Taleban palauttaa amputoinnit ja teloitukset rangaistusvalikoimaan: "Käsien irti leikkaaminen välttämätöntä"

2:58
MTV Afganistanissa: Millainen tunnelma maassa tällä hetkellä on?

Afganistanissa vallan ottanut äärijärjestö Taleban aikoo ottaa jälleen teloitukset ja amputoinnit rangaistuksiksi käyttöön maassa. Asiasta kertoo yksi Talebanin perustajista mullah Nooruddin Turabi uutistoimisto AP:n haastattelussa.

Turabi toimii nyt järjestön nimeämässä hallituksessa ja vastaa vankiloista.

– Kukaan ei tule kertomaan meille, millaisia lakiemme pitäisi olla. Seuraamme Islamia ja Koraania, Turabi toteaa.

Turabi toimi vuosien 1996–2001 Taleban-hallinnossa oikeusministerinä. Tuolloin ihmisiä teloitettiin julkisesti ja varkailta katkottiin käsiä. Nyt Turabin mukaan samaa ei välttämättä tehtäisi julkisesti.

– Käsien irti leikkaaminen on erittäin välttämätöntä turvallisuuden kannalta, hän kertoo.

Turabin mukaan käsien leikkaaminen on tehokas pelote.

Nöyryyttämällä jo rangaistu

Turabin mukaan oikeustapauksia käsittelisivät tällä kertaa tuomarit, myös naiset. Edellisellä hallintokaudella tapauksista vastasi lähinnä islamilainen papisto, joiden lakiosaaminen rajoittui uskonnollisiin määräyksiin.

AP kertoo, että pääkaupunki Kabulissa on nähty talebanien jo toteuttavan rangaistuksia, joissa esimerkiksi pienestä varkaudesta on julkisesti nöyryytetty ihmisiä. Joissain tapauksissa miesten kasvoja on maalattu, jossain kuljetettu kuorma-auton takaosassa kädet sidottuna ja julkisesti esitelty.

Elokuun puolessavälissä valtaan noussut Taleban on aiemmin lupaillut maltillisempaa hallintoa kuin edellisellä kerralla. Myös Turabi vakuuttaa AP:n haastattelussa, että äärijärjestö olisi muuttunut. Se esimerkiksi aikoo nyt sallia television, kännykät, valokuvat ja videot.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja