900 askelta päivässä pitää vanhuksen kunnossa sairaalassa

Sairaalahoito voi johtaa iäkkäillä potilailla kunnon heikkenemiseen, mutta siltä voi mahdollisesti välttyä, jos potilas saadaan liikkumaan hoidon aikana. Israelilaistutkimuksen perusteella tähän riittää noin 900 askelta päivässä.

Jama Internal Medicine -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 177 yli 65-vuotiaan suhteellisen hyväkuntoisen sairaalapotilaan terveystietoihin. Potilaat kantoivat aktiivisuusmittareita kolmena hoitopäivänä.

Hieman alle puolet potilaista otti alle 900 askelta päivässä sairaalahoidon aikana. Näistä vähän kävelevistä potilaista 55 prosentilla kunto ja toimintakyky heikkenivät selvästi sairaalahoidon aikana.

Sen sijaan potilaista, jotka kävelivät päivittäin vähintään 900 askelta eli noin 500 metriä, kävi samalla tavalla vain 18 prosentille.

Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, iäkkäiden potilaiden liikuntakyky voi auttaa tunnistamaan, keiden kunto todennäköisimmin heikkenee sairaalahoidon aikana. Monen kunto voisi myös mahdollisesti pysyä parempana, jos heitä kannustettaisiin mahdollisuuksien mukaan liikkumaan ja kävelemään sairaalassa.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Teijo käveli Rovaniemeltä Helsinkiin

MTV Uutiset tapasi Rovaniemeltä kävelemään lähteneen Teijo Romppaisen Vantaalla syyskuussa 2014. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja