6 tärkeää rutiinia: Ota nämä hyödylliset tavat osaksi arkeasi heti!

Paranna elämänlaatuasi opettelemalla tärkeät rutiinit.

European Journal of Social Psychology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kestää noin 66 päivää saada ujutettua uusi tapa osaksi rutiinejaan. Onkin hyvä idea aloittaa opettelu nyt eikä huomenna!

Tässä joitain Brightnest-sivuston listaamia asioita, joiden opettelusta seuraa onnellisempi ja terveellisempi kotielämä.

1. Jätä verhot auki illalla

Kun jätät verhot auki illalla, heräät aiemmin ja luonnollisemmin.

Miksi se hyödyttää? Kun aurinko osuu sinuun nukkuessasi, elimistö lakkaa tuottamasta melatoniinia ja alkaa sen sijaan tuottaa adrenaliinia. Tämä tarkoittaa, että olet jo puoliksi hereillä ennen kuin herätyskello soi.

2. Petaa sänkysi

Vaikka vetäisit vain päiväpeiton sängyn yli ja järjestelet tyynyt, pääset jo tuotteliampaan ajattelutapaan kiinni. 

Miksi se hyödyttää? Sängyn petaamista aamulla pidetään rutiinien kulmakivenä, mikä tarkoittaa, että se johtaa tuotteliampiin aamukäytäntöihin, kuten liikuntaan tai terveelliseen aamupalaan. Käytännössä siis, jos lisäät sängyn petaamisen aamurutiineihisi, kaikki muu käy sen jälkeen helpommin!

3. Siivoa hieman joka arkipäivä

Yritä totuttautua sellaiseen rutiiniin, että siivoat noin 20 minuuttia joka arkipäivä, jotta voit rentoutua viikonloppuisin.

Miksi se hyödyttää? Kun siivoat pieniä osioita kerrallaan, vältät sen kauhean tunteen, että koti on niin sotkuinen, ettet tiedä, mistä aloittaa. Vapautat myös sunnuntain johonkin hauskaan puuhaan siivouksen sijaan, etkä sure koko päivää lähestyvää maanantaita.

4. Tyhjennä tiskikone aamuisin

Aamukiireessä astianpesukoneen tyhjennys ei kenties kuulosta kovin houkuttelevalta, mutta se kannattaa. Kun jätät yhdenkin päivän väliin, tiskejä alkaa kertyä lavuaariin niin paljon, että niiden korjaaminen pois alkaa tuntua jo liian uuvuttavalta projektilta. Laita tiskikone pyörimään joka ilta, ja tyhjennä se aamuisin. Näin saat päivällisen jälkeen korjattua astiat heti tyhjään koneeseen.

Miksi se hyödyttää? Iltarutiinisi helpottuvat, ja pystyt rentoutumaan paremmin.

5. Älä mene nukkumaan ennen kuin keittiö on siivottu

Yleensä sanotaan, ettei nukkumaan pitäisi mennä vihaisena, mutta "älä mene nukkumaan, jos keittiö on sotkuinen" on käytännöllisempi vinkki. Tee aina pikasiivous keittiössä ennen kuin lyöt pään tyynyyn.

Miksi se hyödyttää? Kun kotisi useimmin käytetty huone on järjestyksessä, on koko kodin yleisilme parempi. Siistissä keittiössä tulee helpommin tehtyä myös aamupalaa, mikä puolestaan pitää vatsan täynnä ja olon tyytyväisenä koko aamupäivän.

6. Ota käyttöön "Tee kaikki kerralla" -sääntö

Siivositpa mitä vaan, tee koko homma loppuun kerralla. Jos keräät roskia kodistasi, vie ne myös heti ulos. Jos tyhjennät pesukonetta, viikkaa ja ripusta vaatteet samantien pois. Jos lopetit päivällisen, huuhtele astiat ja laita ne tiskikoneeseen heti.

Miksi se hyödyttää? Kun teet koko homman kerralla, sen sijaan että tekisit vain osan, ei se jää painamaan mieltäsi. Olosi on parempi ja tuotteliaampi.

Lähde: Brightnest

Lue myös:

    Uusimmat