Mainos

73-vuotiaalla Kalevilla takana 2000 maratonia – ”Taustalla on turhamaisuus ja erikoisuuden tavoittelu"

4:55

Helsingin Paloheinässä todistettiin tänään melkoista urheiluhistoriaa, kun raisiolainen Kalevi Saukkonen, 73, juoksi peräti 2 000:nnen maratoninsa. Ryhmä maratonin harrastajia sekä Saukkosen ystäviä juoksi viimeiset kilometrit ennätysmiehen kanssa kunniakierroksena.

Kolmekymppisenä maratonit aloittanut Saukkonen on ilmeisesti toinen mies maailmassa, joka saavuttaa näin suuren maratonmäärän. Ennätystä pitää tiettävästi hallussaan edelleen aktiivisesti juokseva saksalainen Christian Hottas, joka on juossut noin 2 300 maratonia.

Vaatimaton Saukkonen ei pitänyt ennätysjuoksuaan erityisenä suorituksena.

– Ei ollut erityinen juoksu, yksi luku muiden joukossa.

Saukkonen lähti matkaan puoli viideltä aamuyöstä ja tuli maaliin noin seitsemän tuntia myöhemmin. Saukkosen juoksutahti on hurja.

– Viimeiset 10 vuotta maratonien vähimmäismäärä on ollut ainakin 70 vuodessa, muuten melkein hävettää. Nyt parina viime vuotena on tullut juostua sata tai ylikin, luultavasti myös tänä vuonna tulee. Se on keskimäärin kaksi tai toissa vuonna jopa kolme maratonia viikossa.

Mutta mikä ihme saa juoksemaan näin paljon?

– Se on sellainen turhamaisuus ja erikoisuuden tavoittelu, joka saa tähän hommaan. En ole mitään merkittävää tehnyt niin kuvittelen, että tämä on jotain erikoista.

Maratonin parhaimmillaan noin kolmeen tuntiin juossut Saukkonen ei osaa arvioida, kuinka monta juoksua on vielä edessä.

– En tiedä, mutta olen huomenna ja ylihuomenna ja juhannusviikolla luvannut juosta, että kyllä siinä puolisen tusinaa tulee.

Parhaimmillaan lähes päivittäin maratoneja juokseva veteraani ei osaa antaa erityisiä ohjeita palautumiseen.

– Vuonna 1980 Seinäjoen maratonilla aioin juosta kovan ajan, mutta siellä oli kuuma ilma ja siitä ei tullut oikein mitään. Tuntuu, että en ole vieläkään palautunut siitä, Kalevi Saukkonen sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.