Mainos

Afganistanista Suomeen 13 vuotta sitten tullut Ewa: "Kotouttaminen alkoi tuolloin heti – suomea alettiin opiskella jo ensimmäisenä päivänä"

2:09

Suomeen kiintiöpakolaisena kolmetoista vuotta sitten Iranin kautta Afganistanista saapunut 29-vuotiaan Ewa Tawasolin mukaan kotouttaminen oli vielä tuolloin perusteellista ja nopeaa.

– Minun kohdalla asiat oli suunniteltu kotouttamisen osalta tosi hyvin, koska varsinainen kotouttamisen prosessi alkoi jo ennen kuin tulin Suomeen. Meille tuli Teheraniin viranomainen, joka kertoi suomalaisesta yhteiskunnasta, tasa-arvosta ja naisen asemasta, muistelee Tawasoli.

Kotouttaminen alkoi heidän perheensä kohdalla heti ensimmäisenä päivänä Suomen kielen intensiivikurssilla. Koulun jälkeen Tawasoli opiskeli lähihoitajaksi ja myöhemmin terveydenhoitajaksi.

– Emme joutuneet odottamaan viikkoja tai pitkiä aikoja kuten nykyään. Toivoisin, että nykyäänkin maahantulijoille annettaisiin samanlainen tietopaketti. Olisi hyvä, jos olisi matalan kynnyksen paikka, josta maahanmuuttajat voisivat kysyä heitä askarruttavia asioita, pohtii Tawasoli.

Naiset tarvitsevat lastenhoitoapua

Tawasolin perhe kannusti häntä opiskelemaan, mutta perheellisen maahanmuuttajanaisen kohdalla ongelmana on usein se, että kodin ja lastenhoito on vain naisten vastuulla.

– Naisille ei tarjota sellaista mahdollisuutta, että he saisivat apua lastenhoitoon ja he itse pääsisivät opiskelemaan. Monissa kulttuureissa se on naisen oma ongelma, miten hän onnistuu järjestämään asiat ja hoitamaan kodin sekä lapset, sanoo Tawasoli.

Tawasolin mukaan hän sai helposti hoitoalalta töitä terveydenhoitajana.

– Suomessa on viime vuosina kiinnitetty huomioita maahanmuuttajanaisten syrjäytymiseen. Kyllä minä uskon, että se tahtotila ja kaikki toiminnot on Suomessa menossa hyvään suuntaan. Valitettavasti muutokset tapahtuvat liian hitaasti, lisää Tawasoli.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.