Afganistanin viranomaiset: USA:n "Kaikkien pommien äiti" tappoi ainakin 36 Isis-taistelijaa

Afganistanin viranomaisten mukaan USA:n eilisessä iskussa kuoli ainakin 36 Isis-taistelijaa. Afganistanin puolustusministeriön mukaan isku ei vaatinut siviiliuhreja.

Yhdysvaltain puolustusministeriö tiedotti eilen käyttäneensä kymmenen tonnin painoista GBU-43-pommi Isisin tunneli- ja luolaverkosto. Lempinimellä "Kaikkien pommien äiti" tunnettu jättipommi pudotettiin Nangarharin maakuntaan lähellä Pakistanin rajaa. Uutiskanava CNN:n mukaan pommin pudotti Yhdysvaltojen MC-130-tyyppinen lentokone.

Jättimäistä GBU-pommia käytettiin puolustusministeriön mukaan nyt ensimmäistä kertaa taistelutilanteessa. Kyse on suurimmasta taisteluissa käytetystä pommista ilman ydinlatausta.  

Massiivinen GBU-43/B-pommi kehitettiin Irakin sodan aikana. Yhdysvaltain ilmavoimien mukaan kyseistä pommia testattiin vuonna 2003, ja tuolloin sen aiheuttama valtava pilvi näkyi yli 30 kilometrin päähän.

Yhdysvallat pudotti kaikkien aikojen suurimman taistelussa käytetyn pommin 0:48

GBU-43 on saanut lempinimen Mother of All Bombs eli kaikkien pommien äiti (MOAB). Jättiläinen on oikealta nimeltään, mutta samalla lyhenteellä Massive Ordnance Air Blast Bomb

Jättipommi on GPS-ohjautuva aerosolipommi, jota käytetään bunkkereiden, avomaalien ja rakennusten tuhoamiseen. Se pudotetaan kokonsa vuoksi laskuvarjolla kuljetuskoneen perästä.

Arkistovideo: Tältä näyttää GBU-43-pommin räjähdys

Lue myös:

    Uusimmat