Professori: Sipilän ehdottomuus johtuu kokemattomuudesta

Minkä takia sote-uudistuksesta on tullut näin iso kriisi, valtio-opin professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista?

– Keskustalle on tullut omasta mallista ydinkysymys, josta puolue ei haluta tinkiä. Kokoomuksella on sote-ratkaisusta täysin päinvastainen ajatus. Ongelma on siinä, että kumpikaan ei ole valmis peräytymään. Tilanteessa on vaikea löytää kompromissi, joka tyydyttäisi kaikkia. Se, joka taipuu, kärsii suuren arvovaltatappion. Mikä tahansa kompromissi syntyy, molemmat menettävät jotakin. Näin suurissa linjaeroissa pitäisikin saavuttaa yksimielisyys jo hallitusneuvotteluissa. Juha Sipilä (kesk.) ja Alexander Stubb (kok.) ottivat tietoisen riskin, kun lähtivät yhdessä hallitukseen, vaikka heillä oli linjaristiriitoja.

Ulkopuolisen silmissä näyttää siltä, että hallituskriisi on syntynyt nimenomaan sote-ratkaisusta. Voi kuitenkin olla, että taustalla on myös yleistä luottamuspulaa.

Mitä tilanne kertoo Sipilän johtamistyylistä?

– Sipilän ehdottomuus johtuu varmaan osittain Sipilän kokemattomuudesta. Hänellä ei ole tämäntyyppistä johtamiskokemusta. Yrityksen johtaminen antaa hyvin erilaisen hierarkkisen aseman kuin demokraattisesti valitun hallituksen johtaminen, jossa pääministerin tärkein tehtävä on joukkueen koossa pitäminen. Demokratiassa on erilaisia intressejä ja siihen kuuluu sovittelu ja dialogi, eikä sanelu.

En voi tietenkään tietää, millainen Sipilä on neuvotteluissa, mutta kieltämättä syntyy kuva, että hän on ehdoton neuvottelija.

Mitä tilanne tekee keskustan ja kokoomuksen väleille?

Kokoomuksen ja keskustan välille on varmasti tullut kolaus. Sipilän ehdottomuus tekee myös entistä vaikeammaksi paluun sopimukseen ja sopuun. Luottamusta pitää rakentaa uudelta pohjalta. Näyttää siltä, että keskustan ja kokoomuksen välit ovat erittäin huonot.

Mitä tapahtuu keskustan ja kokoomuksen kannatukselle?

Luulen, että molempien puolueiden kannattajat pitävät puolueita suoraselkäisinä, ja usko on jopa lujittunut. Uskon kuitenkin, että kansalaisten silmissä Sipilän luottamus on laskenut. Jos hallitus kaatuu, Sipilän arvosana kansalaisten silmissä laskee entisestään.  

  

Lue myös:

    Uusimmat