Aamulla kuollut Claes Andersson osallistui vielä pari viikkoa sitten musiikkitreeneihin – keikat ystävän kanssa peruuntuivat surullisella tavalla: "Puhuimme puhelimessa samana päivänä, kun hän hakeutui sairaalaan"

Tänään aamulla kuolleen kirjailija ja kulttuurivaikuttaja Claes Anderssonin piti esiintyä loppukesästä keikoilla.

Anderssonin omaiset vahvistivat STT:lle, että Andersson kuoli aamulla Helsingissä Meilahden sairaalan teho-osastolla pitkäaikaissairauksien komplikaatioihin. Hän oli kuollessaan 82-vuotias.

Andersson oli loppuun asti aktiivinen kirjailija ja muusikko, joka kiersi soittamassa pianoa, milloin oman jazztrionsa kanssa, milloin laulajan kanssa.

– Soittaminen on aina ollut levon ja nautinnon paikka minulle, Andersson sanoi STT:n 80-vuotishaastattelussa kaksi vuotta sitten.

"Hän totesi, että harmi vaan, että on näitä kremppoja"

Anderssonilla olisi ollut tulossa lähes kymmenen keikkaa tulevina kuukausina yhdessä Julia Korkmanin kanssa. Vielä pari viikkoa sitten duo treenasi muutaman tunnin yhdessä. Andersson soitti pianoa, Korkman lauloi.

– Puhuimme puhelimessa samana päivänä, kun hän hakeutui sairaalaan. Hän oli hyvällä tuulella, juteltiin ja naurettiin.

– Hän totesi, että harmi vaan, että on näitä kremppoja. Jos ne eivät olisi tiellä, hän tekisi vaikka mitä, oikeuspsykologinakin tunnettu Korkman kertoo STT:lle.

"Hyvin pidetty ja rakastettu ihminen"

Andersson esiintyi kesällä myös helsinkiläisessä jazzravintola Storyvillessä Reiska Laineen ja Pentti Matikaisen kanssa, niin kuin ovat esiintyneet ties kuinka monta vuotta.

– Hän välillä laski leikkiä, että oli ollut naimisissa heidän kanssaan yli 40 vuotta, Korkman sanoo.

Korkman luonnehtii Anderssonia renessanssi-ihmiseksi – yhdeksi niistä harvoista. He tutustuivat yhteisen ystävän hautajaisissa, joihin kumpaakin oli pyydetty esiintymään. Leski pyysi heitä soittamaan yhdessä, ja siitä se lähti.

– Tuntui heti, että tämä on aivan ihanaa. Clasu oli heti yhteydessä sen tilaisuuden jälkeen, että tuntui niin luontevalta ja hyvältä, että jatketaanko tätä.

Sen jälkeen konsertit ovat olleet loppuunmyytyjä.

– Hän oli niin kovin pidetty ja rakastettu ihminen. Yhteisessä musisoinnissamme ihmisiä ovat liikuttaneet hänen runonsa, jotka käsittelevät vaikeita aiheita, mutta hyvin tunnistettavalla tavalla.

Korkmanin mukaan duon levyn nimikkokappale Kvar i mig oli Anderssonille yritys sovintoon isänsä kanssa.

– Heillä oli hankala suhde, kun Clasu oli nuori. Isä oli ollut sodassa, ja pojasta tuli vasemmistopasifisti. Suhteet olivat etäiset ja viileät, kunnes he myöhemmin elämässään lähentyivät.

Lue myös:

    Uusimmat