Mainos

Aborttilaki kiristyy Unkarissa

Unkarin melko liberaaliin aborttilakiin on tulossa tiukennuksia puolentoista vuoden kuluessa. Perustuslakituomioistuimen äskeisen päätöksen mukaan laissa on määriteltävä selkeästi ne naisen terveydelle haitalliset tekijät, jotka oikeuttavat raskauden keskeytykseen. Tuomioistuin edellyttää, että lain tarkennukset astuvat voimaan kesäkuun lopussa vuonna 2000.

Nykyisen vuodesta 1992 voimassa olleen lain mukaan nainen saa halutessaan abortin terveydellisiin seikkoihin vedoten, mutta hänen ei tarvitse tarkentaa syitä. Perustuslakituomioistuimen päätöstä pidetään Unkarissa "kaikkien voittona", sillä tiukan linjan kannattajat olisivat halunneet yhtä tiukan lain kuin Puolassa, jossa abortin saaminen on käytännössä hyvin vaikeaa.

Unkarissa tehtiin viime vuonna lähes 80 000 raskauden keskeytystä. Määrä on supistunut 30 vuodessa alle puoleen. Vielä 1970-luvun alussa abortteja tehtiin noin 200 000 vuodessa. Abortti oli tuolloin - ja on osin vieläkin - hyvin yleinen ehkäisykeino. Unkarin väkiluku vähenee, ja tällä vahdilla se putoaa alle 10 miljoonan vuosituhannen alussa. Pääministeri Viktor Orbanin porvarihallituksen yhtenä tavoitteena on syntyvyyskäyrien saaminen nousuun kiristämällä abortin saantia ja lisäämällä perhetukea.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.