Mainos

Afganistanin viranomaiset: USA:n "Kaikkien pommien äiti" tappoi ainakin 36 Isis-taistelijaa

Afganistanin viranomaisten mukaan USA:n eilisessä iskussa kuoli ainakin 36 Isis-taistelijaa. Afganistanin puolustusministeriön mukaan isku ei vaatinut siviiliuhreja.

Yhdysvaltain puolustusministeriö tiedotti eilen käyttäneensä kymmenen tonnin painoista GBU-43-pommi Isisin tunneli- ja luolaverkosto. Lempinimellä "Kaikkien pommien äiti" tunnettu jättipommi pudotettiin Nangarharin maakuntaan lähellä Pakistanin rajaa. Uutiskanava CNN:n mukaan pommin pudotti Yhdysvaltojen MC-130-tyyppinen lentokone.

Jättimäistä GBU-pommia käytettiin puolustusministeriön mukaan nyt ensimmäistä kertaa taistelutilanteessa. Kyse on suurimmasta taisteluissa käytetystä pommista ilman ydinlatausta.  

Massiivinen GBU-43/B-pommi kehitettiin Irakin sodan aikana. Yhdysvaltain ilmavoimien mukaan kyseistä pommia testattiin vuonna 2003, ja tuolloin sen aiheuttama valtava pilvi näkyi yli 30 kilometrin päähän.

0:48

GBU-43 on saanut lempinimen Mother of All Bombs eli kaikkien pommien äiti (MOAB). Jättiläinen on oikealta nimeltään, mutta samalla lyhenteellä Massive Ordnance Air Blast Bomb

Jättipommi on GPS-ohjautuva aerosolipommi, jota käytetään bunkkereiden, avomaalien ja rakennusten tuhoamiseen. Se pudotetaan kokonsa vuoksi laskuvarjolla kuljetuskoneen perästä.

Arkistovideo: Tältä näyttää GBU-43-pommin räjähdys

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.