6 yllättävää faktaa pizzasta – arvaatko suomalaisten suosikin?

Tiesitkö näitä faktoja pizzasta?

1. Pizza keksittiin sekä Kreikassa että Italiassa

Pizzan historian voidaan katsoa alkaneen sekä muinaisesta Kreikasta että Italiasta. Kreikassa leivottiin littanaa plakous-leipää, joka päällystettiin muun muassa sipulilla, valkosipulilla ja yrteillä. Todellinen innovaatio oli kuitenkin käyttää tomaatteja pizzan päällysteenä ja tämä keksitiin Italian Napolissa 1700-luvulla

2. Juusto ei aina ole ollut osa pizzaa

Juusto ei aina ole ollut osa pizzaa, vaan sitä lisättiin mukaan ensimmäisen kerran vasta vuonna 1889. Kuuluisa napolilainen pizzakokki Raffaele Esposito valmisti pizzan kuningatar Margheritalle ja valitsi täytteiksi tomaattia, basilikaa ja juustoa. Täytteet symboloivat Italian lipun värejä. Vielä tänäkin päivänä pizzerioissa tarjoillaan pizza margheritaa.

3. Näin paljon pizzaa maailmassa syödään

Yhdysvalloissa syödään arviolta 350 pizzaa joka sekunti. Maailmassa myydään vuosittain noin 5 miljardia pizzaa

4. Pizzatilausten maailmanennätys rikottiin vuonna 1994

Pizzatilausten maailmanennätyksen kerrotaan rikkoutuneen vuonna 1994, kun poliisi jahtasi autolla television suorassa lähetyksessä O.J Simpsonia murhasta epäiltynä. Lähetystä seurasi noin 95 miljoonaa amerikkalaista.

5. Maailman suosituin pizzatäyte

Maailman suosituin pizzatäyte on pepperoni tai salami, juuston ja tomaatin lisäksi tietenkin.

6. Suomalaisten suosikkitäytteet ja Suomen suosituin pizzapäivä

Pizza-online.fi:n tilastojen mukaan suomalaisten TOP 3 -pizzatäytteisiin kuuluvat kinkku, salami ja ananas.

Kaikista eniten pizzatilauksia tehdään vuosittain uudenvuoden päivänä 1.1. Vappupäivä 1.5. ja Itsenäisyyspäivä 6.12. keräävät seuraavaksi isoimmat tilausmäärät. Tilauspiikkien kärkikahinoissa on myös ne sunnuntait sekä muut pyhäpäivät, jolloin suuri osa kaupoista on ollut kiinni.

Lisää pizzafaktoja:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat