Mainos

Trump: Laittoman abortin tekeviä naisia pitäisi rangaista – tyrmäys abortin kannattajilta ja vastustajilta

0:21

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokaskisaa johtava Donald Trump on yrittänyt vetää takaisin suuren kohun nostattaneet aborttikommenttinsa. Myrsky nousi, kun Trump sanoi uutiskanava MSNBC:n haastattelussa, että laittoman abortin tekeviä naisia tulisi rangaista.

MSNBC:n toimittaja kysyi Trumpilta, pitäisikö naisia rangaista abortin tekemisestä, jos abortti kiellettäisiin lailla Yhdysvalloissa.

– Kyllä, olemassa pitäisi olla jonkinlainen rangaistus, Trump vastasi.

Hän ei halunnut ottaa kantaa siihen, mikä rangaistuksen pitäisi olla. Kun toimittaja kysyi, pitäisikö myös miehen ottaa vastuuta abortista, Trump vastasi ei.

Abortinvastustajatkin tyrmistyivät

Trumpin kommentit saivat nopeasti täystyrmäyksen – sekä abortin kannattajilta että vastustajilta.

– Trumpin kommentit ovat täysin irrallaan abortinvastaisesta liikkeestä -- Kukaan aborttia vastustava ei koskaan haluaisi rangaista naista, joka valitsee abortin, sanoi March for Life Education and Defense Fund -järjestön johtaja Jeanne Mancini USA Todaylle.

Järjestö järjestää vuosittain suuren abortinvastaisen mielenosoituksen Washingtonissa.

Myös vaikutusvaltainen, konservatiivisia kristittyjä arvoja edustava Family Research Council -järjestö paheksui Trumpin kommentteja.

– Ne korostavat sitä, ettei ehdokas ole syvällisesti mukana abortinvastaisessa liikkeessä. Olemme aina olleet sitä mieltä, että sekä vauva että äiti ovat abortin uhreja, sanoi järjestön edustaja Ken Blackwell.

"Hirvittävää ja paljonpuhuvaa"

Naisten terveysklinikoita pyörittävä ja muun muassa abortteja tarjoava Planned Parenthood -järjestö varoitti, että Trumpin kommenttien voidaan katsoa yllyttävän väkivaltaan naisia vastaan. Järjestö on antanut tukensa vaalitaistossa demokraattien Hillary Clintonille.

Clinton nimitti Trumpin kommentteja tuoreeltaan kammottaviksi.

– Juuri kun sitä luuli, ettei tämä voisi enää mennä pahemmaksi. Hirvittävää ja paljonpuhuvaa, Clinton kirjoitti Twitterissä.

Kampanja pyörsi Trumpin sanat

Trumpin kampanja yritti korjailla ehdokkaan sanomisia haastattelun jälkeen julkaistussa lausunnossa.

– Jos Yhdysvalloissa oikeusistuin kieltäisi abortin, laillisessa vastuussa olisi lääkäri tai muu laittoman toimenpiteen tekijä, ei nainen. Nainen on tässä tapauksessa uhri, kuten elämä hänen kohdussaan. Kantani ei ole muuttunut – kuten (Yhdysvaltojen entinen presidentti) Ronald Reagan, vastustan aborttia joinkin poikkeuksin, kampanja sanoi lausunnossaan.

Kysymys aborttioikeudesta ei ole ensimmäinen, jossa Trump on soutanut ja huovannut kampanjansa aikana. Kaikesta huolimatta hän johtaa republikaanien ehdokaskisaa edelleen selvästi.

Viimeisin kohu tuskin kuitenkaan parantaa Trumpin asemia naisäänestäjien keskuudessa. Jo aiemmin Trump on aiheuttanut kohua naisvastaisilla lausunnoillaan: hän on muun muassa nimittänyt naisia lihaviksi sioiksi sekä vihjannut, että naistoimittajan kärkevät kysymykset tv-väittelyssä johtuivat tämän kuukautisista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.