Mainos

70 sai vahingossa ilmoituksen opiskelupaikasta – Professori moittii sähköistä järjestelmää

Itä-Suomen yliopiston muutoksenhakulautakunta moittii kovin sanoin nykyistä sähköistä Opintopolku -järjestelmää ja erityisesti sen rekisterimerkintää.

Kesällä jopa 70 opiskelijaa sai virheellisen tiedon opiskelupaikan saamisesta, vaikka todellisuudessa näiden hakijoiden pistemäärä ei riittänyt opiskelupaikan saamiseen.

Lautakunta pitää nykyistä sähköistä Opintopolku -järjestelmää ongelmallisena.

Lautakunnan puheenjohtaja, rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen uudistaisi rekisterin käyttöä samanlaisten virheiden välttämiseksi muualla.

– Parempi käytäntö olisi sellainen, jossa rekisteristä voisi katsoa tietoja vasta kun valinnat ovat lopullisia ja niiden oikeellisuus on tarkistettu, Tolvanen vaatii.

Opiksi pitäisi Tolvasen mielestä ottaa koko maassa ja uudistaa käytössä oleva nykyinen valtakunnallinen järjestelmä.

– Aikaisemmin lähetettiin valintakirje, josta ilmeni, että hakija on opiskelijaksi hyväksytty, Tolvanen huomauttaa.

Lautakunnan päätöksestä voi vielä valittaa hallinto-oikeuteen, mutta yliopisto ei Tolvasen mukaan voi enää ottaa huomioon edes inhimillisiä seikkoja.

– Ei voi. Paitsi siinä tapauksessa, jos joku esittää vaatimuksia esimerkiksi taloudellisista menetyksistä virheellisen opiskelijavalinnan vuoksi.

Ylioppilaskunta: oikea päätös

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ymmärtää yliopiston päätöksen olla palauttamatta luokanopettajakoulutuksen opiskelupaikkoja muutoksenhakuprosessinkautta. Ylioppilaskunta on esittänyt huolensa siitä kuinka koko vuosikurssin opetus olisi mahdollisesti kärsinyt lisäopiskelijoiden sisään ottamisesta.

– Päätös on virheellisesti valittujen opiskelijoiden kannalta erittäin valitettava ja aiheuttaa varmasti suuria pettymyksiä. Päätöksen oikeudenmukaisuudesta voidaan olla montaa mieltä, ja tapaus on mahdollisesti rikkonut hyvän hallinnon käytäntöjä, arvioi ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Tahvo Kekkonen. 

– Hakijoiden yhdenvertaisuuden ja koko Joensuun luokanopettajakoulutuksen kannalta päätös on kuitenkin oikea.

Itä-Suomen yliopisto ilmoitti kevään yhteishaun tulosten julkistamisen yhteydessä 71:lle hakijalle virheellisesti näiden tulleen hyväksytyksi luokanopettajan koulutusohjelmaan Joensuun kampukselle. Näistä henkilöistä 22 ehti ottaa opiskelupaikan jo vastaan.

Saatuaan tiedon virheellisestä päätöksestä 31 hakijaa jätti oikaisupyynnön yliopiston muutoksenhakulautakunnalle.

Itä-Suomen yliopiston muutoksenhakulautakunta on hylännyt kaikki luokanopettajakoulutuksen opiskelijavalinnoista tehdyt oikaisupyynnöt. 


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja