Uutuuskirja: Matti Nykänen uhkasi lopullisella teolla – tilanne muuttui täysin ja todellisesta yllätyskäänteestä vastasi Kimi Räikkönen

5:02
Matti Nykänen herkistyi muistellessaan uraansa viimeisinä elinvuosinaan.

Arto Terosen ja Jouko Vuolteen tänään julkaistussa kirjassa Matin maailma – äärimmäisyyksien ihminen ja urheilija Matti Nykänen (Kirjapaja) kerrotaan viime vuonna kuolleen mäkihyppylegendan elämästä dramaattisine vaiheineen. Toisinaan Nykänen vihjaili lähipiirilleen itsemurha-aikeista, ja eräs tapaus päättyi yllättäviin käänteisiin.

Hannu Haapasalmi oli sekä Nykäsen turvamies että ystävä, ja Matti suuntasi ajoittain autollaan hänen luokseen Seinäjoelle juomaan alkoholia. Nykänen oli tottunut ystävänä palveluun.

– Sitten kun hän halusi kotiin, minun piti hypätä rattiin ja ajaa Matti autollaan Ylöjärvelle, silloin Mervin (Tapola) aikaan, ja hommata itseni takaisin Seinäjoelle, Haapasalmi kertoo kirjassa.

Erään kerran Nykänen soitti Ylöjärveltä luottomiehelleen Haapasalmelle dramaattisen puhelun.

– Olin juuri tullut töistä perjantai-iltana. Oma autoni oli hajonnut, eikä minulla ollut kulkuneuvoa. Matti halusi, että tulisin heti Ylöjärvelle. En ollut heti kovin halukas lähtemään, kun ei ollut autoakaan, mutta sitten huomasin, että oli tosi kysymyksessä. Matti sanoi, että ota Hanski perkele taksi ja tule tai hän vittu tappaa itsensä, Haapasalmi kertaa.

Haapasalmen ystävä, hänen tapaansa entinen nyrkkeilijä Tarmo Uusivirta oli aiemmin tehnyt itsemurhan. Haapasalmi sanoi Nykäselle, että yksi oli jo lähtenyt oman käden kautta ja "toista ei tule".

Haapasalmi soitti taksikuskille, ja kaksikko suuntasi Ylöjärvelle Nykäsen luokse. Nykäsen kerrotaan tulleen Ylöjärvellä sukkasillaan lumisohjossa ulos vastaan, hypänneen Haapasalmen kaulaan ja vieneen tämän talon alakertaan.

Kimi Räikkönen saapui takaa

Nykänen avautui Haapasalmelle vaikeuksistaan, joita hänellä oli myrskyisässä suhteessa Mervi Tapolan kanssa. Haapasalmi yritti lohduttaa Nykästä, "mutta mitä sitä nyt pystyy aikuiselle miehelle neuvoja antamaan".

Nykäsen mieli oli kuitenkin jonkin ajan päästä kirkastunut. Hän kertoi, että oli kiva, kun Haapasalmi tuli käymään ja kaikki olikin hyvin. Itsemurha-ajatukset oli haudattu, Nykänen keitti yläkerrassa kahvit ja taksikuskikin haettiin sisälle.

Tämän jälkeen tapahtui todellinen yllätyskäänne.

– Oveen koputettiin, Hannu meni avaamaan ja aivan vieras mies kyseli: "Onko täällä lehdistöä, kun on seinäjokelainen taksi pihassa?" kirjassa kuvataan.

Kun selvisi, että Haapasalmi ei ollut lehtimies, vaan Nykäsen kaveri, mies huusi taakseen, että "kaikki on ok, voit tulla".

Kulman takaa paikalle pelmahti tällöin itse Kimi Räikkönen.

– Koskaan en ollut tiennyt, että Matti ja Kimi tunsivat. Silloin ensin halasivat ja avasivat viskipullon. Kimi oli jo tullessaan hieman ottanut ja taisin minäkin siinä ottaa muutaman. Olisi ollut kiva jäädä pitemmäksi aikaa ja kuulla Kimin juttuja, mutta kun ne rupesivat lähtemään saunaan, niin me lähdettiin taksikuskin kanssa Seinäjoelle. Piti olla aikaisin jo töissä, Haapasalmi kertoo.

Tämä jäi harmittamaan Haapasalmea. Hän kertoo Räikkösen olleen puhelias, "oikeastaan nauttineena hirveän puhelias" ja olleen kiinnostunut esimerkiksi nyrkkeilystä.

– Olisi ollut kiva saunoa ja rupatella.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja