85-vuotias mies kirjoitti kirveeseen "kosto" ja hakkasi sillä lenkillä ollutta naapuriaan päähän – tuomittiin syyntakeettomana psykiatriseen hoitoon

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut tahdosta riippumattomaan psykiatriseen hoitoon 85-vuotiaan miehen, joka löi naapuriaan päähän kirveen hamarapuolella useita kertoja huhtikuussa Tuusulassa.

Mies kertoi esitutkinnassa, että hän oli tuntenut kaunaa naapuriaan kohtaan jo pidempään. Hän ajatteli, että naapurin mies oli aiheuttanut hänelle harmia, ja hänelle tuli tapahtumapäivän aamuna yhtäkkiä mieleen "antaa sille kirvestä".

Hän oli muun muassa yhdistänyt naapurin mieheen jotenkin sen, että hänelle oli tullut yhtiövastikkeen maksamista koskeva huomautus.

Hän kertoi nähneensä ikkunasta, kun naapurirapussa asunut mies lähti ulos. Sen jälkeen hän poistui asunnostaan ja yllätti rollaattorin päällä istuneen naapurinsa hakkaamalla tätä kirveen hamarapuolella päähän. Hän oli kirjoittanut kirveensä varteen "kosto" ja kertoi siivonneensa ennen tekoa asuntonsa sellaiseen kuntoon, ettei hänen tarvitse enää palata sinne.

Oikeus piti tekoa suunnitelmallisena ja törkeänä. Sen mukaan mies syyllistyi murhan yritykseen.

Sivulliset pelastivat uhrin

Tilanteen nähnyt sivullinen soitti autonsa torvea, ja paikalle tuli muitakin tilanteen nähneitä, jolloin hyökkääjä lopetti naapurinsa hakkaamisen kirveellä, laski kirveen maahan ja lähti kävelemään rauhallisesti pois. Naapuri selvisi hyökkäyksestä hengissä.

– Se, että (uhri) ei ole kuollut (tuomitun) menettelyn seurauksena, on johtunut siitä sattumanvaraisesta seikasta, että sivulliset ovat keskeyttäneet (hyökkääjän) toiminnan ja osanneet antaa (uhrille) ensiapua, oikeus kirjoittaa tuomiossaan.

Toinen lenkkeilemässä ollut sivullinen lähti hyökkääjän perään ja otti tämän kiinni. Kun kiinnioton tehnyt sivullinen kysyi, miksi hyökkääjä tällä tavalla meni kaveria lyömään, mies vastasi, että "mää tapan sen, se oli kosto".

Todettiin syyntakeettomaksi

Mielentilatutkimuksessa selvitettiin, että miehellä oli muun muassa harhaluuloisuushäiriö ja verisuoniperäiseen muistisairauteen viittaavia löydöksiä.

Harhaiset tulkinnat naapurin harmin aiheuttamisesta liittyivät oikeuden mukaan miehen sairauteen ja hän oli tuomion mukaan kokenut tekonsa oikeudenmukaiseksi kostoksi. Häneltä myös puuttui kyky säädellä käyttäytymistään ja harkita vaihtoehtoisia toimintatapoja.

STT tai MTV Uutiset ei julkaise syyntakeettomana tuomitun nimeä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja