8 yleistä laihdutusmyyttiä – oletko sinä mennyt halpaan?

Ihmedieettejä ei ole olemassa, vaan laihtuminen vaatii aina paljon työtä ja itsekuria. Laihdutus saattaa epäonnistua siitäkin syystä, että painonpudottaja uskoo laihduttamista koskeviin myytteihin.

Usein laihduttajat sortuvat erilaisiin ihmedieetteihin, joiden avulla painon pitäisi pudota nopeasti ja helposti. Ihmedieettien sijasta laihduttaja tarvitsee päättäväisyyttä ja tietoa painonpudotuksesta, jotta kilot vähenisivät. Unohda ainakin seuraavat myytit laihduttamisesta. 

Pudota painoa hitaasti ja tasaisesti

Laihduttajan kannattaa pyrkiä pudottamaan painoaan mahdollisimman nopeasti laihdutusprojektin alussa. Kun paino putoaa reilusti, menee vain hetki, ennen kuin aineenvaihdunta alkaa hidastumaan, joka taas vaikeuttaa painonpudotusta huomattavasti. Näin ollen on hankalampaa laihtua siten, että paino laskee hitaasti ja tasaisesti. 

Laske tarkasti kaloreita

Monet uskovat, että laihtuakseen noin puoli kiloa täytyy kuluttaa noin 3500 kaloria. Mutta jos aineenvaihduntasi on epätasapainossa, et voi tietää, kuinka nopeasti kehosi polttaa kaloreita. Jokaisen keho on myös erilainen, eli jokaisen keho polttaa kaloreita eri tavalla.

Älä siis keskity pelkästään kaloreiden laskemiseen, sillä tämä ei välttämättä johda onnistuneeseen painonpudotukseen.

Syö paljon vihanneksia ja hedelmiä

Moni meistä syö liian vähän terveydelle hyödyllisiä kasviksia. Valitettavasti kaikki hedelmät ja kasvikset eivät kuitenkaan tue laihduttamista.

Jotkut hedelmät, kuten mansikat, ovat hyvin sokeripitoisia. Toisissa kasviksissa, kuten avocadossa, on hyvien ravintoaineiden lisäksi suhteellisen paljon energiaa. Tarkasta erilaisten kasvisten ravintopitoisuus ennen kuin liität ne osaksi dieettiäsi.

Noudata vähärasvaista ruokavaliota

Vaikka rasvassa on paljon kaloreita, meitä lihottaa rasvan sijasta eniten ruuasta saatava sokeri. Jos tuote on etiketin mukaan vähärasvainen, se tarkoittaa usein myös sitä, että tuotteessa on runsaasti sokeria. Älä mene halpaan, vaan tarkista aina, mitä ravintoaineita tuote sisältää.

Suosi gluteiinittomia tuotteita

Gluteiiniton ruokavalio ei ole välttämättä epäterveellinen, mutta kaupoista löytyy paljon gluteiinittomia tuotteita, jotka eivät ole niin terveellisiä, kuin miltä vaikuttavat. Itseasiassa monet gluteiinittomat keksit, leivät ja välipalat sisältävät enemmän kaloreita, sokeria ja hiilihydraatteja kuin gluteiinia sisältävät vastaavat tuotteet. Gluteiinitonta dieettiä noudattavien kannattaa poistaa ruokavaliostaan nämä pitkälle jalostetut tuotteet.

Lisää probiootteja ruokavalioosi

Vaikka probiootit, eli maitohappobakteerit tekevät hyvää elimistölle, ja voivat tukea ruuansulatusta ja laihdutusprosessia, eivät kaikki maitohappobakteerit ole yhtä terveellisiä. Kannattaa selvittää esimerkiksi lääkäriltä, millaiset probiootit ovat juuri sinun terveyden ja painonpudotusprojektin kannalta hyödyllisimpiä. 

Vältä iltasyömistä

Jotkut uskovat siihen, että aiemmin päivällä syöty ruoka palaa paremmin kuin loppuillasta syöty ruoka. Tästä syystä iltasyöminen voi lihottaa.

Todellisuudessa kaloreiden palaminen ei riipu kellonajasta. Kehosi käyttää kaloreita samaan tapaan vuorokaudenajasta riippumatta.

Todellisuudessa syömistä illalla kannattaa välttää usein siitä syystä, että illalla väsyneenä tulee naposteltua helposti epäterveellisiäkin välipaloja.

Laihduta liikkumalla runsaasti

Kun laihduttaja haluaa pudottaa painoaan reilusti, hänen kannattaa ensin keskittyä sopivan ruokavalion noudattamiseen. Kun laihduttaja on lähempänä ihannepainoaan, on aika liikkua harjoitusohjelmaa noudattaen.

Harjoitusohjelma ei saisi olla liian tiukka tai vaikea, jotta laihduttajan olisi helppo sitoutua ohjelmaan pitkäaikaisesti. 

Lue myös:

    Uusimmat