AFP: EU-maat hyväksyneet uudet Venäjä-pakotteet – listalla muun muassa valtakunnansyyttäjä ja kansalliskaartin johtaja

Maailmanselittäjät: EU:n ja Venäjän suhde kriisissä 7:45
Katso myös: Maailmanselittäjät arvioivat EU:n ja Venäjän suhdetta.

EU-maat ovat hyväksyneet nimilistan uusien Venäjä-pakotteiden kohteista. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP diplomaattilähteisiinsä nojaten.

AFP:n mukaan pakotteiden kohteina ovat federaation vankiloiden hallintojohtaja Aleksandr Kalashnikov, Venäjän tutkintakomitean johtaja Aleksandr Bastrykin, valtakunnansyyttäjä Igor Krasnov ja kansalliskaartin johtaja Viktor Zolotov.

Pakotteet langetetaan EU:n uuden, ihmisoikeusrikkomuksiin puuttuvan pakotemenettelyn nojalla. Syynä pakotteille on oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vangitseminen.

Pakotelista julkistetaan virallisesti tiistaina. Pakotteisiin sisältyy varojen jäädyttämisiä EU-alueella ja matkustuskieltoja.

Poliittinen yhteisymmärrys uusista Venäjä-pakotteista saavutettiin viikko sitten, kun EU-maiden ulkoministerit olivat koolla.

Varaulkoministeri Aleksandr Grushkon mukaan Venäjä aikoo vastata pakotteisiin. Interfaxin mukaan Grushko sanoi, etteivät pakotteet olleet yllätys Venäjälle.

Navalnyi tuomittiin helmikuussa

Navalnyi otettiin kiinni tammikuussa hänen palattuaan Venäjälle ja tuomittiin helmikuussa kolmen ja puolen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen, josta suoritettavaksi jäi runsaat kaksi ja puoli vuotta.

Oikeus katsoi Navalnyin rikkoneen ehdonalaistaan, kun tämä oli Saksassa sairaalahoidossa myrkytyksen vuoksi. Navalnyi on syyttänyt viime vuonna tapahtuneesta myrkytyksestä presidentti Vladimir Putinia ja Venäjän turvallisuuspalvelua FSB:tä.

Venäjän hallinto on kiistänyt olleensa myrkytyksen takana.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on vaatinut Venäjää vapauttamaan Navalnyin. Sen mukaan Navalnyin saama tuomio on perusteeton.

YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat tutkimusta

Kaksi YK:n ihmisoikeusasiantuntijaa vaatii, että Navalnyin myrkytyksestä tehtäisiin kansainvälinen tutkinta. He myös vetosivat Navalnyin välittömän vapauttamisen puolesta.

YK:n asettamat asiantuntijat Agnes Callamard ja Irene Khan uskovat, että Navalnyi myrkytettiin tahallisesti pelottelutarkoituksessa, jotta muut Venäjän hallintoa kritisoivat säikähtäisivät.

– Novitshok oli valittu täsmälleen aiheuttamaan pelkoa, he totesivat raportissaan.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on vahvistanut, että Navalnyista otetuista näytteistä löytyi jälkiä Novitshok-ryhmän hermomyrkystä. Novitshokin käyttö viittaa siihen, että myrkytyksen takana oli Venäjän valtiollinen toimija.

YK:n asiantuntijat kertoivat lähettäneensä kirjeen venäläisviranomaisille joulukuussa ja todenneensa siinä, että todisteet viittaavat valtiollisen toimijan osallisuuteen. Kremlistä ei ole asiantuntijoiden mukaan vielä kuulunut vastausta.

Lue myös:

    Uusimmat