"Aarnio oli kusettaja" – näin kanssasyytetyt kuvaavat poliisipomon roolia Trevocissa

Helsingin huumepoliisin hyllytetyn päällikön Jari Aarnion epäillään hääränneen taustapiruna seurantalaitteita valmistavassa Trevoc-yhtiössä.

Aarnio itse kiistää, että olisi ollut rahoittamassa firmaa, saati vedelleensä naruista kulissien takana.

JUTUSSA ESIINTYVÄT SYYTETYT

United Brotherhoodin johtohahmon epäillään olleen Aarnion rikoskumppani sekä Trevoc-haarassa että niin sanotussa tynnyrijutussa, jossa Suomeen tuotiin satoja kiloja hasista. Mies on kiistänyt kaikki rikokset.

UB-pomon siskon epäillään toimineen kulissina Aarnion ja rikollispomon rahoille. Nainen perusti Instia Group -nimisen firman, joka puolestaan sijoitti rahaa seurantalaiteyhtiö Trevociin. Naisen mukaan rahat tulivat sedältä, eikä hän tiennyt, mihin firmaan varat sijoitettiin.

Trevocin toimitusjohtajan Pasi Pataman epäillään tienneen, että Aarnio oli Trevocin oikea rahoittaja Instia Groupin sijaan. Pataman epäillään myös olleen mukana lahjusrikoksessa, kun Trevocin työntekijät ovat maksaneet Aarniolle rahaa. Patama kiistää syytteet.

Juristin puolestaan epäillään toimineen bulvaanina Aarnion rahoille sen jälkeen, kun hän osti Instia Groupin koko osakekannan. Hänen myös epäillään tilittäneen Aarniolle Trevocin Instialle maksamia osinkoja. Juristin mukaan Instia Group oli aidosti hänen omistuksessaan ja maksetut summat ovat lainanlyhennystä.

Muut Trevoc-haarassa syytteessä olevat kertovat kuitenkin muuta. Yhden mukaan Aarnio oli kusettaja, toinen taas koki Aarnion pettäneen hänet täysin.

Näin he kuvasivat Aarniota keskusrikospoliisin tekemissä lukuisissa kuulusteluissa.

United Brotherhood -pomo

Kaikki alkaa, kun United Brotherhoodin johtohahmoihin kuuluva mies saa yhteydenoton. "Vantaalainen liikemies" esittelee pomolle hyväksi arvioimaansa sijoituskohdetta. Kuulusteluissa miehen nimi on hukassa.

Kuulustelija: Onko Jari Aarnio ollut "vantaalainen liikemies"?

Pomo: Ei ole.

Pomon mukaan hänelle tarjotaan mahdollisuutta sijoittaa 200 000 euroa yritykseen, joka on kehittämässä puhelinta, jota olisi mahdotonta kuunnella. Hanketta luonnehditaan erittäin salaiseksi.

– Tämä firma oli akuutissa rahapulassa ja firman taholta käytiin neuvottelemassa yhdysvaltalaisten kanssa rahoituksesta, patentin ostamisesta ynnä muusta. Tämä tuote ei kuitenkaan ollut vielä valmis. Näin tässä riskirahoituksen mahdollisuuden monikymmenkertaistamalla voiton, rikollispomo sanoo kuulustelussa huhtikuun puolivälissä.

Hän ottaa yhteyttä siskoonsa, joka perustaa Instia Group -nimisen investointiyhtiön rahan sijoittamista varten. Sijoitettava raha tulee heidän sedältään. Rikollispomo katsoo ensimmäisissä kuulusteluissaan, että hänelle on valehdeltu sijoituskohteesta. 

Kuulustelija: Onko sinulle kerrottu, että yhtiö, johon rahoitusta hankittiin, valmisti seurantalaitteita viranomaisten käyttöön?

Pomo: Ei ole koskaan ollut mitään tällaista puhetta. Jos olisi ollut tietoa, niin en varmasti olisi lähtenyt esittämään siskolleni. Ei mitään bisnesjärkeä, pienet markkinat ja niitä on varmasti kehitelty maailmalla.

Myöhemmin, luettuaan muiden syytettyjen kuulustelukertomuksia, rikollispomo muuttaakin tarinaansa. Kesäkuun lopussa tehdyissä kuulusteluissa pomo myöntää, että liikeideaa esitellyt "vantaalainen liikemies" oli sittenkin Aarnio.

– Aarnion pitämä mainospuhe oli helvetin vakuuttava. Hän kehui keksijää maasta taivaaseen, rikollispomo sanoo.

