Aamulehden toimittaja: Sain porttikiellon pääesikuntaan

Aamulehden toimittaja Taneli Koponen kertoo saaneensa porttikiellon pääesikunnan tiloihin. Pääesikunnan mukaan kuiteista kiinnostunut toimittaja tarvitsisi valvojan, jonka järjestäminen "ei ole tarkoituksenmukaista".

Koponen pyysi lokakuun lopussa kriisinhallintaoperaatioiden rahankäyttöön liittyviä tietoja, muun muassa kuitteja. Hänelle vastattiin, ettei kuitteihin ole mahdollista tutustua pääesikunnassa.

Puolustusvoimat perusteli päätöstä sillä, että toimittaja tarvitsisi jonkun valvomaan häntä pääesikunnan tiloissa. Koponen kertoo saaneensa lopulta vain joitain yksittäisiä asiakirjoja. 

– Tilanteen tekee oudoksi se, että olen kirjoittanut Aamulehteen säännöllisesti armeijan taloudenpidon ongelmista ja käynyt lukuisia kertoja tutkimassa kuitteja sekä asiakirjoja pääesikunnassa, Koponen kertoo. 

Pääesikunta vetosi myös lakiin puolustusvoimista, jonka mukaan vierailulupaa ei myönnetä, jos on "perusteltua syytä epäillä hakijan vaarantavan puolustusvoimien toimintaa tai alueella olevien turvallisuutta". 

– Puolustusvoimat on itse tehnyt minusta turvallisuusselvityksen, kun kävin tutkimuslaitos Lakialassa muutama vuosi sitten, Koponen ihmettelee. 

Koponen katsookin, että todellinen syy "porttikieltoon" liittyy hänen aiempaan työhönsä, jossa hän on tarkastellut puolustusvoimien rahankäyttöä kriittisessä valossa. 

– Kyse on siitä, että puolustusvoimat haluaa estää journalisteja tekemästä työtään ja välttyä varainkäyttöään koskevalta kriittiseltä julkisuudelta. 

"Pitäisi sitoa joku valvomaan"

Pääesikunnan kanslian päällikkö, eversti Mikael Feldt kiistää, että kyse olisi porttikiellosta. 

– Hän on tehnyt tietopyyntöjä, joihin olemme vastanneet. Hän pyytää sellaisia asioita, että meidän pitäisi sitoa henkilöitä kierrättämään häntä täällä pääesikunnassa ja katsomassa arkistoja. Se ei ole meidän kannaltamme tarkoituksenmukaista.

Miten näihin kuitteihin sitten voi tutustua? 

– Hän voi pyytää asiakirjoja yksilöiden ja jos niissä ei ole suojaustasoleimausta, hän saa ne niin kuin julkisuuslaki määrää. 

Entä jos toimittaja haluaa tutustua laajemmin ja pidemmältä ajalta kuitteihin ilman että edes välttämättä tietää, mikä yksittäinen kuitti on kiinnostava? 

– Olemme yksityiskohtaisesti hänelle vastanneet, mihin hän voi tutustua ja millaisia tilastoja hänelle on tehty. Sen mukaan mennään. Hän voi valittaa päätöksestä. 

On tavanomaista, että toimittaja käy selailemassa jonkin julkisen tahon kuitteja pidemmältä ajalta. Teilläkö tämä ei onnistu? 

– Kyllä voi tutustua kuitteihin, kunhan se on sillä tavalla järjestetty. Hän esimerkiksi kysyy kriisinhallintaoperaatioiden hankintoihin liittyviä kuitteja, joita säilytetään operaatioalueilla ja muualla. Ne eivät ole edes pääesikunnassa niin, että niihin voisi kootusti tutustua. 

Eli niihin ei voi tutustua? 

– Hänen pitäisi matkustaa Afganistaniin paikan päälle tutustumaan. Se on jo operaatioturvallisuuteen liittyvä asia.

Onko teillä yleisempi linja, että toimittajat eivät pääse pääesikunnan tiloihin? 

– Ei. 

Asia etenee mahdollisesti hallinto-oikeuteen, sillä Koponen sanoo harkitsevansa päätöksestä valittamista. 

Lue myös:

    Uusimmat