Kaksi ruotsalaista ammuttu Brysselissä: Epäillään terrori-iskuksi, tekijä kateissa

Brysselissä terrori-isku – Tältä näytti tapahtumapaikalla 1:05

Mediatietojen perusteella kuolleet ovat Ruotsin kansalaisia, mitä Ruotsin ulkoministeriö ei kuitenkaan vahvistanut STT:lle vielä maanantain ja tiistain välisenä yönä.

Kaksi henkilöä kuoli ja yksi haavoittui maanantaina illalla Brysselissä ampumiseen mahdollisessa terrori-iskussa, kertoi Belgian kansallinen kriisikeskus maanantaina.

Kuolleet olivat Ruotsin kansalaisia, kertoi muun muassa belgialaislehti Het Laatste Nieuws. Lehden mukaan poliisilähteet ovat vahvistaneet asian.

Kansallisen kriisikeskuksen mukaan haavoittunut henkilö oli taksikuski, joka ei ole hengenvaarassa. Belgian kansallisen kriisikeskuksen tehtävänä on muun muassa reagoida yhä olemassa oleviin vaaroihin kriisitilanteen jälkeen.

Kriisikeskus kertoo tapauksen olevan liittovaltion syyttäjänviraston alla, koska motiivi liittyy mahdollisesti terrorismiin. Lisäksi ruotsalaisten jalkapallokannattajien suojelemiseksi on myös ryhdytty toimiin, koska sosiaalisessa mediassa hyökkääjäksi ilmoittautunut mies viittasi motiiviksi Ruotsin kansalaisuuden.

Ruotsin ulkoministeriöstä ei vielä maanantain ja tiistain välisenä yönä vahvistettu STT:lle tietoja uhrien kansallisuudesta. Ministeriön viestintä kertoi odottavansa tietoja belgialaisviranomaisilta.

Epäiltyä ei ole saatu kiinni

Mediatietojen perusteella mies oli avannut tulen automaattiaseella julkisella alueella. Het Laatste Nieuwsin jakaman videon mukaan ampuja oli pukeutunut uv-valossa loistavaan oranssiin takkiin ja pakeni paikalta ampumisen jälkeen. Epäiltyä ei ole tiettävästi saatu toistaiseksi kiinni.

Paikallisten asukkaiden ottamien kuvien ja videoiden mukaan ampuja oli saapunut paikalle skootterilla, minkä jälkeen hän oli noussut skootterin kyydistä ja ampunut joitakin laukauksia. STT kävi aamuyöstä rikospaikalla, minkä perusteella sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa kiertävien videoiden tapahtumapaikka osuu yksin poliisin eristämän alueen kanssa.

Poliisi oli aamuyöllä peittänyt tapahtumapaikan näköestein, minkä lisäksi lähikatuja oli suljettu etäämmältä poliisinauhoin.

Lehtitiedoissa kerrottujen silminnäkijähavaintojen mukaan useita ihmisiä oli yrittänyt paeta asuinrakennukseen, mutta epäilty ampuja oli seurannut heitä ja avannut uudelleen tulen sisäänkäyntiä kohti. Joissakin kuvissa näkyy, kuinka ampuja pakenee paikalta skootterillaan.

Poliisi sai hälytyksen tapauksesta iltaseitsemän jälkeen paikallista aikaa.

Ranskan Darmanin: Rajatarkastuksia vahvistetaan

Belgialaislehti Sudinfon mukaan epäilty on julkaissut videon, jossa hän sanoo kuuluvansa äärijärjestö Isisiin. Lehden mukaan epäilty sanoo videolla ampuneensa ihmisiä. Hän sanoo ampuneensa ensin pakettiautoa, jossa ruotsalaisten kerrotaan olleen. Tämän jälkeen hän väittää ampuneensa ainakin yhtä ihmistä. Ruotsalaisten kuolonuhrien lisäksi lehdellä ei ollut tietoa mahdollisten muiden uhrien terveydentilasta.

Syyttäjänvirasto on BBC:n mukaan vahvistanut nähneensä videon, mutta ei voinut vielä vahvistaa videolla esiintyvän henkilön olevan ampuja. BBC:lle on kerrottu, että poliisi varmistaa videota sekä muuta tapaukseen liittyvää kuvastoa.

Hollannissa majaansa pitävä uutistoimisto BNO News kertoo X:ssä (entinen Twitter), että Belgian hallitus järjestää hätäkokouksen ampumisen vuoksi.

Belgian pääkaupungissa Brysselissä on nostettu terrorivalmiustasoa neljännelle, eli korkeimmalle mahdolliselle tasolle, kertovat belgialaislehdet Het Laatste Nieuws ja Sudinfo. Myös Belgian kansallinen kriisikeskus on tiedottanut asiasta ja kertonut koko Belgian uhkatason nostetun tasolle kolme.

Epäilty ampuja on edelleen karussa. Sudinfon mukaan Ranskan sisäministeri Gerald Darmanin kertoi, että rajatarkastuksia Belgian ja Ranskan välillä vahvistetaan.

Poliitikot puhuivat jo terrori-iskusta

Muun muassa Belgian pääministeri Alexander de Croo ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ottivat heti maanantai-iltana osaa uhrien läheisten suruun.

De Croo lähetti vilpittömät osanottonsa Brysselin "pelkurimaisen" hyökkäyksen uhrien läheisille viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter). Hän kertoi olevansa sisä- ja oikeusministerien kanssa Belgian kansallisessa kriisikeskuksessa, kertoi tilanteen olevan seurannassa ja kehotti brysseliläisiä valppauteen.

Belgian ulkoministeri Hdaja Lahbib puolestaan kertoi viestipalvelu X:ssä olevansa kauhistunut terrori-iskusta, joka aiheutti kaksi uhria "Brysselin sydämessä". Hänen mukaansa kaikki keinot on otettava käyttöön radikalismin torjumiseksi.

Myös komission puheenjohtaja von der Leyen viittasi terrori-iskuun, kun hän sanoi ajatustensa olevan uhrien perheiden luona. Von der Leyen sanoi antavansa sydämestään tukensa Belgian poliisille, jotta he saisivat nopeasti epäillyn kiinni.

–  Yhdessä seisomme yhtenäisenä terroria vastaan, von der Leyen kirjoitti.

EM-karsintapeli keskeytettiin

Mediatietojen mukaan kuolleet ruotsalaiset olivat sonnustautuneet Ruotsin jalkapallomaajoukkueen paitoihin. Ruotsi pelasi maanantai-iltana Belgiaa vastaan jalkapallon EM-karsintaottelua Brysselissä. Ottelu keskeytettiin ampumisen vuoksi.

Belgialaislehti Sudinfon ja uutistoimisto TT:n mukaan pelaajat olivat päättäneet lopettaa ottelun kesken. Sudinfon mukaan ruotsalaispelaajat eivät olleet halunneet enää palata kentälle.

Ottelu oli ollut puoliajalla ja 1–1-tasatilanteessa, kun se keskeytettiin.

Het Laatste Nieuwsin tietojen mukaan jalkapallostadionilla oli ollut hermostunut ilmapiiri ampumisen vuoksi.

Ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan ampuminen tapahtui vain viitisen kilometriä jalkapalloareenalta.

Het Laatste Nieuwsin mukaan Brysselin julkisen liikenteen yhtiö MIVB vahvistaa, että stadionin ja Heyselin metroasemat on suljettu, mutta painottaa, ettei kyseisellä alueella ole ollut ampumista.

Lehti kertoi aiemmin, että oli liikkunut kertomuksia ampumisesta stadionilla.

Lue myös:

    Uusimmat