Rikollispomon sisko

Rikollispomon siskon perustaman sijoitusyhtiön varat sijoitetaan Trevociin, mutta sisko ei sitä oman kertomansa mukaan tiedä.

Sisko kertoo kuulusteluissa, ettei hänelle ole missään vaiheessa tarkemmin kuvattu, millaisesta teknologiasta on kyse. Trevocista hän kuulee vasta tiedotusvälineiden kautta, kun Aarnio-epäilyistä aletaan uutisoida.

Siskon mukaan ajatus sijoittamisesta on tullut hänen lähipiiristään: myöhemmin hän tarkentaa, että kyse oli hänen veljestään. Sen sijaan Aarnion roolista sisko ei ole ollut oman kertomansa mukaan lainkaan tietoinen.

– En tiedä muuta kuin sen, mitä olen lehdistä lukenut hänen olevan jonkinlainen poliisi. En missään tapauksessa voi sanoa tuntevani häntä. En ole tietääkseni koskaan edes tavannut häntä, sisko sanoo kuulusteluissa marraskuussa 2013.

Siskon mukaan rikollispomo on ollut mukana vain keskusteluissa, kaikki rahat Instia Groupiin ovat tulleet sedältä. 

Kuulustelija: Oliko veljesi mukana teknologia-alan kehityshankkeessa?

Sisko: Ei.

Projektissa mukana ollut juristi hoitaa sijoitukset ja paperityöt. Siskolla on vain yksi toivomus sijoitusyhtiönsä suhteen.

– Ei mitään muuta kuin se, että olisin toivonut yhtiön tekevän "supercellit".

Kun sisko sitten myy Instia Groupin kaikki osakkeet sen asioita hoitavalle juristille tappiollisesti 50 000 eurolla, hänellä ei ole tietoa siitä, että Aarnio on samana päivänä siirtänyt saman summan juristille.

K: Oliko Jari Aarnio osakekaupan todellinen ostaja?

S: En osaa sanoa.

Trevocin toimitusjohtaja Pasi Patama

Trevocin toimitusjohtaja Pasi Patama sen sijaan myöntää tuntevansa Aarnion, mutta ensimmäisessä kuulustelussa hän kertoo, ettei Aarniolla ole ollut Trevocissa mitään roolia. Kuulustelu kuulustelulta mieli kuitenkin muuttuu.

Patama kertoo tutustuneensa Aarnioon 2000-luvun alussa ja pitäneensä tähän yhteyttä kuukausittain, joskus viikoittainkin.

Kuulustelija: Miten tiiviiksi luonnehdit ystävyyssuhdettanne?

Patama: Se on ammatillisella pohjalla.

K: Liittyykö hän millään tavalla Trevociin?

P: Ei liity muutoin kuin asiakassuhteessa Helsingin laitoksen kautta.

K: Mikä on hänen roolinsa/tehtävänsä Trevoc Oy:ssä? 

P: Ei ole.

Pian Patama kuitenkin kertoo kuulusteluissa, että Aarnio on ollut tuttu vieras Trevocin toimitiloissa.

– Hän on käynyt meillä vaihtelevasti ja olen kokenut, että tiiviimmät käynnit ovat olleet silloin, kun heillä on ollut jotain niin sanottua kuumaa menossa. Hän on niiden yhteydessä käynyt usein meillä, koska halusi olla lähellä tekniikkaa.

Pataman yhtiökumppani kertoo omissa kuulusteluissaan, että juuri Patama olisi käynyt neuvotteluja rahoituksesta "mystisen herra x:n" kanssa, joka yhtiökumppanin mukaan on ollut todellinen rahoittaja rikollispomon siskon ja Instia Groupin sijaan.

K: Kaikki edellinen viittaa siihen, että on syytä epäillä herra x:n olevan Jari Aarnio, sama henkilö, jota olemme käsitelleet aikaisemmissa kuulusteluissa. Mitä vastaat?

P: En vastaa mitään.

Myöhemmin Patama kertoo, että herra x tai herra r, mitä nimeä miehestä myöhemmin käytetään, viittaa Instia Groupin asioita hoitaneeseen juristiin. Patama myös myöntää, että juuri Aarnio on tutustuttanut hänet rahoitusta hoitaneeseen juristiin.

Pataman mukaan kanssakäyminen Aarnion kanssa on ollut Instia Groupin tekemän sijoituksen jälkeen tiheämpää.

– Aarnio alkoi soitella ja tapaamaan minua ja toista Trevocin vastuuhenkilöä. Alussa parin viikon välein, sitten ne tihenivät noin kahteen kertaan viikossa. Hän kävi monesti Tecno Bulevardin alakerrassa syömässä ja soitti minutkin lounaalle, Patama kertoo neljännessä kuulustelussaan marraskuussa 2013.

