Adoptioiden määrä väheni viime vuonna – näistä maista adoptoidaan eniten

Tilastokeskuksen mukaan adoptioiden määrä väheni Suomessa vuonna 2014. Eniten ulkomailla syntyneitä lapsia adoptoidaan Etelä-Afrikasta ja Kiinasta.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa tehtiin viime vuonna 445 adoptointia, 14 vähemmän kuin edellisenä vuonna. Kotimaisten adoptioiden määrä väheni vuonna 2014 kahdeksalla ja ulkomailla syntyneiden kuudella. Kotimaisten adoptioiden määrä oli siis 284 ja ulkomaisten 161.

Suomen kaikista adoptoiduista vuonna 2014 oli tyttöjä 192 ja poikia 253. Suurin osa adoptoiduista on pieniä lapsia. Ulkomailta lasta adoptoitaessa lapsi oli harvoin yli 10-vuotias. 

Kiinasta adoptoidaan poikia

Suomeen adoptoitiin ulkomailta eniten Etelä-Afrikassa ja Kiinassa syntyneitä lapsia, samoin kuin vuonna 2013. Adoptiolapsista 36 oli syntynyt Etelä-Afrikassa ja Kiinassa 35. Valtaosa Kiinasta adoptoiduista lapsista on poikia.

Thaimaassa syntyneitä lapsia adoptoitiin Suomeen 18, Kolumbiasta 15.

Samaa sukupuolta olevien parien sisäinen adoptio tuli mahdolliseksi vuonna 2009. Vuonna 2014 rekisteröidyssä parisuhteessa olevien perheen sisäisiä adoptointeja oli 115, 14 enemmän kuin edellisenä vuonna.

Ulkomaisissa adoptioissa adoptoijina oli neljässä viidesosassa tapauksista kaksi vanhempaa. Suomessa syntyneen lapsen adoptoinnissa kahden vanhemman adoptioita oli runsas kolmasosa, kun ei oteta huomioon rekisteröityjen parisuhteiden sisäisiä adoptioita.

Kahden vanhemman ulkomaisissa adoptioissa ottoisä oli iältään tyypillisimmin 40–44-vuotias ja ottoäiti 35–39-vuotias.

Lähde: Väestö- ja oikeustilastot. Tilastokeskus

Grafiikka: Ville Eklund

Lue myös:

    Uusimmat