Hyvä ruoka on maukasta, monipuolista ja värikästä. Ruokaa syödään sopivasti niin, että energian saanti vastaa kulutusta. Punaista lihaa (nauta, sika, lammas) ja lihavalmisteita tulisi syödä korkeintaan 500 g (kypsäpaino) viikossa ja niistä suositaan vähärasvaisia ja -suolaisia vaihtoehtoja – näin ohjaavat uudet ravitsemussuositukset.
HK:n tuotekehityskokki Tero Honkaniemi listasi blogissaan seitsemän pointtia lihasta:
1. Lihan näkyvän rasvan voi poistaa
– Lihassa rasva on pääasiassa näkyvää, eli sen voi halutessaan poistaa. Poistaminen kannattaa tehdä vasta kypsästä lihasta, jolloin maku ei kärsi. Esimerkiksi fileessä rasvaa on n. 2 prosenttia, saman verran kuin tavallisessa raejuustossa, kertoo Tero Honkaniemi.
2. Broileria, possua ja nautaa
– Suomalaiset saavat suuren osan ruokavalion pehmeästä rasvasta lihasta. Rasvan paremmuusjärjestys eri lihalaaduissa on: broileri, porsas, nauta.
3. Proteiinia
– 100g:ssa fileetä on n. 30g proteiinia, eli kolme kertaa enemmän kuin rahkassa. Välipalana rahkapurkki kulkee kätevämmin laukussa kuin pihvi, mutta muuten liha on proteiinien ykkönen.
4. Lihan proteiinin laatu
– Tämä tarkoittaa, että siinä on kaikki elimistön tarvitsemat välttämättömät aminohapot. Ne ovat rakennuspalikoita, joita tarvitaan mm. lihasten kasvattamiseen.
5. Ravintoaineet
– Kärjistetysti voisi sanoa, että ainoastaan hiilarit ja C-vitamiini puuttuvat lihasta. Lihassa on mm. kaikkia B-vitamiineja, rautaa, sinkkiä, magnesiumia. Liha on laiskan pelastus, sen avulla monipuolisen ruokavalion kokoaminen on helppoa.
Loput löydät Tero Honkaniemen Lihakoulu-blogista!
Haluatko oppia lisää lihasta? Lue:
(MTV LIFESTYLE)