Mainos

Turkin presidentti Erdogan julistautui vaalien voittajaksi – Tutkija: Erdogan saa lähes yksinvaltiaan aseman

2:30

Turkissa presidentti Recep Tayyip Erdogan ja tämän AKP-puolue näyttävät voittavan tänään pidetyt kahdet vaalit. Erdogan on  jo julistautunut voittajaksi.

Turkin vaaleissa äänestyspaikat sulkeutuivat kello 17 Suomen aikaa ja ensimmäisiä vaalituloksia saatiin hieman ennen iltaseitsemää.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Recep Tayyip Erdoganin kannatus presidentinvaalissa on 52,8 prosenttia, kun äänistä on laskettu 95,1 prosenttia. Parlamenttiin AKP tukipuolueineen on saamassa niukan enemmistön.

– Kansa on puhunut ja toivon, että kukaan ei yritä kyseenalaistaa tuloksia ja vahingoittaa demokratiaa peittääkseen omaa epäonnistumistaan, Erdoan sanoi lyhyessä kommentissaan.

Erdoğanin tärkein vastaehdokas Muharrem Ince on saamassa presidenttivaalissa noin 30 prosenttia äänistä. Parlamenttivaaleissa vaa'ankieliasemaan ennakoitu vasemmistolainen kurdeja tukeva HDP on ylittämässä 10 prosentin äänikynnyksen. 

Oppositio: Vielä on liian aikaista juhlia

Eri lähteissä ääntenlaskentatulokset näyttävät vielä vaihtelevan.

Kaakkois-Turkin kurdialueelta on tänään kuultu tietoja myös vaalivilpistä. Oppositiopuolue CHP:n johtaja on jo ennen virallisia tuloksia kehottanut mielenosoittajia keskusvaalilautakunnan eteen Ankaraan.

Toisaalta pääoppisitopuolue CHP:n tiedottaja Bulent Tezcan totesi Reutersin mukaan, että vielä on turhan aikaista julistaa voittajaa.

Äänestysprosentti oli presidentinvaalissa 86,87 ja parlamenttivaaleissa 87.

Erdoganille yksinvaltiaan oikeudet

Presidentinvaalin voittajalla tulee olemaan enemmän valtaa kuin presidentillä tähän asti, sillä vaalien jälkeen tulevat voimaan aiemmin päätetyt perustuslain muutokset.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta arvioi, että jos Erdogan voittaa vaalit ja AKP parlamenttivaalit, Erdogan saa maassa laajat valtaoikeudet ja ottaa lähes yksinvaltiaan aseman.

Oli tulos mikä tahansa, tulee jakautunut maa olemaan käymistilassa, Alaranta arvioi.

– Lyhyen aikavälin ratkaisua näihin asioihin ei ole. Jo nyt järjestelmää on vuosien varrella muutettu niin, että vaikka oppositio tänään voittaisi vaalit ja voittaisi presidentin paikan, Erdoganin miehiä on kaikissa instituutioissa ja tarvittaessa kannattajia kadulla et helppoa tai nopeeta ratkasua tähän ei ole. 

Virallinen vaalitulos varmistunee muutaman päivän päästä. Presidentin valinnasta järjestetään tarvittaessa toinen kierros 8. ensi kuuta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.