Abe, Xi ja Lordi Voldemort

Useimmat tuntevat lordi Voldemortin - tuon julman, ahneen, itsekkään ja vallanhimoisen pahiksen, joka esiintyy Harry Potter -kirjojen pääroistona ja sankari-Harryn arkkivihollisena. Mutta kumpi muistuttaa häntä enemmän: Japanin pääministeri Shinzo Abe vai Kiinan presidentti ja kommunistipuolueen johtaja Xi Jinping?

Tästä kiinalaiset ja japanilaiset kiistelevät nyt, eivätkä suinkaan leikillään, vaan vaarallisen tosissaan. Japanin ja Kiinan suhteet vajosivat syvimpään aallonpohjaan vuosikymmeniin sen jälkeen, kun Kiina ensin julisti yksipuolisesti Itä-Kiinan kiisteltyjen saarialueiden ilmatilan omakseen viime marraskuun lopulla hermostuttaen Japanin.

Kuukautta myöhemmin Shinzo Abe vieraili Yasukuni -muistomerkillä ja sai kiinalaiset raivoihinsa. Suhteet ovat lähes poikki, eikä Kiina suostu edes keskustelemaan Japanin johdon kanssa ennenkuin Abe on vaihdettu.

Pääministeri Abe on tarjoutunut selittämään käyntiään ja lyömään sovinnon kättä, mutta kiinalaisten Japani-vihaa on vaikea laannuttaa, kun se aina uudelleen ja uudelleen puhkeaa.

Aben vierailu kiistellyllä muistomerkillä, jota kiinalaiset pitävät fasismin, sotarikollisten ja Japanin valloituspolitiikan symbolina, oli ensimmäinen istuvan pääministerin tekemä seitsemään vuoteen. Pääministeri Junichiro Koizumin vierailu muistomerkillä vuonna 2006 tulehdutti suhteet edellisen kerran pitkäksi aikaa.

Japanin keisari ja pääministerit ovat moneen kertaan pyytäneet anteeksi sodanaikaisia julmuuksia. Viimeksi virallisen anteeksipyynnön esitti pääministeri Koizumi. Kiinalle nämä anteeksipyynnöt eivät kuitenkaan riitä ja nytkin Peking vaatii Aben eroa ehtona suhteiden palauttamiselle.

Kiina on siitä hauska maa, että se pitää vähäisintä itseensä kohdistuvaa kritiikkiä puuttumisena maan sisäisiin asioihin, oli kyse sitten maan saastearvojen mittaamisesta, Nobelin rauhanpalkinnosta toisinajattelijalle tai SARS-epidemian salaamisesta. Itse se kyllä puuttuu kaikkien naapureidensa tekemisiin ja sisäpolitiikkaan uhkailemalla, boikotoimalla ja lietsomalla kansalaisiaan nationalistiseen vihaan. Eikä vain naapureidensa, vaan myös Ruotsin, Norjan, Ranskan ja monien muiden Euroopan demokratioiden toimintaan silloin, kun ne sotivat kiinalaisten etuja vastaan.

Mutta miten lordi Voldemort liittyy tähän kaikkeen? Tarinahan on edennyt kuin päiväkodin tappelu. Ensin Kiinan Lontoon suurlähettiläs vertasi Japania tuohon hirviöön. Parin päivän kuluttua Japanin Lontoon suurlähettiläs vastasi suurinpiirtein pikkulasten hiekkalaatikko -tyyliin, että "Joka toista haukkuu on itse se".

Tämä isojen poikien väittely olisi muuten huvittavaa, ellei kysessä olisi koko Aasian alueen rauhanomainen kehitys sekä maailman toiseksi suurimman ja kolmanneksi suurimman talousmahdin välinen taistelu. Kiina muuten varmasti voittaa tämän kiistan ainakin mitä tulee Japanin pääministerin vaihtoon. Japanissa kun hallitukset eivät tunnetusti ole kovin pitkäikäisiä, kun taas Xi Jinping istuu valtaistuimellaan kuin keisari ainakin seuraavat kymmenen vuotta.

Japanilaiset voivat lisäksi arvostella itsekin Abea lordi Voldemortiksi milloin haluvat, mutta kiinalaisille Xi:n arvostelu on kohtalokasta. Aivan samoin kuin kukaan ei uskaltanut edes lausua ääneen lordi Voldemortin nimeä Harry Potteria lukuunottamatta. 

Lue myös:

    Uusimmat