Hallitusneuvottelujen tila ihmetyttää tulevaa oppositiota – "Puolueilla ei ole mitään luottoa toisiinsa"

Mitä Liike Nyt ja vasemmistoliitto seuraavat hallitusneuvotteluissa? 10:37
Katso koko keskustelu videolta. Jussi Saramo uskoo vielä sinipunan mahdollisuuteen, Hjallis Harkimo puolestaan siihen, että hallitus on kasassa juhannukseen mennessä.

Hallitusneuvottelut jatkuvat tänään viikonlopun kriisin jälkeen. Näin Huomenta Suomessa vierailleet opposition edustajat eivät näe neuvotteluiden tilaa ruusuisena.

Liike Nytin yhden miehen eduskuntaryhmä Hjallis Harkimo ei ymmärrä, miksi Suomen taloudelle olennaiset asiat aiheuttivat neuvotteluissa kriisin.

– Ihmettelen vähän, että puhutaan siitä, että nämä olisivat ne suurimmat asiat, että yritetään jarruttaa ilmastonmuutosta ja jarruttaa työperäistä maahanmuuttoa, kansanedustaja, puolueen puheenjohtaja Harkimo toteaa.

– Talouden kannaltahan ilmastonmuutos toisi lisää bisnestä ja maahanmuutosta pitäisi saada työntekijöitä.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo toteaa, että nämäkin asiat ovat isoja.

– Mutta nämä ovat olleet yhdelle hallituspuolueelle, Perussuomalaisille, vähän väärästä syystä poliittisesti isoja asioita, Saramo sanoo.

Kompromissi toisen perään

Hjallis Harkimo uskoo, että neuvotteluiden tuloksena on vain laihoja kompromisseja.

– 15 vuotta on eletty niin, ettei Suomen talous ole hirveästi kehittynyt, ja taas tulemme samaan. Tehdään hallitusohjelma, jossa jokainen saa jotain.

– Uskon, että Kokoomus ja Perussuomalaiset vetävät tätä yhdessä. He neuvottelevat keskenään, ja muut tulevat perässä, Harkimo sanoo.

Jussi Saramon mukaan tältä näyttää ainakin ulospäin.

– Onhan se välillä näyttänyt siltä, että kaksi suurinta mahdollista hallituspuoluetta toimivat kahdestaan, mutta onhan RKP ollut tässä koko ajan se kuninkaantekijä. Periaatteessa he olisivat voineet valita tai jatkossakin valita sen sinipunahallituksen tai ainakin pistää Petteri Orpon siihen tilanteeseen, että Orpon pitää valita.

Keskinäinen luottamus puuttuu

Vasemmistoliiton Saramo ihmettelee sitä, että hallitusneuvottelut ovat olleet näinkin vaikeat.

– Ne ovat jo nyt kestäneet pitkään, mikä on sinänsä jännä, kun näitä puolueita yhdistää talouslinja.

– Sen takia itsekin uskon, että tulee pitkä ja tarkka hallitusohjelma. Selvästikään puolueilla ei ole mitään luottoa toisiinsa.

Hallituksen muodostajan, kokoomuksen Petteri Orpon oman turvan takia kysymykset onkin tärkeä kirjat ylös tarkkaan, Saramo arvelee.

Lue myös:

    Uusimmat