2017 lähtien yli miljoona uiguuria on pidätetty mielivaltaisesti ja suljettu internointileireille, missä heidät pakotetaan luopumaan identiteetistään ja vakaumuksestaan sekä vannomaan uskollisuutta Kiinan hallitukselle, parlamentin sivulla todetaan.

Tohti on saanut hiljattain myös toisen näkyvän palkinnon Euroopasta. Syyskuussa Euroopan neuvoston ihmisoikeuspalkinto, Vaclav Havel -palkinto, myönnettiin Tohtille sekä nuorison yhteistyöverkosto Youth Initiative for Human Rightsille.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja