Mainos

Politiikan asiantuntija ihmettelee sote-soppaa – "Surullinen päivä Suomelle"

Åbo Akademin professori, politiikan asiantuntija Kimmo Grönlund kuvailee MTV Uutisille syntynyttä hallituskriisiä uskomattomaksi sopaksi.

– En voi millään tavalla ymmärtää, että näin lyhyessä ajassa, vajaassa puolessa vuodessa, hallitus on ajettu tällaiseen kriisiin näennäisen pienestä asiasta, Kimmo Grönlund toteaa MTV:n Huomenta Suomen uutisissa.

Hallitus ajautui eilen kriisin keskustan ja kokoomuksen sote-riidan takia. Keskusta haluaa Suomeen 18 sote-aluetta, mikä sopii perussuomalaisille. Kokoomus puolestaan haluaa, että alueet ovat suurempia ja niitä on vähemmän.

– Mikäli tämän takana ei ole mitään muuta kuin sote-alueiden määrä, niin kyllä tämä ihmeelliseen valtapolitiikkaan kaatuu. Osoittaa mielestäni nyt pääministeri Juha Sipilältä kokemattomuutta poliittisena johtajana, koska onhan tällaisen koalitiohallituksen johtaminen demokratiassa aivan eri asia kuin yrityksen johtaminen, Grönlund täräyttää.

"Kukaan ei voi, eikä saa sanella"

Grönlund pitää uusia vaalia epätodennäköisenä. Todennäköisempää hänen mukaansa on, että jos hallitus kaatuisi, Sipilä yrittäisi koota uuden hallituksen ilman uusintavaaleja.

– Pääministeri on yleensä keskittynyt Suomessa nimenomaan siihen, että hallitus pysyisi kasassa. Ihmettelen siten kyllä tätä uhkailua. Ilmeisesti linjat ovat hyvin etäällä toisistaan ja sote-alueiden suuri määrä näyttää olevan keskustalle täydellinen kynnyskysymys, hän sanoo.

Grönlund muistuttaa, että hallitus rakentui keväisten eduskuntavaalien jälkeen suhteellisen saman kokoisista puolueista.

– Tässä ei ole tilannetta, että keskusta olisi ratkaisevasti paljon suurempi kuin nämä muut hallituspuolueet. Tässä on kolme melko tasavahvuisen puolueen muodostama koalitio ja silloin ei yksikään osapuoli pysty, eikä saa sanella ratkaisua, vaan tässä on aina löydettävä kompromissi. 

– Aika ihmeellistä on, jos hallitusohjelmaan ei tätä tarkemmin pystytty kirjaamaan. Kyllä tämä kaiken kaikkiaan aika surullinen päivä tämä Suomelle on, tapahtui mitä tahansa, Grönlund arvioi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.