Mainos

Abloy: Avaimen väärentäminen vaatii erikoistaitoja

Lukkovalmistaja Abloy kiistää, että tavallisimpien kotiavainten rikollinen kopiointi olisi helppoa. Kopiointi vaatii yhtiön mukaan syvällistä lukko-osaamista.

Turussa asuntoihin murtautunut henkilö onnistui kuitenkin valmistamaan taloyhtiön yleisavaimen ja pääsi sillä sisälle asuntoihin. Abloyn rakennelukituksen johtaja Pasi Saarinen pitää tapausta erittäin poikkeuksellisena.

– Henkilöllä on oltava vuosikymmenien kokemus lukkoalalta sekä poikkeuksellisia taitoja ja tietoja, Saarinen muotoilee.

"Turun tapausta liioiteltu"

Esimerkiksi taloyhtiön yleisavaimen kopiointi vaatii Abloyn mukaan suurta asiantuntemusta. Ensin pitäisi rikoksella hankkia ns. reittiavain, jota esimerkiksi huoltoyhtiöt tai pelastuslaitos käyttävät, ja mennä sillä salaa johonkin taloyhtiön tekniseen tilaan purkamaan avainpesä.

– Ensin pitää olla asiantuntemusta, että pystyy purkamaan sen avainpesän, tulkitsemaan mitä se avainpesä on syönyt sisällensä. Sitten vielä pitää pystyä kasaamaan avainpesä niin, ettei kukaan huomaa edes, että siellä on käyty. Sen jälkeen pitää pystyä tekemään itse avain, Saarinen listaa.

Turussa rikostutkinnan yhteydessä paljastui, että näinkin avaimia voidaan kopioida. Poliisin asiantuntijana käyttämä kokenut lukkoseppä väitti, että kopiointi kävisi jopa helposti.

– Turun tapausta on liioiteltu uutisoinnissa. On annettu ymmärtää, että olisi isosta turvallisuusriskistä kysymys, mutta siitä ei ole kysymys, Saarinen vakuuttaa.

Periaatteessa sama mahdollisuus koskee kaikkia mekaanisia avaimia valmistajasta riippumatta, siis muitakin kuin Abloyn valmistamia.

Suurin riski on kerrostaloyhtiöissä, joissa käytetään yleisavainta. Jos sellaisen onnistuu jotenkin itselleen väärentämään.

– Omakotitaloja tämä ei koske, jos kaikki avaimet ovat tallessa, Saarinen muistuttaa.

Patentti päättyy – jyrsimet töihin

Abloyn EXEC-avaimen patenttisuoja päättyy Suomessa maaliskuussa ja kymmenissä muissa maissa vuoden kuluttua. Turun tapaus ei kuitenkaan liity patenttiin mitenkään.

Patenttisuojan päättyminen tarkoittaa kuitenkin sitä, että ns. kopiointijyrsimellä vaikkapa pikasuutari saa pian valmistaa EXEC-avainta ihan luvallisesti. Jyrsimen hinta lienee muutamia tuhansia euroja.

– Silloin tulee tietysti riski, ettei enää tiedetä, kenellä ne kaikki avaimet on.

Saarinen ei halua arvioida, miten paljon jyrsimet voisivat yleistyä ja minkälainen bisnes EXEC -avaimen valmistuksesta voisi syntyä. Abloyn valtuutetut lukkoliikkeet siihen tuskin lähtevät lainkaan.

– Meillä on patentti voimassa noin 50 maassa vielä vuoden, ja tuskin laitteiden valmistus käynnistyy missään ennen sitä.

Monet taloyhtiöt ovat jo uusimassa lukitusjärjestelmänsä kaiken varalta Myös lukkovalmistajan mukaan se kannattaa tehdä patentoituun malliin, jos avaimia on kadoksissa.

Katso Keimo Lehtiniemen juttu (Kymmenen uutiset 13.3.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.