7 kokin pointtia lihasta – vähärasvaista proteiinia

Hyvä ruoka on maukasta, monipuolista ja värikästä. Ruokaa syödään sopivasti niin, että energian saanti vastaa kulutusta. Punaista lihaa (nauta, sika, lammas) ja lihavalmisteita tulisi syödä korkeintaan 500 g (kypsäpaino) viikossa ja niistä suositaan vähärasvaisia ja -suolaisia vaihtoehtoja – näin ohjaavat uudet ravitsemussuositukset.

HK:n tuotekehityskokki Tero Honkaniemi listasi blogissaan seitsemän pointtia lihasta:

1. Lihan näkyvän rasvan voi poistaa

– Lihassa rasva on pääasiassa näkyvää, eli sen voi halutessaan poistaa. Poistaminen kannattaa tehdä vasta kypsästä lihasta, jolloin maku ei kärsi. Esimerkiksi fileessä rasvaa on n. 2 prosenttia, saman verran kuin tavallisessa raejuustossa, kertoo Tero Honkaniemi.

2. Broileria, possua ja nautaa

– Suomalaiset saavat suuren osan ruokavalion pehmeästä rasvasta lihasta. Rasvan paremmuusjärjestys eri lihalaaduissa on: broileri, porsas, nauta.

3. Proteiinia

– 100g:ssa fileetä on n. 30g proteiinia, eli kolme kertaa enemmän kuin rahkassa. Välipalana rahkapurkki kulkee kätevämmin laukussa kuin pihvi, mutta muuten liha on proteiinien ykkönen.

4. Lihan proteiinin laatu

– Tämä tarkoittaa, että siinä on kaikki elimistön tarvitsemat välttämättömät aminohapot. Ne ovat rakennuspalikoita, joita tarvitaan mm. lihasten kasvattamiseen.

5. Ravintoaineet

– Kärjistetysti voisi sanoa, että ainoastaan hiilarit ja C-vitamiini puuttuvat lihasta. Lihassa on mm. kaikkia B-vitamiineja, rautaa, sinkkiä, magnesiumia. Liha on laiskan pelastus, sen avulla monipuolisen ruokavalion kokoaminen on helppoa.

Haluatko oppia lisää lihasta? Lue:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat