Sofia Belórf haluaa takaisin Ranta-aholta saamansa Rolexin – puolustuksen mukaan kello oli ostettu laillisilla varoilla: "Rahaa oli niin paljon, että 10 000 euroa oli kahvirahaa"

29:48
Huhtikuussa eronneet Niko Ranta-aho ja Sofia Belórf saapuivat käräjille - kohtasivat ensimmäistä kertaa lähes vuoteen

Suomen suurimmassa huumeoikeudenkäynnissä eli niin sanotussa Katiska-vyyhdissä alkoivat tänään puolustusten loppulausunnot. Ensimmäisenä salissa oli äänessä Sofia Belórfin asianajaja Paul Perovuo.

Belórf ei itse ollut paikalla oikeudessa. Häntä syytetään rahanpesusta ja huumausainerikoksesta. Hän oli kesällä 2019 tutkintavankeudessa noin viikon verran. Belórf kiistää kaikki syytteet ja vaatii niiden hylkäämistä.

Syyttäjä kertoi omat rangaistusvaatimuksensa keskiviikkona loppulausunnoissaan.

Belórfille syyttäjä vaatii kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta, ja jos rahanpesusyyte hylätään, tuomion tulisi olla 30 päiväsakkoa.

"Ei ollut Sofian laukku"

Syyttäjien mukaan Belórf syyllistyi ensimmäiseen rahanpesuun vuoden 2019 maaliskuussa. Hänen syytetään vieneen tuolloin noin 8000-10 000 euroa rahaa Espanjaan matkalaukussaan.

Syyttäjien mukaan Belórf tiesi rahan olevan rikollista alkuperää eli että se on peräisin Ranta-ahon törkeästä huumausainerikoksesta.

Belórf ei oman kertomansa mukaan edes tiennyt, että matkalaukussa oli rahaa.

– Tässä ei ole pystytty edes osoittamaan, kenen laukusta oli kysymys. Sofian laukuksi se katsottiin, koska Niko oli kirjannut matkalaukun lennolle Sofian laukkuna.

– Laukussa oli kuitenkin pääasiassa Nikon tavaroita ja Sofian meikit. Meikit eivät osoita sitä, kuka rahat on laukkuun laittanut, Perovuo perusteli loppulausunnossaan.

Puolustuksen mukaan Belórf ei laittanut laukkuun mitään matkalla lentokentälle.

"Syyte on hylättävä"

Oikeudenkäynnissä kävi aiemmin ilmi, että rahat oli haettu Malmin hautausmaalta matkalla lentokentälle. Ranta-aho kertoi itse hakeneensa rahat ja laittaneensa ne kirjekuoressa laukkuun.

Ranta-ahon mukaan Belórf oli mukana autossa rahanhakureissulla. Belórf itse ei muista olleensa mukana.

– Merkitystä on vain sillä, että Sofia ei ole piilottanut rahoja eikä hän ole myöskään tiennyt niistä. Syyte on hylättävä, Perovuo sanoi.

Puolustus: Rolex hankittiin laillisilla rahoilla

Toinen Belórfin rahanpesusyyte liittyy Rolex-rannekelloon, jonka Belórf sai avopuolisoltaan Niko Ranta-aholta joululahjaksi 2018. Syyttäjän käsitys on, että Belórf tiesi, että kello on hankittu rikollisella rahalla.

Belórf kiistää syytteen, mutta hän myöntää saaneensa kellon joululahjaksi. Puolustuksen mukaan oikeudessa ei ole millään tavalla näytetty sitä, että kello olisi ostettu rikollisella rahalla.

– Ranta-aho kertoi ostaneensa kellon Gibraltarilta laillisella rahalla. Kellon hinta oli noin 9000 euroa. Ostoon käytetyt rahat olivat Ranta-ahon laillisista liiketoimista peräisin. Mitään näyttöä ei ole siitä, että Nikon kertomus olisi valheellinen, Perovuo sanoi.

Asianajaja huomautti myös, että oikeudessa ei ole kiistetty sitä, että Ranta-aholla oli myös laillisia tuloja. Lisäksi hän rahoitti elämäänsä isänsä varoilla, koska hänellä oli käytössään isänsä luottokortin sivukortti.

– Rahaa oli niin paljon, että 10 000 euroa oli kahvirahaa, Perovuo sanoi.

Sofia vierasti Nikon ystäviä

Puolustus toi esiin, että Belórf vierasti Ranta-ahon epämääräisiä ystäviä ja nämä ystävät olivat vain pieni osa heidän elämää.

– Sofia on yrittänyt pitää perhettä erossa heistä. Huono ystäväpiiri ei todista, että kello olisi ostettu rikollisilla varoilla. 

Perovuon mukaan rahanpesusyytteissä on voitava osoittaa, että hankinta on tehty rikoksista saaduilla varoilla.

Belórf vaatii syytteen hylkäämisen lisäksi myös takavarikoidun Rolexin palauttamista hänelle.

– Se on jostain syystä takavarikoitu Nikon omaisuutena. Se ei ole Nikon omaisuutta, koska Niko on sen antanut lahjana Sofialle. Sofian kelloa ei voida määrätä valtiolle Ranta-ahon rikosten perusteella, Perovuo vaati.

Yritti estää Nikoa käyttämästä huumeita

Huumausainerikoksesta Belórfia syytetään, koska hän otti Ranta-aholta heinäkuussa 2019 pienen pussin huumausaineita, luovutti sen eteenpäin ja otti kokaiinilla täytettyjä teepusseja mukaansa Turun Ruisrockissa käytettäväksi ja tarjottavaksi.

Lisäksi Belórf käytti syytteen mukaan ainakin kaksi käyttöannosta kokaiinia.

Belórf kiistää syytteen, mutta hän myöntää ottaneensa avomieheltään pois pienen kokaiinipussukan estääkseen häntä käyttämästä sitä.

– Siinä tilanteessa Sofialla oli perusteltu syy toimintaansa. Hän yritti suojella Nikon terveyttä ja henkeä estämällä häntä käyttämästä huumeita. Syyttäjät eivät ole huomioineet tätä.

Perovuon mukaan tämän myönnetyn asian osalta Belórfia ei saisi rangaista, koska tarkoitus oli hyvä.

Belórf kiistää käyttäneensä itse huumeita Ruisrockissa.

– Syyte perustuu tilakuunteluun. Eräs paikalla ollut mies kertoi, että kaikki muut käyttivät huumeita paitsi naiset.

– Toinen väitetty käyttö liittyy tilanteeseen, jossa ollaan menossa nukkumaan. Sofia puhuu yömyssystä. Hän tarkoitti alkoholia. Sofia kertoo käyttäneensä vain alkoholia, Perovuo sanoi.

Asianajaja huomautti, että Ruisrockin tapahtumat ovat saaneet ylipäätään kohtuuttoman paljon huomiota koko jutussa.

– Grammoja on käsitelty kuin olisi kyse kymmenistä kiloista huumeita.

Perovuon mukaan kaikki Belórfin syytteet tulee hylätä.

– Jos hänet tuomittaisiin jostain, rangaistus olisi jo kärsitty.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja