Ääriajattelusta eroon vesivärein? Professori kertoo, miten taideterapia voi auttaa Suomeen tulevia al-Holin Isis-leirin lapsia: "Keskeistä on luoda lapseen yhteys"

7:25
Professori kertoo, miten kuvataide konkreettisesti auttaa Isisin keskellä kasvaneita lapsia.

Suomeen ollaan tuomassa al-Holin leirillä olleita lapsia, jotka ovat eläneet lapsuuttaan Isisin kannattajien keskellä. Lapsia kaavaillaan autettavan traumojensa kanssa muun muassa taideterapian keinoin. Tarkoituksena on totuttaa lapset mahdollisimman kivuttomasti suomalaiseen arkeen.

Kuvataideterapian professori ja kouluttajapsykoterapeutti Mimmu Rankanen kertoo, että keskeistä on luoda lapseen yhteys. Lapsien voi olla helpompaa olla vuorovaikutuksessa toiseen ihmiseen kuvien kautta ja kuvata esimerkiksi toiveitaan, pelkojaan ja kokemuksiaan värien ja muotojen kautta.

– Lapset ovat aivan varmasti traumatisoituneita. Ensisijaisen tärkeää on, että [lapsi] saa uudelleen sen turvallisuuden tunteen rakennettua, kun on elänyt turvattomassa ympäristössä, Rankanen kertoo.

Moni traumatisoitunut voi jatkaa elämistä niin kuin yhä olisi hengenvaarallisessa ympäristössä. Terapian tarkoituksena on, että lapset voivat jälleen kiinnittyä normaaliin arkeen ja oppia, että toisen ihmiset eivät ole enää uhkaavia tai pelottavia.

Rankasen mukaan taideterapialla lapsi, joka ei välttämättä osaa sanallistaa tunteitaan ja kokemuksiaan, voi tuoda näkyviin kokemansa pelottavan tai traumatisoivat kokemukset. Esimerkiksi kuvataideterapiassa luotavien kuvien avulla lapsi voi myös oppia tunnistamaan tunteensa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja