Erdogan voitti täpärästi – Saksa: "Turkin yhteiskunta on jakautunut"

ETYJ arvostelee kyllä-puolen medianäkyvyyttä Turkissa 2:26

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin täpärä voitto kansanäänestyksessä on näkynyt markkinoilla Turkin liiran ja pörssikurssien pienenä vahvistumisena.

Kyllä-puolella oli 51,4 prosenttia äänistä ja ei-puolella 48,6 prosenttia, kun lähes kaikki äänet oli laskettu. Erdogan oli itse ennakoinut voittavansa äänestyksen ainakin 55 prosentin osuudella.

Kansanäänestyksessä hyväksyttiin presidentin valtaoikeuksia merkittävästi kasvattava uusi perustuslaki.

Asiantuntija Turkin äänestystuloksesta:"AKP-puolue myllyttää pulinat pois" 2:55

Suurkaupungeissa "ei", maaseudulla "kyllä" 

Turkin kaksi pääoppositiopuoluetta eli keskusta-vasemmistolainen CHP ja kurdimyönteinen HDP ovat kyseenalaistaneet tuloksen. CHP:n johtajan Kemal Kilicdaroglun mukaan keskusvaalilautakunnan viime hetken päätös antaa käyttää ilman virallista leimaa olevia äänestyslippuja asettaa äänestystuloksen laillisuuden kyseenalaiseksi.

– Uskokaa minua, tämä vaali ei ole ohi. Tulos on täysin pätemätön, CHP:n johtoon niin ikään kuuluva Erdal Aksunger painotti uutistoimisto Doganille.

CHP katsoo, että runsaat 60 prosenttia äänistä on laskettava uudelleen. HDP vaatii sekin äänten uudelleenlaskentaa.

Tulos osoitti maan jakolinjat, sillä maan kolmessa suurimmassa kaupungissa, eli Istanbulissa, Ankarassa ja Izmirissä, ei-äänet voittivat. Presidentin valtaoikeuksien laajentaminen sai enemmistön taakseen Erdoganin perinteisillä tukialueilla maaseudulla.

Erdoganin oli määrä kutsua hallitus ylimääräiseen kokoukseen tämän päivän aikana.

Turkissa on hyväksytty presidentin valtaa lisäävä perustuslaki 1:39

Merkel kehottaa vuoropuheluun

Saksan liittokansleri Angela Merkel on kehottanut Erdogania hakemaan "kunnioittavaa vuoropuhelua" maan sisällä sunnuntain kansanäänestyksen jälkeen.

Merkel ja ulkoministeri Sigmar Gabriel antoivat äänestyksestä yhteisen lausunnon, jossa he kehottavat Turkin johtoa keskustelemaan maan kaikkien yhteiskunnallisten ja poliittisten voimien kanssa. Merkel ja Gabriel toteavat ottavansa tuloksen tiedoksi ja kunnioittavansa turkkilaisten oikeutta päättää perustuslaistaan.

– Täpärä tulos kansanäänestyksessä osoittaa, miten syvästi Turkin yhteiskunta on jakautunut. Se merkitsee suurta vastuuta Turkin valtionjohdolle ja presidentti Erdoganille henkilökohtaisesti, sanotaan Berliinin lausunnossa.

Merkel ja Gabriel toteavat asettavansa suuren merkityksen Etyjin ja Euroopan neuvoston vaalitarkkailijoiden arviolle, joka annetaan tänään iltapäivällä.

Lue myös:

    Uusimmat