Aamulehti: Hygieniapuvut pakottavat muistisairaat ulostamaan alleen – raivo repesi puolesta ja vastaan

Geriatrian professori ja neurologian erikoislääkäri Raimo Sulkava paheksuu Aamulehden viime perjantaisessa haastattelussa sitä, että Suomessa on yleistä pukea muistisairaita vanhuksia niin sanottuihin hygieniapukuihin.

Hygieniapuvut ovat takaa suljettavia haalareita, joita ei voi itse riisua. Ne päällä vanhuksen on siis pakko tehdä tarpeensa vaippoihin, jos häntä ei viedä vessaan. Aamulehden jutussa kerrotaan, että hygieniapukujen tarkoituksena on estää muistisairasta sotkemasta ulosteella vaatteitaan tai tiloja.

Raimo Sulkavan mielestä hoitajien kiireen ja resurssipulan takia käytettävillä puvuilla viedään kantajiensa ihmisarvo. Lisäksi Sulkava näkee niiden käytön olevan ennemminkin sääntö kuin poikkeus.

Juttu on herättänyt Aamulehden verkkosivuilla vilkasta kommentointia. Osa keskustelijoista on sitä mieltä, että hygieniapuku on vapaudenriistoa ja yksi askel matkalla pakkopaitaan. Toiset taas pitävät haalarin käyttöä pikemminkin kunnioituksena muistisairasta kohtaan, sillä ilman sitä vanhus saattaisi kulkea pitkin käytäviä alasti, ulosteella itsensä sekä paikat lianneena.

Osa keskustelijoista muistuttaa, että kyse on sananmukaisesti hygieniasta. Hoitajia puolustetaan huomauttamalla, etteivät henkilöstömitoitukset ole heidän käsissään.

Oletko sinä törmännyt hygieniahaalareiden käyttöön vanhustenhoidossa? Omaisena vai hoitajan roolissa? Minkälainen kuva sinulle jäi asiasta? Kommentoi alla olevaan kenttään. Vastauksia voidaan julkaista nimettöminä tai nimimerkillä Studio55.fi-verkkosivustolla. Yhteystietoja pyydetään vain mahdollista toimittajan yhteydenottoa varten.


Mikä lääkkeeksi hoitajapulaan?

Työyhteisövalmentaja Anna Pylkkänen ja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola pohtivat lääkkeitä hoitajapulaan Studio55.fi-lähetyksessä maaliskuussa 2014.

25:00

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja