Mainos

Afganistanin sisäministeri: Kabulin iskussa kuollut ainakin 80 – Isis ilmoittautunut tekijäksi

0:23

Kabulin räjähdeiskussa on kuollut ainakin 80. Haavoittuneita on yli 230, kertoo Afganistanin sisäministeriö.

Ministeriön alustavien tietojen mukaan iskun teki kolme itsemurhapommittajaa. Turvallisuusjoukkojen uskotaan ampuneen yhden heistä.

Äärijärjestö Isis on ilmoittautunut iskun tekijäksi, kertoo Isisiin liitetty verkkosivusto. Sen mukaan iskun teki kaksi Isis-taistelijaa, jotka laukaisivat räjähdevyönsä shiia-muslimien kokoontumisessa.

Viranomaisten mukaan sairaalat ovat ruuhkautuneet haavoittuneista. Sosiaalisessa mediassa on vedottu ihmisiin, jotta he kävisivät luovuttamassa verta.

Taleban on kieltänyt jyrkästi, että sillä olisi ollut osuutta iskuun. Se on ollut alueella Isisiä voimakkaampi. Isku on merkki siitä, että Isis on laajentanut toimintaansa alueella. Sen toiminta on aikaisemmin ollut rajoittunut Nangarharin maakuntaan, joka sijaitsee Kabulista itään.

Hazarat protestoivat voimalinjasuunnitelmia

Räjähdys sattui keskellä mielenosoitusta, johon oli kokoontunut tuhansia ihmisiä. Protestoijat olivat hazara-vähemmistöryhmän edustajia, jotka vastustavat hallituksen voimalinjasuunnitelmia.

Mielenosoitus oli sujunut pääosin rauhallisesti ennen räjähdystä.

– Rauhanomaiset protestit ovat jokaisen kansalaisen oikeus, mutta opportunistit terroristit olivat soluttautuneet väkijoukkoon ja suorittaneet tämän hyökkäyksen, kommentoi Afganistanin presidentti Ashraf Ghani tapahtunutta lausunnossaan.

Hazarat protestoivat voimalinjan takia myös toukokuussa. Hallituksen kaavailuissa voimalinjan on tarkoitus kulkea keskiaasialaisista Turkmenistanista, Uzbekistanista ja Tadzhikistanista energiaa janoaviin Afganistaniin ja Pakistaniin.

Hazarat kuitenkin haluaisivat, että linja kulkisi läpi köyhän Bamiyanin maakunnan, jossa asuu suuri joukko noin kolmimiljoonaisen vähemmistöryhmän edustajia. Tämä olikin alkuperäinen suunnitelma, jonka hallitus kuitenkin perui.

Hazarat ovat shiiamuslimeihin lukeutuva vähemmistöryhmä, joka on joutunut Afganistanissa usein syrjinnän kohteeksi.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.