Siitä, että Aarnio olisi ollut rahoittamassa Trevocia Instia Groupin kautta, Patama ei oman kertomansa mukaan ole varmasti tiennyt.

K: Millä tavalla hän oli kiinnostunut yrityksen taloudesta ja miksi?

P: Juristin mukaan tultua häntä alkoi kiinnostaa, miten firmalla menee.

K: Ottiko hän yrityksen ikään kuin omaksi?

P: Sanotaanko niin, että siitä tuli hänelle sydämen asia.

K: Millä tavalla?

P: Hän otti jotenkin sen elämäntehtäväkseen, meidän ratkaisujen ylistämisen ja hän oli niiden puolestapuhujana. Hän halusi, että laitteistojen käyttö laajenisi koko Suomeen.

K: Koetko, että sinua on jollakin tavalla petetty? Jos niin on, kuka ja miten?

P: Nyt esille tulleiden asioiden valossa koen. Juristin mukaantulo yhtiöön oli mielestäni kusetus minua kohtaan ja silloin ovat kusettajat olleet juristi ja Aarnio.

K: Onko mahdollista, että juristi edusti Jari Aarniota?

P: On.

K: Millä tavalla huomasit sen konkreettisesti?

P: Aavistin sen jälkeen, kun Jarin yhteydenpito muuttui sellaiseksi... Ei pelkästään hänen työnsä operaatioihin liittyen... Siinä vaiheessa tuli sellainen tunne. 

Joulukuussa pidetyssä kuulustelussa Patama myöntää, että Aarnio on käyttänyt Trevocissa todellista päätäntävaltaa.

– On ollut päätöksiä Trevocin sisällä ja Jarilla on ollut siihen valtaa. Päätöksenteko pienessä yrityksessä on usein epämuodollista ja ollaan ajauduttu tilanteeseen, missä päätöksenteossa ei olla tiedetty, miten itse toimia.

Pataman mukaan Aarnio on ollut vaikuttamassa muun muassa siihen, millainen auto Trevocille on hankittu ja järjestämässä potkuja Instia Groupista Trevocin toimitusjohtajaksi siirtyneelle juristille.

Tästä huolimatta Patama pitää kestämättömänä väitettä, että hänellä olisi ollut käsitys siitä, että Aarnio olisi mahdollisesti todellinen rahoittaja. 

Juristi, myös Trevocin entinen vastuuhenkilö

Trevoc-rahoitusta sijoitusyhtiö Instia Groupin kautta järjestellyt juristi on monessa mukana. Aluksi hän hoitaa sijoituksia ja käytännön järjestelyjä rikollispomon siskon puolesta, sitten ostaa koko Instia Groupin ja lopulta toimii Trevocin toimitusjohtajana.

Muiden syytettyjen mukaan juuri juristi on tiennyt, että Trevocin rahoituksen taustalla on ollut Jari Aarnio. Aivan ensimmäisessä kuulustelussa juristi kiistää, että hän olisi tiennyt Aarnion mahdollisesta rahoittajan roolista.

– Ei ainakaan minulla ole ollut sellaista tiedossa. Käsitykseni mukaan ei ole ollut.

Kun juristi ostaa Instia Groupin osakekannan 50 000 eurolla, samana päivänä Aarnio maksaa saman summan hänelle. Ensimmäisessä kuulustelussa juristi puhuu lainasta.

Kuulustelija: Millä rahalla ostit Instia Groupin osakekannnan?

Juristi: Lainasin rahat ystävältäni Jari Aarniolta.

K: Miksi juuri Aarniolta?

J: Itselläni ei rahaa ollut ja pankkilainaa en osakekaupalle olisi saanut, joten päätin kysellä ystäviltäni, olisiko jollain kyseistä summaa lainata ja Aarniolla oli. 

Juristin mukaan Aarnion motiivina on ollut "kaverin jeesaaminen". 

K: Onko Jari Aarnio Instia Groupin osakekannan todellinen omistaja ja sinä toimit tässä hänen bulvaaninaan?

J: Ei ole. Yhtiö on aidosti minun, enkä ole siitä luopumassa. Tällä hetkellä yhtiö on elantoni ja kaikki toimintani toimii tämän yhtiön kautta. Väitteessä ei ole mitään perää.

Vielä alkupuolen kuulusteluissa juristi kieltäytyy nimeämästä herra x:ää, mutta hän korostaa, että kyseessä oleva henkilö on toiminut vain linkkinä hänen ja rikollispomon siskon välillä.

