Mainos

Mies puukotti perheensä rakastaman nuoren miehen liikenneympyrässä Helsingissä – silminnäkijä kuvaili teurastukseksi, taustalla 50 euron velka

8:10
Pitkällä aikavälillä henkirikosten määrä Suomessa on vähentynyt.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1991 syntyneen Niko Kalevi Lehikoisen murhasta elinkautiseen vankeuteen.

Lehikoinen oli puukottanut toisen miehen kuoliaaksi Helsingin Haagassa viime maaliskuussa.

Lehikoinen oli kertonut, että oli tutustunut uhriin kolme viikkoa ennen henkirikosta. Hänen mukaansa hänelle ja uhrille oli tullut riitaa muun muassa 50 euron velasta, ja tilanne oli yltynyt hänen äitinsä halventamiseen ja liikenneympyrässä tapahtuneeseen painiin, jonka yhteydessä uhri oli puukotettu kuoliaaksi.

Poliisi etsi tekijää jonkin aikaa, ja tämä löydettiin lopulta lehtiroskiksesta.

Sivulliset näkivät kaiken, mutta tekijä ei lopettanut

Muun muassa koiranulkoiluttaja oli todistanut henkirikosta, jossa tekijä oli hänen mukaansa sanonut useita kertoja "vittu, mä tapan sut".

Edes paikalla olleiden autojen äänimerkit ja ulkopuolisten läsnäolo ei saanut tekijää lopettamaan hyökkäystä. Silminnäkijä kuvaili tekijän olleen raivoissaan ja teon vaikuttaneen "teurastukselta".

Uhri sai noin 30 puukoniskua esimerkiksi pään ja yläruumiin alueelle. Hänellä oli myös puolustautumiseen sopivia vammoja esimerkiksi käsissä. Uhri kuoli kaulavaltimon katkeamisesta johtuneeseen voimakkaaseen verenvuotoon.

Oikeus piti tekoa erityisen raakana ja julmana.

Tekijän kertomus ei vakuuttanut

Oikeus ei pitänyt uskottavana, että tekijä olisi tuntenut uhrin vain viikkojen ajan, sillä hän muun muassa kertoi uskoutuneensa tälle perheongelmista. 

– On ennemminkin pääteltävissä, että Lehikoinen on tuntenut [uhrin] jo pidemmän aikaa ja heillä on ottaen huomioon valvontakameratallenteelta ilmenevä ollut muuta keskinäistä selvitettävää erimielisyyttä kuin [uhrin] 50 euron velka, tuomiossa todetaan.

Muita motiiveja teolle ei kuitenkaan paljastunut kuin velkasuhde ja tekoa edeltänyt riitä, jossa puhuttiin tekijän kertoman mukaan loukkaavasti hänen äidistään.

"Älä ole huolissas, tulen ajoissa himaan"

Lehikoinen määrättiin lisäksi korvaamaan uhrin äidille, isälle ja pikkuveljelle yhteensä 37 000 euroa kärsimyksestä. Omaiset kuvailivat teon aiheuttamaa surua loputtomaksi.

Uhrilla oli määrä ollut seuraavana päivänä työhaastattelu, ja hän oli muun muassa lähettänyt kuolinpäivänään äidilleen rauhoittelevan tekstiviestin.

– Kulta, älä ole huolissas, tulen ajoissa himaan.

Äiti kuvailee edesmennyttä poikaansa iloiseksi, empaattiseksi ja positiiviseksi, ja tämän olleen auttavainen ja vanhempiaan kunnioittava. Lapsensa menettäminen on aiheuttanut hänelle valtaisaa kärsimystä.

– Yli puoli vuotta oli ollut unettomuutta ja itkua, [uhri] oli jatkuvasti ajatuksissa, tuomiossa kerrotaan.

Tilanne oli ollut vaikea myös uhrin pikkuveljelle, jota kohtaan uhrin kerrotaan ottaneen isän roolia.

Myös uhrin isä kertoo tapahtuneen murentaneen hänen mielensä.

– [Isä] oli 12.3.2019 kello 7.30 aikaan aamulla saanut tiedon poikansa kuolemasta poliisilta. Sitä edellinen päivä oli ollut viimeinen normaali päivä elämässä, tuomiossa kuvaillaan.

Tekijälle vei uhrin puhelimen

Lehikoinen tuomittiin murhan lisäksi uhrin puhelimeen kohdistuneesta varkaudesta, kääntöveitsen hallussapidosta sekä huumausaineen käyttörikoksesta.

Hänen veressään oli kiinnioton jälkeen rauhoittavaa lääkeainetta, amfetamiinia sekä MDMA:ta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja