Mainos

Pääkaupunkiseudulle ei tule yhteisiä terveyspalveluja

Pääkaupunkiseudulle ei tule yhteisiä terveyspalveluja. Hallitus linjasi lauantaina, ettei Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisen erillisratkaisulle ole perusteita, koska sosiaali- ja terveyspalvelut pitää lain mukaan järjestää kaikille yhdenvertaisesti.

Sote- ja maakuntauudistusten projektinjohtajan Tuomas Pöystin mielestä suunnitelmassa olisi ollut vaarana, että sote-palvelut olisi tuotettu kunnissa vanhan kaavan mukaan. Hallitus taas on korostanut kuntarajat ylittävien palvelujen kehittämistä. Lisäksi palvelujen järjestäjä ja tuottaja halutaan pitää erillään.

Pöystin mukaan pääkaupunkiseudun muita sote-alueita huomattavasti suurempi väestömäärä ei ole riittävä peruste erillisratkaisulle. Jos ehdotus olisi hyväksytty, Uusimaa olisi voinut jäädä eriarvoiseen asemaan pääkaupunkiseutuun verrattuna.

– Uusimaa ei ole kovin koherentti kokonaisuus ilman pääkaupunkiseutua, Pöysti sanoo.

Maahanmuuton erillisratkaisu mahdollinen

Espoon kaupunginjohtajan Jukka Mäkelän mielestä sote- ja maakuntauudistuksessa ei huomioida kasvukuntien tarpeita. Hän sanoo, että pääkaupunkiseudun haasteet ovat moninkertaiset muuhun maahan verrattuna.

– Pidän kestämättömänä tilannetta, jossa hallituksen kasvutavoitteista ja maahanmuutosta vastuuta ottavat kaupungit velkaantuvat voimakkaasti samalla, kun joutuvat rahoittamaan muita Suomen kuntia, Mäkelä arvosteli tiedotteessa.

Vaikka pääkaupunkiseudun oma sote-alue torpattiin, hallitus on valmis neuvottelemaan Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisen kanssa erillisratkaisusta työ- ja elinkeinopalveluissa sekä maahanmuutossa. Pöystin mukaan myös rahoitusasioita voidaan katsoa kokonaisuutena.

Esimerkiksi alueen maahanmuuttoasiat voitaisiin tulevaisuudessa sitoa tiiviimmin yhteen. Palveluista vastaisi yksi kaupungeista tai kaupungit yhdessä, kun muualla maassa vastuu on maakunnilla.

Neuvotteluissa voidaan käsitellä myös kaupunkiseutujen kehittämiseen liittyvien mal-sopimusten uudistamista. Sopimuksilla voidaan linjata maankäyttöä, asumista ja liikennettä yli kuntarajojen.

Kritiikkiä jo aiemmin

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginjohtajien aikaisemman ehdotuksen mukaan pääkaupunkiseudulle olisi perustettu lailla oma sosiaali- ja terveydenhuollon toimialue, joka järjestää pääkaupunkiseudun perussote-palvelut ja toimialueella on mahdollisuus omaan palvelutuotantoon.

Esityksen mukaan kaupungit olisivat voineet tuottaa sote-palvelut itse, yhteistoiminnassa tai hankkia ne ostopalveluina ulkopuolisilta. Myös yhteinen sote-alue olisi voinut tuottaa palveluja.

Helsingin seudun kauppakamari kritisoi alkujaan kaupunginjohtajien esitystä, joka olisi tuonut Uudellemaalle kaksi sote-hallintoa. 

Katso aiempia uutisvideoita sotesta.

2:27

2:06

14:46

1:13

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja