Mainos

Aamulla kannattaa rientää pulkkamäkeen etelässäkin – sunnuntaina lumi saa taas kyytiä

Etelä-Suomi on peittynyt tänään valkeaan lumivaippaan. Lumen riemuista voidaan nauttia vielä huomenna lauantainakin, mutta sen jälkeen lumi saa taas kyytiä.

Kostea lumisade on kuorruttanut maiseman tänään kauniin valkeaksi etelää myöten. Lunta on maassa nyt lähes koko maassa ihan läntisintä Suomea lukuun ottamatta.

– Lunta on satanut eteläisessä Suomessa tänään viitisen senttiä. Nyt sateet liikkuvat hiljalleen pohjoiseen ja samalla heikkenevät. Illan, yön ja aamun aikana varsinkin idässä voi olla vielä aika kehno ajokeli, mutta huomisesta lauantaista tulee jo aika poutainen päivä ja suuressa osassa maata on myös pakkasta, MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela kertoo.

Maa pysyy valkeana huomennakin, mutta jos mielii vaikkapa pulkkamäkeen, kannattaa pitää kiirettä.

– Ihan länsi- ja etelärannikolla lämpötila voi käydä jo huomenna vähän plussalla, mutta lumet jäänevät maahan kuitenkin ainakin huomiseksi. Jos haluaa pulkkamäkeen, kannattaa hoitaa ne riennot pian, sillä Suomeen saapuu sunnuntaina lännestä uusi matalapaine, joka lauhduttaa sään nopeasti ja tuo etelä- ja keskiosiin maata hyvin vetisiä sateita ja reippaasti plusasteita – ja ainakin etelässä nyt satanut lumi sulaa pois.

Lapissa on Jokelan mukaan sunnuntainakin selvästi pakkasta, mutta lämpötilan nollaraja kohoaa Etelä-Lappiin.

Pohjoisessa ilma lauhtui 30 asteella

Utsjoella mitattiin aamulla kuluvan talven kylmimmät lukemat, kun lämpötila laski -30,6 asteeseen. Päivän aikana lukemat kohosivat nopeasti.

– Jopa 30 astetta vuorokaudessa noustiin tänään, Jokela laskeskelee.

Maanantaina sää kylmenee uudelleen koko maassa.

– Kun sunnuntain matalapaine pyyhältää itään, se imaisee pohjoisesta kylmää ilmaa ja puhaltaa ne etelään asti. Pakkaslukemat yleistyvät alkuviikolla koko maassa ja säilyvät ainakin itsenäisyyspäivään. Etelärannikolla voi tosin olla päivällä nollaa tai vähän plussaa. Sateita tulee alkuviikolla paikoin, ja ne tulevat laajalti lumena.

Itsenäisyyspäivänä saataneen nauttia valkeasta maasta koko juhlivassa Suomessa.

– Maan etelä- ja keskiosaan saattaa silloin tulla vähän yhtenäisempi ja laajempikin sadealue ja sade on joko räntää tai lunta, Jokela arvioi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.