Taleban heikentänyt taas naisten oikeuksia Afganistanissa - ihmisoikeusaktivisti Alimy: "Tilanne vain pahenee"

Taleban kiristää rajoituksia naisia kohtaan, kun muu maailma seuraa Ukrainaa 11:28

Talebanin johto on vaatinut televisiossa esiintyviä naisia peittämään kasvonsa. Eilen suurilla televisiokanavilla työskentelevät naiset esiintyivät ilman huntua säännöstä huolimatta. Naisten oikeudet ovat huonontuneet merkittävästi Talebanin noustua valtaan elokuussa 2021.

Vaikka Taleban tiedotti toimintansa pehmentyneen valtaannousunsa myötä, tilanne on kärjistynyt kaiken aikaa huonommaksi. Taleban kielsi viime syksynä tyttöjen koulunkäynnin. Naiset ovat suljettu koteihinsa ja monet koulutetut ihmiset eivät pääse töihin. Lääkkeiden ja ruoan pula on syöstänyt koko valtion humanitaarisen kriisin partaalle.

– Tilanne on todella huono tällä hetkellä. Naisten oikeuksien heikentymisen lisäksi yhteiskunta on murentunut monella eri osa-alueella. Nälänhätä ja työttömyys pahentavat tavallisten ihmisten arkea, toteaa ihmisoikeusaktivisti Zahra Alimy

Naisten oikeuksien polkeminen taloudellisesti vaikeassa tilanteessa herättää ihmetystä.

– Se on hyvä kysymys, miksi Taleban keskittää energiansa tähän. Talebanin toiminnassa on todella paljon ristiriitaisuutta. Esimerkiksi Talebanin puhemiehen tytär käy koulua, Alimy sanoo.

Alimyn mukaan kyse voi olla silmänkääntötemppu, jolla Taleban yrittää viedä huomion pois heidän toimintansa toisesta ongelmakohdasta. Kyse voi olla myös yksinkertaisesti yhteiskunnan järjestyksen ylläpidosta, kontrolloinnista ja vallankäytöstä. 

Tytöt eivät edelleenkään pääse kouluun

Alimyn kertoo, kuinka Taleban ilmoitti säännöt kehitettyään avata koulun myös tytöille. Maaliskuussa tytöt pääsivät muutamaksi tunniksi kouluun – kunnes koulunkäynti keskeytettiin.

Tyttöjen koulunkäyntikielto näyttää olevan lopullinen määräys.

Naiset kapinoivat, vaikka se ei ole turvallista

– Naiset ovat tehneet aktiivista vastarintaa alusta alkaen. Mielenosoitusten avainhenkilöitä on kuitenkin vangittu. Yhteinen piirre kaikille vangituille henkilöille on heidän katoaminen.

Alimy kertoo, kuinka tytöt jatkavat opiskelua järjestämällä salaisia opiskelupiirejä. 

Ulkona liikkuminen ei ole turvallista naisille, mikä johtaa tyttöjen ja naisten sulkeutumiseen kotiinsa. 

Kansainvälisten järjestöjen työskentely ihmisoikeuksien puolustamiseksi ja kaikenlainen humanitaarinen apu on vaikeaa. Taleban systemaattisesti etsii länsimaisia yhteyksiä omaavia järjestöjä ja työntekijöitä. Avustustarvikkeiden tuonti on vaikeutunut. Kansainvälinen työ Afganistanissa ei ole turvallista tällä hetkellä, vaikka hätä on valtava. 

Tästä syystä naiset peittävät kasvonsa

Taliban hakee oikeutusta säännölleen peittää burkalla kasvonsa Koraanista. Tosiasiassa sääntö pohjaa hyvin konservatiiviseen heimojärjestelmän vanhoilliseen tulkintaan. Monissa muslimivaltioissa sääntö on tulkittu perinteellä käyttää hijabia.

Monet Talebanin johtajat ovat kotoisin alueilta, joissa heimorakenteet ovat vahvoja. Heikko koulutustaso ja köyhyys on värittänyt heidän tapaansa tulkita Koraania. 

Afganistanin pitkään jatkunut äärimmäinen köyhyys ja sodankäynti ovat myös hedelmällistä maaperää ääriajattelulle.  

Afganistanilaisnaisten tulevaisuus näyttää synkältä

Alimyn mukaan tulevaisuus ei näytä hyvältä.

– Olen kuullut vanhemmiltani, millaista Talebanin toiminta oli 1990-luvulla, ja se näyttäytyy kovin samanlaiselta kuin nyt. Lupaukset edistyksellisyydestä eivät käy toteen. 

Vaikka Taleban käyttää esimerkiksi sosiaalista mediaa, on se todennäköisesti vain työväline oman ääriajattelun vahvistamiseksi kuin osoitus liberalisoitumisesta. 

– Kun Afganistanissa tapahtui Talebanin valtaannousu, suomalaisten auttamishalu oli todella korkea. Minulta kysyttiin monesti, mitä voi tehdä. Mutta nyt fakta on se, että Afganistan on jätetty oman onnensa nojaan.

Alimy korostaa, kuinka auttamisen tulee tapahtua kansainvälisen yhteistyön avulla. Suomen on vaikea yksin tehdä mitään, jotta se asettaisi painetta Talebanille.

– Kun mediahuomio ei ole enää Talebanissa, se näyttää todelliset kasvonsa. Tilanne tulee todennäköisesti pahenemaan. 

Lue myös:

    Uusimmat