– Tarkennuksena haluan vielä tässä vaiheessa todeta, että henkilö x toimi siskon valtuuttamana, eli kun neuvottelin osakekaupasta henkilö x:n kanssa, neuvottelin osakekannan ostamisesta siskolta.

Neljännessä kuulustelussa, marraskuun puolivälissä juristin mieli muuttuu. Hän lopettaa vaitiolovelvollisuuteen vetoamisen ja kertoo, että henkilö x on Aarnio.

K: Mitä Aarnio pyysi sinua tekemään?

J: Aarnio pyysi minua valvomaan siskon ja Instia Groupin etuja tässä asiassa.

K: Mitä Aarnio kertoi sinulle siskosta?

J: Kertoi sen, että nainen on hänen ystävänsä, joka halusi sijoittaa rahojaan toiseen yhtiöön. Minulla ei ollut mitään syytä epäillä Aarnion kertomaa naisesta, eikä sitä, että asiassa olisi ollut mitään laitonta tai erikoista.

Juristi kertoo kuulusteluissa, että valtaosaltaan yhteydenpito rikollispomon siskoon on tapahtunut vain Aarnion kautta, mikä on täysin ristiriidassa siskon itsensä kertoman kanssa. 

K: Sisko vastaa kuulustelussaan kysymykseen, mitä hän tietää Jari Aarniosta, ettei "tiedä muuta kuin sen, mitä olen lehdistä lukenut hänen olevan jonkinlainen poliisi. En missään tapauksessa voi sanoa tuntevani häntä. En ole tietääkseni koskaan edes tavannut häntä". Onko sinulla kommentoitavaa tähän vastaukseen?

J: Olen järkyttynyt, todella syvästi järkyttynyt.

K: Häneltä on myös kysytty kuulustelussa, mitä hän tietää yhtiöstä Trevoc Oy, johon hän vastaa "en mitään" sekä "en ole kuullut siitä mitään ennen eilistä uutisointia tai oikeastaan vasta tänään poliisilta sain kuulla tästä yhtiöstä." Miten selität sen, ettei toimeksiantajasi tunnista yhtiötä, johon on sijoittanut 200 000 euroa rahaa?

J: En osaa kommentoida mitään, olen todella järkyttynyt. Tämähän tarkoittaa, että Jari Aarnio on huijannut minua täysin ja pettänyt luottamukseni täysin. Miten hän on voinut toimia näin? Pidin häntä ystävänäni, johon luotin. 

Juristin mukaan hän on kuullut siskon toiveen Instia Groupin myynnistäkin Aarniolta. Tuossa vaiheessa eli keväällä 2011 Aarnio on juristin mukaan kertonut, että haluaisi ostaa osakkeet itselleen, muttei ole voinut ostoa vielä virkansa takia tehdä. Juristin mukaan useiden keskustelujen päätteeksi on sovittu, että hän ostaisi osakkeet ja Aarnio lainaisi siihen rahat.

Jonkin ajan kuluttua juristi haluaa alkaa hankkia elantonsa Instia Groupin kautta ja hänet valitaan pian myös Trevocin toimitusjohtajaksi.

– Kysyin Aarnion mielipidettä siitä, että oliko hänellä jotakin sitä vastaan, kun meillä oli tämä sopimus. Kysyin, aikoiko hän ostaa Instia Groupin osakkeet itselleen sopimuksen mukaisesti velkaa vastaan. Aarnio ilmoitti, ettei hänellä ole lähiaikoina aikomustakaan tehdä niin.

Miehet sopivat, ettei Instian omistus siirry missään vaiheessa Aarniolle. Juristin mukaan sopu löytyy helposti, sillä Aarniota kiinnostavat nimenomaan Trevocin osakkeet. Juristi tarjoutuukin myymään Aarniolle Instian omistamat Trevoc-osakkeet vuonna 2012.

K: Mikä rooli Aarniolla on Trevocissa?

J: En tarkalleen tiedä, mutta hän käyttää selvästikin Trevocissa tosiasiallista päätäntävaltaa, vaikkakaan se ei perustu osakkeiden omistukseen. Aarnio on ollut mukana yhtiön tekemissä päätöksentekoneuvotteluissa esimerkiksi yhtiökokoukselle kuuluvista asioista. Aarnio on ollut mukana niitä neuvoteltaessa ja ilmoittanut siellä mielipiteensä, joilla on selvästikin ollut merkitystä. 

Juristi kiistää kuulusteluissa täysin sen, että Aarnio olisi ollut Instia Groupin tosiasiallinen omistaja ja hän olisi toiminut vain bulvaanina. 

Näitä ja Jari Aarnion omia kertomuksia punnitaan Helsingin käräjäoikeudessa 13. tammikuuta alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat